Premijere u zagrebačkim kazalištima kojima se radujemo ove jeseni
Premijere u zagrebačkim kazalištima kojima se radujemo ove jeseni

Premijere u zagrebačkim kazalištima
kojima se radujemo ove jeseni

Najave novih predstava čije nas premijere očekuju narednih mjeseci sugeriraju kako zagrebačku publiku (i njihove goste) očekuje sjajna kazališna jesen. Trenutno je najavljeno šest novih, uistinu raznovrsnih naslova.

Dva hvaljena inozemna djela po prvi će puta biti postavljena na domaće kazališne daske, a imat ćemo priliku uživati i u novim ostvarenjima domaćih scenarista. Također, uvidjet ćemo kako to izgleda kada se hvaljena glumica okuša u redateljskoj ulozi. Interes šire javnost mogli bi pobuditi i socijalno angažirani naslovi koji se ne libe društvene kritike.

Kazalište Kerempuh

Kazalište Kerempuh u petak 23. rujna premijerno prikazuje predstavu ‘Pseće srce’, temeljenu na kontroverznom romanu ruskog književnika Mihaila Bulgakova. Kritika tadašnje komunističke vlasti dovela je do toga da postane dugogodišnji predmet cenzure. Radnja drame prati osebujni eksperiment znanstvenika Preobraženskog u kojem psu lutalici transplantira ljudski organ.

“Aleksandar Švabić, Vedrana Klepica i Ivan Penović u svojem će se scenskom čitanju posvetiti istraživanju onih aspekata ovog djela koji se odnose upravo na humanost. Koje su to karakteristike koje nas čine čovjekom, odnosno, nečega bez čega to definitivno nismo. Na kraju krajeva, svatko je odgovoran za svoje srce i svoja djela, ma u kojem vremenu živio i političkom režimu pripadao”, ističu iz Satiričkog kazališta Kerempuh.

 

Kazalište

Scena Vidra

Početak listopada na Sceni Vidra rezerviran je za čak dvije premijere. U subotu 1. listopada zagrebačka će publika po prvi puta vidjeti kako to izgleda kada Tarik Filipović preuzme ulogu doktora seksologije, profesora i plejboja. Predstava je opisana kao odlazak na uzbudljiv safari i kroz prašumu pojmova iz područja seksualnosti. Režiju ove duhovite monodrame ‘Sex i glad – doktor za one stvari’ potpisuje Mario Kovač.

Već narednog dana očekuje nas i premijera novog uratka nastalog u produkciji Kazališta Moruzgva. Erotska komedija ‘Tvorničke postavke’ autorski je projekt domaćih autora Marine Vujčić i Ivice Ivaniševića, a u redateljskoj ulozi ovog će se puta okušati hvaljena glumica Ksenija Marinković.

Kazalište

ZKM

Petak 7. listopada rezerviran je za premijeru predstave ‘Svijetlo pada’. Ovo će biti prva izvedba djela proizašlog iz pera britanskog dramatičara Simona Stephensa, a redateljsku palicu preuzeo je Janusz Kica.

“Drama ‘Svjetlo pada’, okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihičkih profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi”, riječi su kojima je dramaturginja predstave Lada Kaštelan opisala novi naslov koji nas očekuje na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih. 

Kazalište

HNK

Svoju prvu izvedbu u povijesti zagrebačkog HNK u subotu 8. listopada doživjet će Molièrov ‘Don Juan’, kojeg režira nagrađivani redatelj Dejan Projkovski. U godini obilježavanja 400. obljetnice smrti čuvenog pisca, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prikazat će njegov poznati rukopis kroz ovu veliku ansambl predstavu.

Listopad donosi i prvu opernu premijeru – Verdijev ‘Nabucco’, koji se nakon gotovo četrdeset godina vraća na daske nacionalne operne kuće. Dirigentsku palicu preuzima Pier Giorgio Morandi, dok režiju potpisuje Giancarlo del Monaco.

Kazalište

Foto: Unsplash, ZKM

Učitati još
Zatvori