11 filmova koje danas gledamo s prijateljicama

11 filmova koje danas gledamo
s prijateljicama

Hidden Figures Day 17

Ako još niste čuli za Galentine’s Day, vrijeme je da ispravite tu nepravdu. Naime, radi se o danu kojim se slave ženska prijateljstva – a slavi se večer prije Valentinova. 13. veljače okupite bliske prijateljice i napravite pravu žensku večer uz zabavu, smijeh, omiljena pića i hranu, a dodatno ju začinite s filmskim maratonom filmova o ženskim prijateljstvima. Donosimo popis od njih čak jedanaest. Sigurno ćete naći barem njih tri koji će se ama baš svima svidjeti!

ezgif.com-resize (1)

ezgif.com-resize (2)

Hidden Figures

Dok se SAD borio da prije Rusije pošalje čovjeka u svemir, NASA je pronašla neiscrpan talent u grupi afro-američkih matematičarki koje su bile mozak iza jedne od najvećih operacija u ljudskoj povijesti. Temeljeno na nevjerojatnoj istinitoj priči o ove tri žene znane kao “ljudska računala”, pratimo te žene i njegov brzi uspon unutar NASA-e uz neke od najvećih umova u povijesti. Njihov je zadatak da izračunaju putanju kojom će se astronaut John Glenn lansirati u orbitu i kojom će se sigurno moći vratiti. Film je zaradio dvije nominacije za Zlatni globus (Octavia Spencer za sporednu ulogu i za originalnu glazbu) te tri nominacije za Oskara i to za najbolji film, sporednu ulogu za Octaviju Spencer i adaptirani scenarij. Pogledajte film, no obavezno pročitajte i knjigu!

Hidden figures 2

Hidden figures 1

Heathers

Film Heathers na Sundance festivalu 1989. nominiran je za Veliku nagradu žirija, te ovjenčan nagradom Edgar Allan Poe za scenarij. Zabavna je, bizarna, pomaknuta, satirična crnohumorna krimi drama, jedan od kultnih tinejdžerskih naslova osamdesetih. U vrijeme svog nastanka smatran je gotovo revolucionarnim, ponajprije zbog visoke razine apsurda, crnog humora, nasilja i okrutnosti. Na premijeri je proglašen protutežom eskapističkim tinejdžerskim filmovima.

Heathers 1

Heathers 2

First Wives Club

Tri žene žele se osvetiti muževima. Brenda (Bette Midler), Elise (Goldie Hawn) i Annie (Diane Keaton) bile su dobre prijateljice na fakultetu, no 27 godina poslije nemaju nikakav kontakt. Ponovno se sretnu na prijateljičinu sprovodu. Čini se da im je prijateljica počinila samoubojstvo nakon što ju je suprug napustio zbog mlađe žene. No i tri prijateljice nalaze se u sličnoj situaciji: Elise je glumica na zalasku, a njezin suprug producent Bill (Victor Garber) želi rastavu i pola njezina novca. Brenda je pomogla suprugu Mortonu (Dan Hedaya) da otvori lanac trgovina, no sada kada je postao slavan, ima mlađu i mršaviju ljubavnicu. Annie je dopustila da ju suprug Aaron (Stephen Collins) zapostavlja i sada je izgubljena kada ju on želi napustiti. Brenda, Elise i Annie odluče kako je vrijeme da nešto poduzmu, te osmisle plan kojim će muževima uzeti novac i učiniti nešto korisno. U filmu se pojavljuju Heather Locklear i Ivana Trump.

first wives club 3

first wives club 2

first wives club 1

Romy And Michele’s High School Reunion

Romy i Michele samo su žrtve predrasude po kojoj te ljudi ne cijene po onome što jesi nego po onome što predstavljaš. Film je režirao iskusni televizijski redatelj David Mirkin prema scenariju što ga je prema vlastitom kazališnom komadu napisala Robin Schiff. Mira Sorvino i Lisa Kudrow briljiraju u ulogama Romy i Michele. Film koji se s jednakom pozornošću može uvijek ponovno gledati.

Romy And Michele's High School Reunion 2

Romy And Michele's High School Reunion 1

Romy And Michele's High School Reunion 3

Steel Magnolias

U gradiću Chinquapin u Louisiani sprema se vjenčanje. Mladenka je Shelby (Julia Roberts), tvrdoglava ljepotica za koju bi njezina majka M’Lynn (Sally Field) učinila baš sve na svijetu. Truvy (Dolly Parton) je vlasnica salona ljepote. Kako bi ogovarale stanovnike grada, u salon navraćaju Ouiser (Shirley MacLaine), najbogatija i najzločestija žena u gradu te Clairee (Olympia Dukakis), elegantna udovica. Atmosfera dodatno oživi kada se pojavi vrckava Annelle (Daryl Hannah) sa svojom zagonetnom prošlošću. Ovih šest magnolija drže se na okupu, dajući si uzajamnu podršku te na svoj način govore o usponima i padovima u životu maloga gradića na jugu.

Steel Magnolias 1

Steel Magnolias 2

Sisterhood Of The Traveling Pants

Film je temeljen na seriji vrlo uspješnih tinejdžerskih romana autorice Ann Brashares. Autoričin izvrstan osjećaj za opisivanje i prenošenje dogodovština mladih djevojaka, odlično je u scenarij pretočila slavna Delia Ephron pa redatelj Ken Kwapis doista nije imao težak posao. Najjača snaga filma, međutim, ipak su četiri glavne glumice, koje na svojim leđima nose cijele “Čarobne hlače”. Prpošne, simpatične i uvjerljive, sve su četiri sjajne, ali posebno treba istaknuti Alexis Bledel, poznatu nam iz popularnih Gilmoreica.

Sisterhood Of The Traveling Pants 3

Sisterhood Of The Traveling Pants 2

The Sisterhood of the Traveling Pants 1 & 2 DVD box set, starring Alexis Bledel as Lena Kaligaris, Amber Tamblyn as Tabitha Tibby Tomko-Rollins, America Ferrera as Carmen Lowell and Blake Lively as Bridget Vreeland - dvdbash.com

Now And Then

Spisateljica Samantha Albertson (Demi Moore), glumica Tina Tercell (Melanie Griffith), ginekologinja Roberta Martin (Rosie O’Donnell) i kućanica Christina DeWitt (Rita Wilson) prijateljice su iz djetinjstva koje se sastaju po prvi put nakon dugo vremena. Christina samo što nije rodila. Susret sa starim prijateljicama natjera Samanthu na razmišljanje o starim danima, pogotovo o ljetu 1970. g. kada su djevojčice imale 12 godina i tek stupale u svijet žena.

Samanthu (Gaby Hoffmann) muči rastava njezinih roditelja, Roberta (Christina Ricci) nosi se sa smrću majke, Tina (Thora Birch) je uzrujana jer roditelji nisu zainteresirani za nju, a Christina (Ashleigh Aston Moore) pokušava otkriti istinu o seksu. Zajedno će razgovarati o dječacima i iskusiti prve poljupce, pričati o fizičkim i emotivnim promjenama kroz koje prolaze i održavati seanse na kojima će pokušati prozvati duha dječaka koji je tragično poginuo 30 godina prije.

Sada i nekada

filmovi-odrastanje-now-and-then

Divine Secrets Of The Ya Ya Sisterhood

Godine 1937., za punog Mjeseca, četiri djevojčice odšuljaju se iz svojih kuća na američkom Jugu i osnuju tajnu udrugu u spomen indijanskoj božici po imenu Ya-Ya. Glavna je među njima Vivi, a ostale su tri Teensy, Necie i Caro. Nakon tog događaja prođe šezdesetak godina. Vivina kći Sidda (S. Bullock) živi sa zaručnikom Conorom (A. MacFadyen) u New Yorku gdje je vrlo uspješna dramatičarka. U intervjuu za magazin Time izjavi da nije imala sretno djetinjstvo. Majku Vivi (E. Burstyn), koja i dalje živi na Jugu, ta izjava šokira i tako razljuti da je razbaštini. Kako bi izgladile spor tri članice Ya-Ya sestrinstva – Teensy (F. Flanagan), Necie (S. Knight) i Caro (M. Smith) – posjete ju u New Yorku, omame sredstvom za uspavljivanje i povedu na Jug.

Ovu posve žensku priču režirala je kao svoj prvi film Amerikanka Callie Khouri. Ona je scenaristica film Thelma i Louise (1991.), za koji je dobila Oscara, dok ga je režirao Ridley Scott.

Svete tajne sestrinstva Ya-Ya

Bridesmaids

Annie (Kristen Wiig) je u kasnim 30-ima i neudana. Nakon što joj je propao posao sa slastičarnicom, izgubila je svu svoju imovinu, a ubrzo i dečka. Sada je prisiljena prodavati nakit i živjeti s nepodnošljivim cimerom Gilom (Matt Lucas) i njegovom sestrom Brynn (Rebel Wilson). Nakon poslovnog kolapsa Annie više ne gaji nadu da će jednog dana opet oživjeti svoj posao iz snova. Njezine ljubavne simpatije sada su okrenute prema Tedu (Jon Hamm), koji je toliko zaokupljen sobom da je jedva primjećuje. Jedino joj je svjetlo u tom životnom tunelu najbolja prijateljica Lillian (Maya Rudolph), koja se upravo zaručila i zatražila od Annie da joj bude kuma. Na zaručničkom tulumu Annie upozna i djeveruše – ciničnu rođakinju Ritu (Wendi McLendon-Covey), naivnu prijateljicu Beccu (Ellie Kemper), vulgarnu sestru mladoženje Megan (Mellissa McCarthy), te bogatu i lijepu suprugu mladoženjinog šefa, Helen (Rose Byrne).

U produkciji Judda Apatowa, koji nam je donio neke od najboljih komedija zadnjih 10-ak godina stiže još jedna fantastična komedija koja je bila veliki hit kada se pojavila u kinima.

Bridesmaids

Bridesmaids 3

Bridesmaids 1

Thelma & Louise

Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, Thelma i Louise slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta.

thelma and louise cover

thelma i louise

Clueless

Film djevojke s Beverly Hillsa zvjezdani je status priskrbio Aliciji Silverstone, koja u filmu glumi razmaženu bogatašicu Cher, najpopularniju curu u školi koja je navikla uvijek dobiti sve što poželi. S najboljom prijateljicom Dione pokušat će preobraziti novu učenicu u jednako popularnu djevojku, a sve u potrazi za savršenim dečkom. Osim Alicije Silverstone, svoje su karijere dalje nastavili graditi i Brittany Murphy i Paul Rudd. Ljubavne zavrzlame i jako, jako puno odjevnih kombinacija, učinile su ovaj film jednom od kultnih ostvarenja 90-ih.

Djevojke s Beverly Hillsa

Učitati još
Zatvori