Ovaj mjeseca premijerno gledamo Ubojstvo Hanocha Levina u zagrebačkom HNK
Ovaj mjeseca premijerno gledamo Ubojstvo Hanocha Levina u zagrebačkom HNK

Ovaj mjeseca premijerno gledamo Ubojstvo
Hanocha Levina u zagrebačkom HNK

Prvi put na sceni zagrebačkog HNK ansambl Drame izvodi tekst Ubojstvo suvremenog izraelskog pisca Hanocha Levina u režiji gosta iz Izraela, redatelja Ida Rozenberga. Premijera predstave koja prati tri međusobno povezane priče u kojima se isprepliću sudbine protagonista, održat će se 17. veljače u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Hanoch Levin je bio jedan od najistaknutijih suvremenih izraelskih pisaca, pjesnika i dramatičara koji je svojim djelima, često uz satiričku oštricu, na rubu apsurda i ne štedeći nikoga uzburkavao izraelsku javnu i kulturnu scenu. Iako napisan još 1997. godine, ovaj komad danas, kada se međuljudski i međudržavni odnosi rapidno zaoštravaju sve više dobiva na aktualnosti, postavljajući teška pitanja o dugotrajnom i konstantnom sukobu bez pobjednika.

Ido Rozenberg

Predstava se gotovo ne dotiče politike, bavi se ljudskom dušom i stoga se radnja može odvijati u Izraelu, Ukrajini, Hrvatskoj i bilo gdje u svijetu… Univerzalna poruka je – Rat je loš! Na svim frontovima!, rekao je Ido Rozenberg koji s dizajnericom scenografije Shani Tur i oblikovateljicom svjetla Keren Granek čini tim iz Izraela.

Dragan Despot

Sretan sam što radim s iznimno talentiranim i profesionalnim kreativnim timom i s glumačkim ansamblom u kojem je i kazališna ikona Dragan Despot, glumci iz ansambla te mladi glumci s akademije, svi odreda predani procesu, talentirani, humani i svim srcem u predstavi, govori Rozenberg te zaključuje kako ne može dočekati da publika pogleda i doživi predstavu.

U predstavi glume: Dragan Despot, Filip Vidović, Luka Knez, Dominik Čičak, Tin Rožman, Milan Pleština, Jelena Otašević Babić, Rok Juričić, Vibor Kreković, Luca Anić, Lovro Juraga, Tesa Litvan, Barbara Vicković, Silvio Vovk, Lana Barić, Franjo Kuhar, Kristijan Potočki, Ivan Jončić, Marin Stević, Damir Markovina, Kristijan Petelin, Martin Kuhar.

Foto: HNK

Učitati još
Zatvori