Vožnja do Oscara: Odbrojavanje je počelo, znamo  tko će se pojaviti i gdje će se održati dodjela!

Vožnja do Oscara: Odbrojavanje je počelo, znamo tko će se pojaviti i gdje će se održati dodjela!

Već bi početak veljače tradicionalno sa sobom nosio sve veću neizvjesnost oko dodjele Oscara. Iako se posljednjih godina sve intenzivnije kritizira Oscare – ili zbog pretjerane političke korektnosti ili zbog potpunog manjka iste, za sve one zainteresirane za filmsku industriju ta je dodjela nezaobilazna.

To je dokazala i pandemijska godina koja je uspjela odgoditi ili barem promijeniti format svim važnim kulturnim događajima, ali će se dodjela Oscara 2021. ipak održati. Počelo je posljednje odbrojavanje, a mi vam otkrivamo baš sve detalje o ključnoj filmskoj noći.

Kad će se dodjela održati?

Najbolji filmovi 2020. godine bit će proglašeni 25. travnja. Dodjela nagrada održava se na proljeće nakon dugog niza godina tijekom kojih je bila rezervirana za veljaču. Brojna odgađanja filmskih premijera i otkazane produkcije prisilile su Akademiju na datum pomakne i promijeni pravila po kojima se filmovi mogu kvalificirati.

Ovogodišnja će dodjela biti najkasnije održana još od 1966. kad je glavnu nagradu odnio kultni film ‘Sound of Music.’

Hoće li biti crvenog tepiha i svečanosti uživo?

Prvi put otkad postoje, Oscari će se održati na dvije lokacije – u klasičnoj dvorani Dolby Theatrea, ali i u dvorani Union Station u Los Angelesu. Manja ceremonija uživo održat će se u novoj dvorani, dok će se neki dijelovi showa (pretpostavljamo veći glazbeni nastupi) odvijati u Dolbyju. Za razliku od svih dosadašnjih evenata u ovogodišnjoj sezoni dodjela nagrada, na Oscarima se nitko od dobitnika ili prezentera neće javljati preko Zooma.

“Želimo organizirati zabavnu večer za sve koji će prisustvovati, ali i za milijuna obožavatelja filmova u svijetu, a smatramo da virtualni oblik ne odgovara toj ideji”, zaključila je produkcija. Također, u istom su pismu najavili da će i dalje postojati formalni dress code (osvrnuvši se tako na brojna javljanja hollywoodskih zvijezdi u pidžamama i trenirkama na Zlatnim globusima).

Tko će voditi svečanost?

Dodjela Oscara 2021. ponovno će se održati bez voditelja, kao što je to slučaj već dvije sezone za redom. Koliko to ovisi o situaciji s koronavirusom, formatom eventa na dvije lokacije ili pak činjenicom da nitko ne želi prihvatiti tu najnezahvalniju ulogu, Akademija nije potvrdila.

Ono što znamo jest da će u ulogu producenta cijelog događaja uskočiti genijalni Steven Soderbergh, uz ostatak produkcijske ekipe. Nakon produkcije slavnih blockbustera, serija i indie filmova, Soderbergh će raditi na najneobičnijoj dodjeli dosad. I sam je osvojio Oscara, a njegov tim poručio je da je dodjela Oscara 2021. prilika za brojne inovacije.

Tko će prezentirati nagrade?

Iako voditelja nema, prezentere čine najjača lica iz svijeta filma. U traileru (koji je mogao i puno originalnije izgledati) su najavljeni prezenteri nagrada i gosti na dodjeli: Angela Bassett, Halle Berry, Bong Joon Ho, Don Cheadle, Bryan Cranston, Laura Dern, Harrison Ford, Regina King, Marlee Matlin, Rita Moreno, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Reese Witherspoon, Renée Zellweger i Zendaya.

https://www.youtube.com/watch?v=Q9IPCxxcsYA

Producenti su najavili i da je cijela dodjela zamišljena kao film u kojem protagonisti i dobitnici igraju glavne uloge. Što to točno znači, teško je reći, ali možda je dovoljno uvrnuto da učini dodjelu interesantnom.

Tko je sve nominiran?

Najbolji-filmovi-2020.-godine-Nomadland

Nominacije za Oscare u normalnim bismo okolnostima dobili sredinom siječnja, ali ove su nam godine pristigle tek 15. ožujka. Većina se predviđanja, kako naših, tako i stranih medija, ostvarila i u utakmici za zlatni kipić su neka od omiljenih filmskih ostvarenja o kojima smo vam pisali. Sve nominirane pogledajte ovdje!

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori