‘Young adult’ knjige koje su stvorile novu eru tinejdžerskih filmova

‘Young adult’ knjige koje su stvorile novu eru tinejdžerskih filmova

The Fault In Our Stars

Young adult žanr književnosti u posljednjih je desetak godina dosegao nezamislivu razinu popularnosti. Radi se o knjigama o tinejdžerima, napisanima za tinejdžere, no ni po čemu trivijalnima, dapače, najčešće teme popularnih knjiga bave se vrlo teškim životnim pitanjima i problemima. Žanr se može dijeliti na fantastiku i kao takav je primjerice izrodio cijelu Sumrak sagu, no najzanimljivije knjige i starijoj publici su one koje se bave svakodnevnim događajima. Da, young adult književnost ne čitaju samo tinejdžeri, već i odrasli, koji će se na trenutak vratiti u svoje mlađe dane, no istovremeno dobiti novi pogled na stvarnost kakva se danas kroji.

Young adult knjige čitaju i odrasli

Knjige tematikom mogu biti lagane, pitke, vesele, pročitat ćete ih u hipu i postat će dnevna razbibriga u kojoj potajno uživate, no mogu biti itekako teške kada se dotaknu pitanja života i smrti, bolesti, depresije, anksioznosti, mentalnog zdravlja općenito ili bullyinga, kada ćete se i sami zamisliti nad načinima na koje se nosite sa svojim problemima. U trenutku kada su se prema najvećim bestsellerima počeli snimati filmovi, young adult književnost dosegla je još veću bazu obožavatelja – onih koji su svoje najdraže likove željeli vidjeti oživljene na platnu i one koji su se putem filma s njima upoznali te ih sada žele vidjeti “na papiru”.  Tako se, spontano, stvorila sasvim nova struja tinejdžerskih filmova od klasika koje su iznjedrile osamdesete i devedesete, a mi ih, bez obzira na godine, gledamo s jednakim ushitom.

Takvih je filmova sve više – Netflix je u kolovozu objavio jedan koji je podigao prašinu i među puno starijim gledateljima od onih kojima je namijenjen. To All The Boys I’ve Loved Before samo je jedan u nizu naših omiljenih – ostale pronađite u nastavku.

The Fault in our Stars (Krive su zvijezde)

Krive su zvijezde priča je o dvoje tinejdžera koji se upoznaju i zaljube na grupi potpore oboljelima od raka, a postala je jedna od najljepših ljubavnih priča ikad. Knjigu je napisao John Green koji nije niti očekivao razinu popularnosti koju je prvo postigla knjiga, a zatim i njena ekranizacija. Hazel Grace (Shailene Woodley) ima 16 godina i boluje od raka pluća, no iako to njene roditelje izjeda, ona se sa svojom sudbinom pomirila. Na grupi podrške oboljelima od raka upoznaje Gusa (Ansel Elgort) koji razmišlja slično kao ona te se među njima rodi ljubav epskih razmjera.

To All The Boys I’ve Loved Before (Dečki koje sam voljela)

Film o kojem se ovih dana priča je ekranizacija knjige Jenny Han, To All The Boys I’ve Loved Before, i to, između ostalog zbog zgodnog dečka koji je osvojio žene svih uzrasta – Peter Kavinsky (Noah Centineo) je novi veliki crush generacije, kao što su Jared Leto i Heath Ledger bili za sve koji su odrasli 90-ih. Radnja prati život u obitelji Lare Jean (Lana Condor) koja drži svoja ljubavna pisma u kutiji za šešire koju joj je poklonila pokojna majka. Ljubavna pisma koja je sama napisala svakome od dečkiju u koje je ikada bila zaljubljena, svoj petorici. Mislila je da su na sigurnom sve do dana kada nisu počela stizati na adrese onima kojima su namijenjena, a ljubavni život Lare Jean od imaginarnog postane sasvim stvaran, i potpuno izvan njezine kontrole.

Paper Towns (Gradovi na papiru)

Gradovi na papiru je još jedna filmska adaptacija bestselera Johna Greena. Priča je to o odrastanju tinejdžera Quentina (Nat Wolff) i njegove tajnovite susjede Margo (Cara Delevingne) koja je toliko voljela misterije da je i sama postala jedna od njih. Nakon što ga odvede u noćnu pustolovinu po ulicama njihovog rodnog grada, Margo iznenada nestane – ostavivši za sobom enigmatične tragove koje Quentin mora dešifrirati. Potraga će odvesti Quentina i njegove prijatelje u uzbudljivu pustolovinu, istovremeno i humorističnu i dirljivu. Kako bi uspio pronaći Margo, Quentin mora bolje shvatiti što je to pravo prijateljstvo – i istinska ljubav.

Simon Vs. the Homo Sapiens Agenda/Love, Simon (S ljubavlju, Simon)

Svi zaslužuju veliku ljubavnu priču. Ali za sedamnaestogodišnjeg Simona (Nick Robinson) to je komplicirano: nitko ne zna da voli dečke i ne zna tko je anonimni kolega u kojeg se zaljubio online. Rješavanje oba pitanja čini se smiješno, no istovremeno zastrašujuće mijenja život. Glumačka postava ovog filma uvjerit će vas da je pred vama najsimpatičniji par kojeg ćete ikada upoznati.

The Perks of Being a Wallflower (Charlijev svijet)

Smiješan, dirljivi, bezvremenski film The Perks of Being a Wallflower snimljen je prema bestseler romanu Stephena Chboskyja. Moderni klasik koji bilježi vrtoglave uspone i padove odrastanja priča je o ljubavi, gubicima, strahu i nadi te nezaboravnim prijateljstvima koja nam pomažu kroz život. Izvanredni mladi glumci Emma Watson, Logan Lerman i Ezra Miller na velika platna donose priču koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Before I Fall (Ako se ne probudim)

Samantha Kinston (Zoey Deutsch) je popularna srednjoškolka čiji se život vrti oko spletkarenja s prijateljicama, lova na zgodne dečke i izbjegavanja obveza. Jednog sasvim običnog zimskog dana na putu do škole doživljava fatalnu prometnu nesreću. No prije konačnog odlaska, Samantha dobiva sedam novih prilika pomoću kojih može ispraviti pogreške iz prošlosti, otkriti tajnu svoje smrti i ostvariti miran prelazak s ovoga svijeta.

Me and Earl and the Dying Girl (Ja, Earl i umiruća djevojka)

Duhovita, dirljiva priča o Gregu, maturantu koji se anonimno pokušava uklopiti i čija je strategija za preživljavanje izbjegavanje dubljih odnosa dok plovi kroz društveno minsko polje tinejdžerskog života. Čak i svog vjernog druga Earla, s kojim pravi kratke filmske parodije klasičnih filmova, opisuje više kao suradnika nego kao najboljeg prijatelja. Ali kada ga majka nagovori da provede vrijeme s Rachel – djevojkom iz razreda kojoj je upravo dijagnosticiran tumor – Greg polako otkriva koliko istinske spone prijateljstva mogu biti vrijedne.

If I Stay (Ako ostanem)

Sedamnaestogodišnja Mia (Chloe Grace Moretz) imala je sve u životu: divnu obitelj, dečka koji ju obožava i perspektivnu budućnost. Dok razmišlja o izboru koji mora učiniti, važući između školovanja na Julliardu koje uključuje napuštanje obitelji i dečka, jednog snježnog jutra sve će se promijeniti. Mia i njezina obitelj sjest će u automobil nakon čega ništa više neće biti isto…

It’s Kind of a Funny Story (Nekako smiješna priča)

Šesnaestogodišnjak Craig (Keir Gilchrist), izbezumljen od tinejdžerskog života, prijavi se u psihijatrijsku bolnicu. Ali odjel za mlade trenutačno je zatvoren pa on zaglavi na odjelu za odrasle, gdje se sprijatelji s pacijentom (Zack Galifianakis) koji mu postane i mentor i štićenik… Craiga također privuče druga 16-godišnjakinja na odjelu, osjetljiva Noelle (Emma Roberts), koja bi ga mogla navesti da zaboravi svoju neuzvraćenu ljubav.

Now Is Good (Dok sam još tu)

Britanska tinejdžerska drama temelji se na romanu Before I Die Jenny Downham koju je adaptirao Ol Parker, redatelj filma. Mladoj Tessi (Dakota Fanning) dijagnosticirana je leukemija. Bez obzira na tretman koji je trajao četiri godine doktor ju obavještava kako ju ne mogu izliječiti te joj nije ostalo još puno vremena. Ona je napravila listu stvari koje želi napraviti prije nego umre, a u ostvarivanju joj pomaže njena najbolja prijateljica dok ju neočekivana ljubav čeka iza ugla.

Učitati još
Zatvori