Zavirili smo iza kulisa HNK u Zagrebu i vidjeli kako se pripremaju za novu sezonu
Zavirili smo iza kulisa HNK u Zagrebu i vidjeli kako se pripremaju za novu sezonu

Zavirili smo iza kulisa HNK u Zagrebu i vidjeli kako se pripremaju za novu sezonu

I dok s nestrpljenjem čekamo početak nove kazališne sezone, zavirli smo u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gdje su pripreme u punom jeku.

Atmosfera u kazalištu se zahuktava, počele su probe, proces stvaranja novih predstava je započeo, a HNK broji dane do svečanoga početka nove sezone Opernim gala koncertom i prvih ovosezonskih premijera, Molierèove drame Don Juan i Verdijeve opere Nabucco.

HNK

Drama

U dramskoj pokusnoj dvorani redatelj predstave i glumački ansambl počeli su čitače probe za prvu ovosezonsku premijeru Hrvatskoga narodnog kazališta, Molièrova Don Juana koja će biti izvedena 8. listopada. U režiji Dejana Projkovskoga, jednoga od vodećih redatelja u regiji i gosta iz Sjeverne Makedonije, lik Don Juana će utjeloviti  Igor Kovač, a lik Donne Elvire Iva Mihalić.

Molièreov Don Juan nikada do sada nije bio izveden u našoj najvećoj kazališnoj kući te će svoje prvo uprizorenje doživjeti kao velika dramska ansambl predstava upravo u godini obilježavanja 400-te obljetnice autorova rođenja, koja se obilježava diljem svijeta.

HNK
HNK

Opera

Na pozornici svaki dan vrijedno uvježbava i ansambl Opere pripremajući se za premijeru Verdijeva Nabucca pod ravnanjem  Piera Giorgia Morandija, koji će režirati jedan od ponajboljih opernih redatelja današnjice Giancarlo del Monaco. Skoro četrdeset godina poslije posljednjega premijernog izvođenja Nabucca, nova premijera na sceni zagrebačke Opere bit će izvedena 28. listopada.

HNK

Usporedno s probama za nadolazeće premijere, orkestar Opere uvježbava i  jedno od najboljih djela slavenske komične operne literature, Gotovčeva Eru s onoga svijeta za izvedbe planirane u listopadu. Ero s onoga svijeta ove je godine obilježio 30 godina kontinuirana izvođenja od premijere 9. svibnja 1992. godine u režiji Krešimira Dolenčića.

HNK
HNK

Operni gala koncert

Svečani početak nove sezone Opernim gala koncertom 18. rujna pod ravnanjem maestra Ivana Repušića uz nastup članova opernoga ansambla; solista, Orkestra i Zbora, obilježit će i nastup Piotra Beczałe, tenora  iznimne međunarodne karijere koji već više od dva desetljeća nastupa na najznačajnijim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama.

Bit će to uzbudljiva operna poslastica čiji je program sastavljen od djela Vatroslava Lisinskoga, Giacoma Puccinija, Giuseppea Verdija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Vincenza Bellinija, Charlesa Gounoda i drugih domaćih i svjetskih autora.

Photo: Pexels, Mara Bratoš

Učitati još
Zatvori