Rastanak s jednim od naših najvećih redatelja: Umro je Veljko Bulajić
Rastanak s jednim od naših najvećih redatelja: Umro je Veljko Bulajić

Rastanak s jednim od naših najvećih
redatelja: Umro je Veljko Bulajić

Bitka za Neretvu, Kozara, Vlak bez voznog reda, Atentat u Sarajevu... samo su neki od legendarnih filmova nastalih pod redateljskom palicom Veljka Bulajića. Doajen jugoslavenskog i hrvatskog filma napustio nas je nakon kratke bolesti u utorak, 2. travnja u 97. godini života, doznaje se od Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Veljko Bulajić

Najpoznatiji dio njegovog bogatog opusa čine ratne drame i povijesni spektakli, koji su dosegli i svjetsku popularnost te se smatraju produkcijskim vrhuncem jugoslavenske kinematografije. Ne čudi što Bulajića mnogi danas smatraju jednim od najvećih filmskih redatelja s naših prostora. 

Među njima se posebno ističu, ranije spomenuti, Kozara (1962) i Bitka na Neretvi (1969). Oba su ovjenčana s nizom nagrada pa je tako Kozara dobila Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Zlatnu arenu za režiju i scenarij i Zlatnu medalju na festivalu u Moskvi, dok je Bitka na Neretvi bila nominirana za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranoga filma.

Veljko Bulajić

Zanimljivo, kao mladić Veljko Bulajić dvojio je treba li studirati film ili novinarstvo, no prevagnula je ljubav prema sedmoj umjetnosti. Filmsku režiju diplomirao je 1959. u Rimu, gdje je asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica. Povijest je pokazala kako je u svojoj dvojbi donio ispravnu odluku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori