Prošlog smo tjedna pogledali 5 filmova vrijednih pažnje. Ako vam se pruži prilika, pogledajte ih!
Prošlog smo tjedna pogledali 5 filmova vrijednih pažnje. Ako vam se pruži prilika, pogledajte ih!

Prošlog smo tjedna pogledali 5 filmova vrijednih pažnje. Ako vam se pruži prilika, pogledajte ih!

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox službeno je završio u subotu, 20. travnja. Na festivalu koji je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren prošle nedjelje publika je imala priliku pogledati čak 102 filmska ostvarenja u 12 programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se 19 filmova u Međunarodnoj konkurenciji. Koji filmovi su dobili koje nagrade možete pogledati ovdje, a mi donosimo pet filmova koji su nas najviše oduševili.

ZagrebDox

Četiri kćeri

Službenu festivalsku nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji dobio je film Četiri kćeri. Riječ je o odličnom dokumentarcu koji je već pokupio brojne nagrade, a bio je i nominiran na ovogodišnjim Oscarima. Film prati majku Olfu i njezine kćeri Eyu i Tayssir. Redateljica Kaouther Ben Hania dolazi kod njih da bi snimila dokumentarac o njezine druge dvije kćeri – Ghofrane i Rahme koje su pobjegle od doma i pridružile se Islamskoj Državi. Ben Hania je zaposlila dvije glumice da glume dvije odbjegle kćeri i film onda zapravo rekreira situacije prije njihovog odlaska.

Dirljiv, hrabar i pronicljiv, kada pogledate Četiri kćeri, bit će vam jasno zašto je osvojio najveću nagradu na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Naši detaljni dojmovi čekaju vas na linku.

ZagrebDox

Blago Kraljevstva Dahomey

Osvajanje ovogodišnjeg Berlinalea sjajna je referenca, ujedno i povod da pogledamo film Blago kraljevstva Dahomey. U kino stignete sa svojevrsnim predumišljajem – Je li nagrada opravdana? Iz njega izlazite s mišlju – Jest. Riječ je o vizualno snažnom svjedočanstvu koje tek odškrinjuje dugu povijest političkih previranja ispričanu kroz povrat otuđenih 26 skulptura u današnju Republiku Benin. Gledajući ovaj film postajemo svjesni kako smo i samo dionici povijesti, odnosno postajemo svjesni naše uloge nijemih promatrača.

Valjda istaknuti kako je ovom filmu redateljice Mati Diop na ovogodišnjem izdanju ZagrebDOX-a pripala nagrada Movies That Matter, za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava.

ZagrebDox

Laž nad lažima

Zanimljiv dokumentarac Laž nad lažima prati obitelj marokanske redateljice Asmae El Moudir. Ona želi znati zašto ima samo jednu fotografiju iz djetinjstva i koja je prava istina o njezinoj obitelji. Kako bi istražila obiteljsku povijest zapetljanu u laži, El Moudir izradi repliku četvrti u Casablanci u kojoj je odrasla te s članovima obitelji počne ispitivati priče o Maroku i svom domu. U fokusu je i njezina baka, matrijarh obitelji koja je razlog mnogih laži i bolnih sjećanja. Dokumentarac miješa osobnu i nacionalnu povijest Maroka i teških vremena o kojima se ne priča.

ZagrebDox

Monogamija

Premda je na momente ovaj film zamorno gledalačko iskustvo, ono što ga čini vrijednim pažnje jest tematika koju obrađuje. Mogu li filmovi mijenjati svijet?, pitali su se i organizatori u najavi ovog festivala. Mogu! Ovaj to neće učiniti, no osim filmskog portreta jedne obitelji, uspješno će otvoriti raspravu na temu je li monogamija zastario koncept. A upravo to je snaga dokumentaraca – uvidjeti aktualne promjene te ih preispitati. Film Monogamija potpisuje Ohad Milstein.

ZagrebDox

U potrazi za srećom

Premda je ovo film koji prvenstveno tematizira sreću, uvidjet ćete kako je ona neodvojiva od tuge. Jeste li znali da je Butan jedina zemlja na svijetu koja ima Ministarstvo sreće? Upravo ova konstatacija nagnala nas je da pogledamo film U potrazi za srećom, kojeg redateljski potpisuju Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó. Dok pratimo agenta sreće u potrazi za srećom upoznajemo ovu daleku zemlju i njezine ljude te između redaka čitamo osobne patnje koje se kriju iza prividne radosti. Sjajan je ovo naslov koji tjera na samoopažanje.

Foto: Promo, Pexels

Učitati još
Zatvori