Top 6 sjajnih filmova koji su osvojili Oscar, a koje ste možda zaboravili
Top 6 sjajnih filmova koji su osvojili Oscar, a koje ste možda zaboravili

Top 6 sjajnih filmova koji su osvojili
Oscar, a koje ste možda zaboravili

U zadnje vrijeme sve nam se vrti oko dodjele Oscara. Pokušavamo stići pogledati sve nominirane filmove i dati naša predviđanja prije nego se ceremonija održi 10. ožujka. Oscari se održavaju već 94 godine, što znači isto toliko nagrađenih filmova. Neki su ostali zauvijek zapamćeni, dok su neki zaboravljeni oskarovski filmovi. Danas vam donosimo upravo njih šest za koje smatramo da su i dandanas odlični.

zaboravljeni oskarovski filmovi
imdb

All About Eve

Ne sumnjamo da bi All About Eve osvojio Oscar i da je danas izašao. Film je zlatni kipić za Najbolji film odnio 1951. godine, a riječ je o jednom od boljih filmova iz tog desetljeća. Dandanas je u krugovima filmofila smatran kao sjajno ostvarenje. Film je napisao i režirao Joseph L. Mankiewicz, a prati Broadway glumicu Margo Channing i njezin krug prijatelja kojeg infiltrira njezina naučnica Eve. Ona je mlada glumica koja se zaposli kao Margoina zamjena, no uskoro se uspostavi da Eve nije toliko nevina i slatka kako se čini, a Margo se sve teže miri sa starenjem i time da će je jednog dana zamijeniti mlađa glumica.

Film ima poznatu rečenicu Fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy night koju izgovara čuvena Bette Davis. Ona je glumila Margo i film je velikim dijelom toliko dobar upravo zbog nje. Davis je bila jedna od rijetkih glumica zlatnog doba Hollywooda koja se usudila glumiti nesavršene i kompleksne žene. All About Eve te večeri 1951. proglašen je najboljim filmom, no i dandanas je šokantno što Davis nije proglašena najboljom glumicom.

zaboravljeni oskarovski filmovi

The Apartment

Kad smo već u zlatnom dobu Hollywooda, moramo spomenuti jednog od najcjenjenijih redatelja tog doba – Billyja Wildera. Upravo je njegov film The Apartment Oscara osvojio 1961. godine. Romantična komedija prati C.C. Baxtera, radnika u osiguranju koji pokušava napredovati u firmi tako što dopušta izvršnim direktorima da koriste njegov stan kako bi tamo dovodili svoje ljubavnice. Međutim, kada u njega uđe mlada Fran Kubelik, stvari se zakompliciraju.

The Apartment je dražesna komedija koju čine njezini glumci. U glavnim ulogama su se našli legendarni Jack Lemmon i Shirley McLaine čija je kemija u filmu nedvojbena. Tome pridodajte pametan i britak dijalog te onaj štih starih filmova i imate dobitnu kombinaciju.

zaboravljeni oskarovski filmovi

Terms of Endearment

Još jedan film sa Shirley McLaine u glavnoj ulozi, Terms of Endearment osvojio je Oscar 1984. godine. Osim nagrade za Najbolji film, osvojio je i za Najboljeg redatelja (James L. Brooks), Najbolji prilagođeni scenarij, Najbolju glumicu za McLaine te Najboljeg sporednog glumca (Jack Nicholson). Vidimo da je Terms of Endearment dominirao na Oscarima 1984., no danas se rijetko spominje. Film prati majku i kći, Auroru (McLaine) i Emmu (Debra Winger) koje kroz nekoliko godina pokušavaju svaka za sebe pronaći ljubav i sreću. Aurora je teškog karaktera i teško pokazuje ljubav, no otvori se kad upozna susjeda Garretta.

Terms of Endearment zapravo pokazuje kako različiti ljudi na različite načine pokazuju ljubav. Teško bi bilo zamisliti da jedan ovakav film danas osvoji Oscar, no odličan je i ne zaslužuje da ga zaboravimo.

zaboravljeni oskarovski filmovi
imdb

Crash

Jedan od najšokantnijih dobitnika Oscara za Najbolji film je Crash koji je tu nagradu dobio 2005. I tada je njegova pobjeda šokirala javnost, a dandanas je na vrhu liste kada se priča o najneočekivanijim dobitnicima. Crash je neovisni film koji je na kinoblagajnama zaradio puno manje nego ostali nominirani filmovi te nije ni bio nominiran za Zlatni globus te godine. Riječ je o filmu koji prati nekoliko priča u Los Angelesu u periodu od 36 sati. Životi likova isprepliću se u pričama o rasi, gubitku i iskupljenju.

Crash se danas smatra najgorim dobitnikom Oscara za Najbolji film u povijesti, no film je kvalitetno istraživanje rasizma na koje bi se danas sigurno drugačije gledalo. Te 2005. godine, favorit je bio Ang Leejev Brokeback Mountain, izvrstan film kojeg i danas pamtimo. O Crashu se jednostavno nije ni tada pričalo.

zaboravljeni oskarovski filmovi

The Artist

Crno-bijeli nijemi film osvojio je Oscar za Najbolji film 2012. godine. The Artist redatelja Michela Hazanaviciusa prati zvijezdu nijemih filmova Georgea koji upozna plesačicu Peppy Miller u koju se zaljubi. Međutim, nalaze se na prelasku iz nijemih filmova u zvučne što drastično promijeni njihove živote, a s time i njihovu dinamiku. Dok se Peppy u novoj filmskoj eri penje što više, George se muči.

The Artist je divno rekreirao eru nijemih filmova, bilo da je riječ o izvrsnim glumcima, crno-bijeloj fotografiji, dizajnu seta ili lokacijama. Film je bio hit kada je izašao jer je bio skroz drugačiji od svih, a osim Oscara za Najbolji film, dobio je i onaj za Najboljeg glumca (Jean Dujardin).

zaboravljeni oskarovski filmovi

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Dramedija Birdman izašla je prije deset godina te je još uvijek svježa u našim mislima, no kada gledamo zadnjih par dobitnika Oscara, ovaj se možda pomalo zaboravlja. Nagradu je osvojio 2015., što na toj ceremoniji nije bilo nikakvo iznenađenje. Režirao ga je Alejandro G. Iñárritu koji je osvojio i Oscar za režiju (osvojio je još jedan godinu nakon za film The Revenant). Film prati okorjelog glumca (Michael Keaton) koji se proslavio ulogom superheroja Birdmana. On sada pokušava oživjeti svoju karijeru tako što napiše, režira i glumi u vlastitoj Broadway predstavi.

Osim Keatona, u filmu glume i Emma Stone i Edward Norton, a svi troje su bili nominirani u glumačkim kategorijama. Birdman je zanimljiv film koji je najviše slavljen zbog tehnike snimanja. Naime, film je snimljen tako da se čini da je sve jedan neprekinuti kadar. Koristili su se trikovi i iluzije kako bi se to postiglo, a većina scena i je duga po 10,15 minuta što je rijetkost za film.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori