Veliki vodič online kulture: Od besplatnih filmova preko online kazališta do virtualnih izložbi diljem Hrvatske

Veliki vodič online kulture: Od besplatnih filmova preko online kazališta do virtualnih izložbi diljem Hrvatske

Već znamo da dane u izolaciji možemo provesti na itekako produktivan način. U tom su cilju brojne kulturne organizacije iz cijele Hrvatske odlučile ponuditi svoj sadržan online i tako nam ispuniti vrijeme provedeno kod kuće na najbolji način.

Prenosimo veliki vodič online kulture u kojem se nalazi se apsolutna ponuda online kulturnog sadržaja iz svih udruga, kazališta, kina i drugih organizacija.

Gledajte besplatno genijalne filmove

Udruga Filmaktiv

Riječka udruga Filmaktiv daje mogućnost besplatnog gledanja svojih filmova na Vimeo stranici.

Filmovi redatelja Dejana Aćimovića

Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućio je besplatno gledanje dječjeg filma Anka i dokumentarnog fillma o hrvatskom paraolimpijcu, Darku Kralju. Film Anka možete pogledati ovdje uz lozinku andrijaa, a film Kralj možete pogledati ovdje uz lozinku milicaa.

Filmovi redatelja Nevija Marasovića

Debitantski dugometražni igrani film redatelja Nevija Marasovića The Show Must Go On od sada je dostupan za besplatan streaming na Vimeo kanalu. A ovdje možete pogledati i redateljev dugometražni film Vis-À-Vis.

Kratkometražni film

Na platformi Croatian.film moguće je pogledati hrvatske kratkometražne filmove u visokoj rezoluciji te kroz dodatan informativni sadržaj saznati vijesti iz hrvatske kinematografije i upoznati se s hrvatskim filmašima i uspješnim produkcijama kroz intervjue.

Factumovi dokumentarci

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približavanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online .gledanje

Nova platforma RAFF film festivala

Novu digitalnu platformu R+ utemeljio je RAFF film festival s idejom da postane mjesto gdje će se zainteresirani moći kreativno izraziti, podijeliti svoje priče, iskustva i još mnogo toga. Sadržaje možete pratiti ovdje.

Kino.hr i besplatni filmovi

Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR, omogućila je besplatan sadržaj na svojim stranicama. Svaki besplatan film bit će dostupan od subote do petka na službenoj stranici.

Filmovi na promo kod

Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran osigurali su 22 filma koji se besplatno mogu pogledati uz korištenje promo koda dostupnog na službenoj stranici.

Restartova poklon kolekcija

Restart poklanja 20 besplatnih filmskih naslova, a ostatak kolekcije koja se sastoji od dokumentarnih filmova dostupan je uz minimalnu naknadu na službenoj stranici

My Darling Quarantine

Motovun Film Festival partner je novog online festivala pod nazivom My Darling Quarantine. Svakoga tjedna Motovun Film Festival će birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih filmova na službenoj stranici.

ZagrebDox

16. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će dio programa za usavršavanje filmskih profesionalaca, ZagrebDox Pro, u online okruženju u terminu od 15. do 23. ožujka na službenoj stranici

Internacionalni filmski festival online

U natjecateljske programe Međunarodnog festivala u Vilniusu uvrštena su i tri hrvatska filma. Festival se održava od 19. ožujka do 2. travnja u online obliku na službenoj stranici

Virtualne ture po izložbama

Tradicija Hrvatske

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci kao i sve njegove dislocirane zbirke privremeno su zatvoreni te ih svi zainteresirane mogu pratiti na društvenim mrežama (Facebook, Instagram). A putem platforme Vimeo Muzej publici približava atmosferu s otvorenja izložbe tradicijskih običaja Hrvatske pod nazivom “Tragom hrvatske baštine.” Online pristup baštini omogućili su i dubrovački muzeji kroz virtualnu šetnju kroz Kulturno-povijesni muzej te pristup videu koji prikazuje 3D rekonstrukciju Žitnice Rupe.

Na platformi Istarski tradicijski instrumenti online Etnografskog muzeja Istre moguće je vidjeti i poslušati kako zvuče sopele, dvojnice, mih i mišnice, neki od najstarijih i najvrjednijih instrumenata na kojima se proizvodila tradicijska glazba Istre. Tu je i Gradski muzej Vukovar i njegov postav možete istražiti putem virtualne šetnje dostupne na službenoj stranici Muzeja.

U Virtualnom muzeju grada Solina možete razgledati niz digitaliziranih slika, crteža, fotografija, zvučnih i video zapisa te drugog materijala koji se odnosi na arheološka nalazišta i kulturnu baštinu solinskog kraja. Muzej grada Šibenika otvoren je za sve putem virtualne šetnje baš kao i Muzej Sinjske alke.

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan omogućila je 3D virtualnu šetnju postavom muzeja, a na You Tube kanalu Dvora Trakošćan dostupan je film „Trakošćan – četiri godišnja doba“ te kratki film „Trakošćan Castle – Dreams and Memories“. Gradski muzej Varaždin objavljivat će male tematske izložbe s predmetima iz fundusa Muzeja na svojoj Facebook stranici. Muzej triljskog kralja omogućio je virtualnu šetnju kroz postav Muzeja koristeći najnovije VR tehnologije.

Na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka dostupno je više od 20 virtualnih arhivskih zbirki nastalih suradnjom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca diljem Hrvatske, koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima. 

Državni arhiv u Bjelovaru na svojim digitalnim platformama nudi virtualne šetnje te digitaliziranu građu arhiva – virtualna šetnja Bjelovarom putem starih razglednica, digitalna platforma koja prikuplja stare fotografije Bjelovara i Bjelovarčana, digitalizirani tjednik Bjelovarski list od 1958. do 1980. godine, dio arhivskog gradiva. Virtualni muzej Avangarde predstavlja digitalnu bazu Kolekcije Marinko Sudac kojom omogućuje pregled avangardne umjetnosti u zemljama bivše Jugoslavije.

Za odrasle i djecu

Arheološki muzej Istre započeo je i s edukativnim programom pod nazivom Virtualne pedagoške aktivnosti: O životinjama i ljudima. Program je dostupna na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram.
Tako je i Arheološki muzej u Zagrebu sada moguće posjetiti kroz 3D virtualnu šetnju.

Etnografski muzej omogućio je posjet Virtualnoj izložbi Etnografskog muzeja. Na službenoj stranici muzeja dostupne su digitalizirane zbirke u kojima mogu uživati i odrasli i djeca. Tu je i Arheološki muzej Istre u Puli koji je do daljnjega zatvoren, no dostupan je 3D virtualni obilazak muzeja na službenoj stranici.

Život i djelo značajnih osoba upoznajte online

Tijekom razdoblja u kojem će posjeti Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu biti onemogućeni, Galerija Meštrović Split donosit će fotografije, zanimljive crtice o građi koju čuva i detalje iz umjetnikova života u Facebook albumu pod nazivom Virtualni pogled u Galeriju.

Muzej Međimurja Čakovec osigurao je posjet virtualnoj izložbi posvećenoj glazbeniku i skladatelju Ljuboslavu Kuntariću povodom 95. godišnjice njegova rođenja. Izložba je dostupna ovdje.U subotu, 21.03., povodom Svjetskoga dana lutkarstva, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku je na službenoj stranici i društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) otvorila Virtualnu izložbu lutaka studenata i nastavnika Akademije. Virtualna izložba moguća je i na stranici Hrvatskog povijesnog muzeja, a Muzej antičkog stakla u Zadru nudi virtualnu šetnju.

Likovne umjetnosti

Na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” Udruga HDLU Zagreb redovito postavlja virtualne izložbe, od kojih je najnovija “Duhovnost i umjetnost.” Mnoge zanima omiljeni Muzej suvremene umjetnosti. Pokrenut je virtualni program #MSUNonStop u sklopu kojeg će se putem društvenih mreža svakodnevno predstavljati radovi iz muzejskih Zbirki i druge zanimljivosti.

Muzej za umjetnost i obrt do daljnjega je odgodio sve programe javnog okupljanja. Veliki broj muzejske građe dostupan je na digitalnim platformama, a stalni postav u Muzeja moguće je istražiti na službenoj stranici. Arheološki muzej Istre u Puli je do daljnjega zatvoren, no dostupan je 3D virtualni obilazak muzeja na službenoj stranici. Virtualne postave imaju i muzej Mimara i Tifološki muzej. Svoj stalni postav i izložbe objavio je i Tifološki muzej u virtualnom obliku.

Mnogi su se muzeji oslonili na društvene mreže. Galerija umjetnina u Splitu na svojem Facebook i Instagram profilu redovito objavljuje raznovrsne muzejske sadržaje – virtualne izložbe, predstavljanje projekata i drugo.

Aktualne izložbe i projekti fotografa Damira Fabijanića u Hrvatskoj i inozemstvu mogu se pogledati na stranici autora. Događanja Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika možete pratiti putem službene stranice, a na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva možete pogledati veliku kolekciju video sadržaja produciranih ili zabilježenih u kontekstu pojedinih izložbi dizajna te preuzeti primjerke brojnih izdanja, knjiga i kataloga Hrvatskog dizajnerskog društva. Sadržaj pratite i na službenoj stranici te YouTube, Facebook i Instagram kanalima.

Gledajte kazalište s kauča

HNK u Zadru

Hrvatsko narodno kazalište u Zadru pokreće novi projekt HNK Zadar – PETKOM U 20:00 h. Svoje ponajbolje predstave emitirat će putem YouTube kanala HNK Zadar, za koje će poveznice postavljati na svojoj Facebook stranici. Na službenoj zadarskog HNK dostupna je i virtualna šetnja kazališnom zgradom

HNK u Varaždinu

HNK u Varaždinu će emitirati predstave putem You Tube kanala, bit će predstava starijeg i novog datuma a raspored možete pratiti na službenoj i Facebook stranici

Centar Knap

U narednom razdoblju program Kazališta i Centra Knap bit će obustavljen pa će amaterske i profesionalne predstave nastale u produkciji Knapa biti moguće gledati na YouTube kanalu. Na Knapovim društvenim mrežama (Facebook, Instagram) bit će postavljene poveznice putem kojih će se moći pristupiti online sadržaju

Zagrebački solisti i filharmonija u vašem domu

Zagrebački solisti priključili su se inicijativi ostalih glazbenika #glazbomprotivpanike te u okviru programa “Koncerti u vašem domu” putem Facebooka Youtube kanala objavljuju djela, odnosno snimke sa svojih koncerata. Zagrebačka filharmonija objavila je svoje koncertne predstave “Ježeva kućica” i “Božić kod Zimogroznih” na You Tube kanalu.

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježava Teatar Tirena

Teatar Tirena Svjetski dan kazališta da djecu i mlade (20. ožujak) obilježava pokretanjem video serijala kreativnih zadataka i dramskih igara „Mašta je supermoć“. Ponedjeljkom, srijedom i petkom objavljivat će se video sadržaji s kreativnim kazališnim sadržajima koje djeca mogu raditi kod kuće sama ili s roditeljima.

Ponuda omiljenog ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih će publici omogućiti online gledanje predstava po izboru. Na svojem službenom Facebook i Instagram profilu objavljivat će poveznice putem kojih će se moći pristupiti online izdanju predstava.

Lutkarske predstave

Svaki petak u 12 sati će Gradsko kazalište lutaka Rijeka na svojoj službenoj stranici i Facebook profilu objaviti poveznicu putem koje će publika moći pogledati neke od uspješnijih predstava Kazališta. CeKaTe Teatar je u ponedjeljak, 16. ožujka, započeo je s online radionicama izrade lutaka koje se nastavljaju svaki dan u 18 sati do nastavka izvođenja predstava u CeKaTe-u. Radionice su dostupne na službenoj stranici

HNK u Rijeci

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka najavljuje stvaranje posebnog programa za sve građane koji će biti dostupan putem You Tube kanala i društvenih mreža. Od petka, 20. ožujka, kreće online program, a raspored je dostupan ovdje.

Kazališna ponuda Pule

Putem svoje službene Facebook stranice INK – Gradsko kazalište Pula emitirat će snimku svoje ovosezonske predstave “Kraljević i prosjak” , a prema slijedećem rasporedu: 20. ožujka u 18 sati te 21. ožujka 11 sati

Educirajte se o glazbi

Hrvatska glazbena unija snimila je niz edukativnih videa s ciljem popularizacije glazbe ali i vrhunskih glazbenika. U epizodama koje možete pratiti putem službenog YouTube kanala HGU-a, predstavit će se mnogi sjajni instrumentalisti, dobitnici Nagrade Status, koji će otkriti dio svojih glazbenih tajni

HNK u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svakodnevno će prikazivati predstave na You Tube kanalu 24 sata. Prikazivanje je započelo u srijedu, 18. ožujka, u 20 sati s predstavom “Tko pjeva zlo ne misli.”

Online ponuda buja i u kazalištu Mala scena. Tako od srijede, 18. ožujka, svoje najpopularnije predstave prenose uživo na službenoj stranici, a osmislili su i zanimljiv model po kojem online predstave mogu biti i profitabilne.

Kulturno umjetničko društvo Nikud

U okviru projekta Kulturno umjetničko društvo Nikud na posebnom YouTube kanalu svakodnevno će se objavljivati originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina

Za ljubitelje književnosti

Od poezije do recitala u Azimutu

Na Facebook stranici kluba Azimut, uz podršku Kulturne udruge Fotopoetika, objavljuju se snimljeni recitali, čitanje pa čak i sviranje poezije, a svoje sudjelovanje potvrdila su brojna poznata imena

Preporuke za čitanje i književnost za djecu

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca na svojoj Facebook stranici pod oznakama #noviprijevodiDHKP #štoprevodimo #štočitati objavljuje preporuke za uzbudljivo štivo koje može kvalitetno ispuniti vrijeme u doba samoizolacije. Gradska knjižnica Zadar na You Tube kanalu Knjižnice objavljuje snimljene preporuke za čitanje online građe, a u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar organizirali su čitanje slikovnica uživo putem You Tube kanala Kazališta. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek će na svom službenom You Tube kanalu objavljivati video materijale dječje književnosti.

Tematski vodiči inspirirani radom književnika

Muzejski dokumentacijski centar sastavio je tematski vodič kroz hrvatske muzeje i galerije koji sadržavaju ostavštine ili pojedine predmete povezane sa životom i radom književnika koji su rođeni i/ili su stvarali u Hrvatskoj

Online knjižnica s besplatnim e-knjigama

Popis besplatnih eKnjiga Knjižnica grada Zagreba potražite ovdje. Putem usluge „Pitajte knjižničare“ možete dobiti pomoć u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora za teme koje vas interesiraju. Na svom YouTube kanalu Knjižnice su osigurale snimke različitih događanja koja su se održala, a vrijedne digitalizirane zbirke svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe.

NSK u digitalnom izdanju

Građa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se pretraživati i istraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom – Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova,

Dnevnik iz karantene

Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt “Dnevnik iz karantene” u okviru kojega će se svakodnevno na web-stranici HDP-a objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi i/ili video prilozi pisaca − članova HDP-a, ponajprije samostalnih umjetnika.

Susret s hrvatskim književnicima

Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreži dugi niz godina omogućava ljubiteljima književnosti izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima i kritičarima, a snimke održanih susreta mogu se pogledati na službenoj stranici

Izvor: koronavirus.hr

Foto: Unsplash, Croatian.film, PR

Učitati još
Zatvori