Garantiramo da ćete se mnogo smijati uz ovu novu Netflixovu seriju

Garantiramo da ćete se mnogo smijati uz
ovu novu Netflixovu seriju

The End of the Fing World 12

The End of the F***ing World – novo Netflixovo iznenađenje

Znakovitog naziva, TV serija The End of the F***ing World nastala je prema stripu Charlesa Forsmana izdanom 2013. Prvo nas je privukla provokativnim imenom, no čim smo ju počeli gledati odmah smo se zakačili. Recept je jednostavan – radi se o bizarnom, pomalo uvrnutom, coming of age krimiću u čijem središtu je i ljubavna priča između dvoje tinejdžera. Glavni lik James je povučeni mladić (glumi ga odličan Alex Lawther, poznat iz jedne od epizoda Black Mirror serije!) koji je sebe samodijagnosticirao kao sociopata. Kao dijete od pet godina svjedočio je majčinom samoubojstvu što ga je uvelike obilježilo. Dane krati s ubijanjem životinja, a posebno je u retrospektivi opisa svog stanja, naglasio događaj gdje je namjerno cijelu šaku opekao zaronivši ruku u fritezu. Emocionalno oštećen, nakon životinja počne planirati svoje prvo ljudsko umorstvo. No nekoliko dana prije svog osamnaestog rođendana upoznaje u školi isto tako emocionalno oštećenu djevojku Alyssa (glumi ju jednako odlična Jessica Barden).

Njihovo poznanstvo tijekom radnje prerasta u prijateljstvo i na kraju u ljubav (iako su oni toga zapravo svjesni od samog početka). Prijelomna točka radnje, a i zaplet priče jest kada James na kraju ipak počini umorstvo, no ne zato što ga je planirao iz svojih pobuda, već u obrani Alysse od silovatelja. To se desi na samom početku njihovog zajedničkog bijega od kuće. Uplete se policija, gdje pratimo još jednu priču – odnos između dviju inspektorica gdje jedna gaji romantične osjećaje prema drugoj.

The End of the Fing World 15

The End of the Fing World 14

Tijekom raspetljavanja radnje saznajemo odnose i dinamiku obitelji te dvoje protagonista počinju graditi svoju dinamiku odnosa. Ova klasična kriminalistička radnja začinjena je sagledavanjem situacija iz tinejdžerskog pogleda te popraćena s pomalo (pre)veselim soundtrackom koji u kombinaciji s mučnim scenama ubojstva, bijega i sl. zajedno stvaraju jako uspješan komičan moment. Ulovit ćete se kako u najnezgodnijem trenutku radnje ne možete se prestati smijati i kako se na određene scene doslovno zalivene s krvlju i rastapate od melankolije ili ljubavi.

Autor Jonathan Entwistle postigao je uspješan spoj mračnog, teškog i ozbiljnog s nježnim, emotivnim i duhovitim. Čak je i nedorečen kraj ljubavno obilježen. I bez obzira na to što čujemo pucnjeve policije i gledamo Jamesa kako trči prema moru i dalje nam odjekuju njegove riječi I’ve just turned 18… And I think I understand what people mean to each other. Jer to je ono što je on sada ipak na kraju osjetio…

The End of the Fing World 4

The End of the Fing World 2

Ne postoji ispravan kraj, počinili su zločine, a svejedno ne postoji najbolji i definitivan način kako da u cijeloj ovoj situaciji izađe pravda na vidjelo. Jedino što oni mogu, a i mi kao promatrači, s osjećajem olakšanja prihvatiti da su napokon našli ljubav.

Obzirom na nedorečeni kraj, nadamo se drugoj sezoni, jer ova prva, bila je odlična. Brza, dinamična, od osam epizoda od po dvadesetak minuta, nije ju problem pogledat u dahu… A vjerujemo da ćemo isto tako kada dođe i sljedeća.

The End of the Fing World 1

The End of the Fing World 3

The End of the Fing World 12

The End of the Fing World 11

The End of the Fing World 10

The End of the Fing World 9

The End of the Fing World 8

The End of the Fing World 7

The End of the Fing World 6

The End of the Fing World 13

The End of the Fing World 17

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori