Venecijanski filmski festival: Otkrivamo najzanimljivije naslove
Venecijanski filmski festival: Otkrivamo najzanimljivije naslove

Venecijanski filmski festival:
Otkrivamo najzanimljivije naslove

Pred nama je novo izdanje Venecijanskog filmskog festivala, koji će svoja vrata otvoriti po osamdeseti put. Jedan od najstarijih filmskih festivala na svijetu trajat će od 30. kolovoza do 9. rujna. U konkurenciju za Zlatnog lava ovoga su se puta našla 23 filma, a neki od njih upravo će na Mostri doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Pobjednika će odlučiti stručni žiri kojim predsjeda Damien Chazelle, a pridružiti će mu se poznata redateljska imena poput Jane Campion, Laure Poitras, Martina McDonagha i Mie Hansen-Løve. Filmove koji su već po najavi privukli najveću pažnju donosimo vam u nastavku:

The Killer

Posljednji put kada je proslavljeni redatelj David Fincher bio u Veneciji, premijerno je prikazivao Fight Club! Ne čudi stoga što je njegov povratak izazvao toliku pažnju. Ovoga puta će predstaviti film The Killer, adaptaciju francuskog grafičkog romana Alexisa Nolenta.

Na njemu je radio godinama, a opisao ga je kao “brutalan, krvav, elegantan noir”. Isti prati ubojicu koji je suočen s psihičkom degradacijom nakon što je počeo razvijati svijest. Glavna uloga povjerena je Michaelu Fassbenderu. Dobra je vijest kako će, uz odabrana kina, film u studenome stići i na Netflix.

Film Maestro

Maestro

Zahvaljujući filmu Maestro imat ćemo priliku vidjeti uistinu fascinantnu transformaciju Bradleyja Coopera. Posljednjih tjedana ista je postala predmetom diskusije zbog (neprimjerene) upotrebe prostetike. Kontroverza je to koja je zasigurno pridonijela interesu za ovaj biografski film.

U njemu će Cooper, koji je ujedno redatelj i scenarist filma, utjeloviti proslavljenog dirigenta Leonarda Bernsteina. Radnja u fokus stavlja njegovu ljubavnu priču sa suprugom Felicijom koju je utjelovila Carey Mulligan. I ovaj film je namijenjen za prikazivanje na Netflixu, a tamo bi trebao stići 20. prosinca.

Priscilla

Nakon Elvisa, stiže nam i Priscilla! Novi projekt redateljice Sofie Coppole temeljen je na memoaru Elvis and Me pjevačeve supruge objavljenom 1985. godine. Intimna priča Priscille Presley o njenom životu s kraljem rock’n’rolla postala je New York Times bestseler i međunarodna senzacija. Glavne uloge dodijeljene su Cailee Spaeny i Jacobu Elordiju.

Za razliku od prethodnih ostvarenja koja tematiziraju Elvisov život, u ovom radnju promatramo prvenstveno iz perspektive njegove supruge. Ne čudi stoga što je mnoge zanima kako će izgledati finalni proizvod.

Poor Thing

Nakon filma The Favourite, grčki redatelj Yorgos Lanthimos ponovno je udružio snage s Emmom Stone, namijenivši joj naslovnu ulogu u svom novom filmu Poor Thing. Riječ je o nadrealističkom SF ostvarenju koji je svojevrsna verzija Frankensteina u kojem su zamijenjene uloge.

Radnja prati Bellu, mladu viktorijansku ženu koja, nakon što ju je grubo uskrsnuo ludi znanstvenik nakon njezina samoubojstva, bježi s razvratnim odvjetnikom kako bi se upustila u nadrealističnu odiseju za samootkrivanjem i oslobođenjem. U sporednim ulogama imamo priliku vidjeti Marka Ruffala i Willema Dafoea.

Ferrari

Nakon što je sudjelovao u ekranizaciji priče o uspjehu (i padu) talijanske modne dinastije Gucci, Adam Driver ponovno će se pojaviti u filmu koji tematizira istaknutu osobu talijanske poduzetničke scene. Riječ je o Enzu Ferrariju, osnivaču istoimenog automobilističkog diva, a film Ferrari će tematizirati njegov privatni i poslovni život krajem pedesetih godina prošlog stoljeća s naglaskom i na njegove trkaće (ne)uspjehe.

Režija filma povjerena je Michaelu Mannu, čiji smo posljednji film imali priliku vidjeti prije osam godina (ne čudi što su očekivanja velika!). Ostatak glumačke postave uključuje Penelope Cruz, Shailene Woodley, Jacka O’Connella i Patricka Dempseyja.

DogMan

Venecijanski filmski festival bit će poprište premijere novog filma osebujnog redatelja Luca Bessona. Film DogMan donosi priču o djetetu koje utjehu zbog nesretnih životnih prilika pronalazi spas u ljubavi prema psima.

Ipak, najave daju naslutiti kako ovo nije topli obiteljski film, već surova priča čiji kraj nužno nije sretan. Glavna uloga povjerena je mladom glumcu Calebu Landryju Jonesu.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori