Zašto je Breaking Bad jedna od najboljih TV serija?

Zašto je Breaking Bad jedna od
najboljih TV serija?

Breaking Bad 5

Točno prije deset godine, na današnji dan, 20. siječnja 2008. u SAD-u je emitirana prva epizoda ove kultne serije. Od prvog trenutka kada je emitirana, znalo se, osjećalo se da televizija više neće biti ista. I sada, deset godina nakon, još uvijek drži status najinovativnije TV drame u povijesti televizije. S vremenom status serije postaje sve veći i veći i važniji i važniji. Zašto je to tako?

Breaking Bad – 10 godina od prve epizode

Breaking Bad je odvažna, drugačija dramska priča od onih na koje je televizijska publika do tada (a i do danas!) navikla. Tvorac serije Vince Gillian htio je pokazati kako nastaje kompleksna preobrazba lika iz dobrog (s malo lošeg) u loši (s malo dobrog) i jednom prilikom je izjavio da je uspio lik voljenog britanskog učitelja Mr. Chipsa (iz priče Goodbye, Mr. Chips) može postati Scarface (slavni gangsterski film i lik režisera Briana De Palme). U Breaking Badu je odličan, fantastičan glumac Bryan Cranston postigao upravo to u svome liku Waltera Whitea. On je kao srednjoškolski profesor kemije kroz niz epizoda ostvario genijalnu, suptilnu preobrazbu u narko magnata, zapravo onog Scarface of Albuquerquea, New Mexico režisera Briana De Palme.

Vince Gilligan htio je ostvariti potpunu transformaciju lika i to je apsolutno postigao s Bryanom Cranstonom. Cijela priča vrti se upravo oko njega i razvoja njegovog lika. Mogli bismo reći da cijela serija počiva na ramenima Waltera Whitea. Još je začudnije jer smo u tom trenutku, 2008. godine, u potpunosti navikli na Bryana Cranstona kao luckastog oca u seriji Malcolm in the Middle te nas je ovom svojom izvedbom posve očarao. Upravo iz tog razloga Cranston je za ulogu Waltera Whitea osvojio ukupno četiri Emmyja, a u stopu su ga slijedili isto tako odlični glumci Aaron Paul (Jesse Pinkman), Anna Gunn (Skyler White), Dean Norris (Hank Schraeder), RJ Mitte (Walt Jr.), Bob Odenkirk (odvjetnik Saul Goodman, koji je ostvario svoj spin off serije Breaking Bad –  Better Call Saul), Betsy Brandit (Marie Schraeder), Giancarlo Esposito ( Gus Fring) i Jonathan Banks (Mike Ehrmantrout). Svi oni, zajedno s Cranstonom, kreirali su čitavu lepezu zanimljivih, plastičnih, kompleksnih likova koji su se razvijali zajedno kako se i priča dalje razvijala. Niti jedan lik nije zaostajao.

Breaking Bad 2

Serija je, osim odlične priče i glumaca, bila prva tih dvijetisućitih, koja je imala i vizualni pečat. Osvjetljenje i kamera bili su više filmski nego televizijski – naizgled obični trenuci snimani su kao filmske scene i zato je i vizualno magnetski privlačila gledatelje. Osim kamere, glazba je jako bitan faktor u seriji – i Breaking Bad donosi jedan od najboljih soundtrackova svih vremena televizije. Ako ste ga zaboravili (što je teško, ali uzet ćemo i to u obzir) svakako ga poslušajte – i danas je svjež kao i prije deset godina, i svaka pjesma vratit će vas u scene koje ste sigurno pohranili negdje u memoriji.

Uspjeh serije sigurno leži i u još jednom faktoru. Nikada se Breaking Bad nije shvaćao bitnijim nego što jest. Iako se radi o ozbiljnoj drami, u potpunosti izostaju pretenciozni trenuci – od teksta, glume, vizualnog ili zvučnog efekta. Bez obzira na produkciju, serija je donosila i dozu humora. Što je davalo završnu notu impresivnom dojmu cjelokupne serije. Mislimo da je vrijeme da ponovite gradivo i da makar povodom desetogodišnjice pogledate neke od najdražih scena i epizoda.

Breaking Bad 1

Breaking Bad 4

Breaking Bad 3

Foto: Breaking Bad

Učitati još
Zatvori