TV maraton: Gledamo najljepše adaptacije omiljenih romana Jane Austen

TV maraton: Gledamo najljepše adaptacije
omiljenih romana Jane Austen

Prošlo je 200 godina od njezine smrti, ali utjecaj Jane Austen neprestano raste, njezine priče konstantno inspiriraju novije romane, a potpuno je osvojila kinoplatna i TV ekrane. Ta opsesija ekranizacijom Austeninih romana svakih nekoliko godina donese nam novi film prema njezinim pričama. Takva, sad već tradicija, ni publici nikad ne dosadi pa je i posljednji film ‘Emma’ ove godine dočekan s ushitom.

Za svog je života napisala šest romana na temelju kojih su nastale barem 24 adaptacije. Prošli smo sve filmove i serije i pripremili vam najbolje od Jane Austen za genijalan TV maraton.

Filmska večer uz Jane Austen

  • Sense and Sensibility (1995)

Najintenzivniji val opsesije Austeninim djelima započeo je sredinom 90-ih godina. Film ‘Sense and Sensibility’ po istoimenom romanu izašao je 1995. godine. Priča prati sestre Dashwood koje su utjelovile Emma Thomson i Kate Winslet. Obitelj je iznenada prisiljena tražiti novi izvor financijske sigurnosti, a jedino je rješenje da se sestre bogato udaju. Glumačku postavu čine zbilja legendarna imena pa su tako njihove udvarače odglumili Alan Rickman i Hugh Grant. Emma Thompson je, osim glumom, u filmu sudjelovala i pisanjem scenarija. Štoviše, na njemu je radila pet godina. Film je bio nominiran za čak sedam oscara, a Thompson je osvojila zlatnog kipića za najbolji scenarij.

  • Persuasion (1995)

‘Persuasion’ je izašao iste godine kao adaptacija istoimenog romana iz 1817. godine. Mnogi tvrde da je upravo ovaj roman Austening najzreliji i onaj s najviše autobiografskih elemenata. Kao protagonistica Anne Elliot u filmu glumi Amanda Root dok je Ciaran Hinds utjelovio Fredericka Wentwortha. U pitanju je možda i najvjerniji prikaz Austeninog romana. Razlika se vidi i u kostimografiji koja, za razliku od brojnih drugih adaptacija, nije toliko pompozna.

  • Mansfield Park (1999)

Još jedan popularni film po uzoru na Austenin roman izašao je 1999. godine. ‘Mansfield Park’ nadahnut je istoimenim romanom iz 1814., ali brojni su detalji promijenjeni u odnosu na knjigu. Moderniji spin Austeninog romana prati život Fanny Price koja oko desete godine života odlazi živjeti kod bogatih rođaka i ostavlja svoju siromašnu obitelj. Međutim, tamošnje ju društvo neprestano podsjeća da ne pripada i da je nižeg statusa od ostatka obitelji. Jedini tko je uz nju od samog početka je Edmund, sin njezine tete iz drugog braka s kojima Fanny razvija nepredvidljiv odnos.

  • Pride and Prejudice (2005)

Vjerojatno najslavnija adaptacija romana ‘Pride and Prejudice’ je ona u kojoj priču vrte Matthew Macfadyeni Keira Knightley. Film, kao i roman iz 1813. godine, govori o životima pet sestara iz engleske obitelji i proučava tadašnje društvo i moral. Zanimljivo je da je film ujedno bio i prvijenac redatelja Joeja Wrighta. Film je doživio nevjerojatan uspjeh, a kritičari su ga hvalili zbog idealnog balansa tradicije u filmu i klasičnog povijesnog pripovijedanja uz nove, moderne filmske metode. Film je bio nominiran za četiri Oscara, a Keiri Knightley za dlaku je pobjegao Oscar za najbolju glumicu.

  • Emma (2020)

Najnovija filmska adaptacija romana ‘Emma’ ujedno je i najmoderniji pristup priči Jane Austen. Film prati bogatu djevojku koja se miješa u ljubavne živote bliskih ljudi, a radnji ne manjka duhovitih dosjetki. Emmu je utjelovila Anya Taylor-Joy, dok je Johnny Flynn odglumio Mr. Knightleyja. Urnebesni Bill Nighy odglumio je Emminog oca, a cijeli film režirala je Autumn de Wilde, poznata kao redateljica brojnih glazbenih dokumentarnih filmova.

TV bingeanje Austeninih romana

Pride and Prejudice
  • Pride and Prejudice (1995)

Daleko najupečatljivija adaptacija romana ‘Pride and Prejudice’ je istoimena britanska mini TV serija. Remek-djelo Simona Langtona ostvarilo je ogroman uspjeh, a Colin Firth zapečatio se kao najbolji Mr. Darcy ikada i upravo se tom ulogom probio u vrh hollywoodske kreme. Elizabeth Bennet u seriji je glumila Jennifer Ehle za što je bila nagrađena BAFTA-om za najbolju glumicu. Dosjetljiva serija s britkim humorom i divnom kostimografijom možda je i najbolji odabir kad se zaželite Jane Austen i njezinih nekonvencionalnih likova i stila pripovijedanja.

  • Emma (2009)

BBC-jeva mini serija ‘Emma’ u četiri epizode prenosi Austenin roman i u tome briljira. Emmu Woodhouse u seriji glumi Romola Garai, dok je Mr. Knightley Jonny Lee Miller. Iako smo do 2009. godine zaista već bili zasićeni ekranizacijama romana slavne književnice, publika je ‘progutala’ seriju, a s pozitivnim ocjenama nisu bili štedljivi ni kritičari. Serija je bila nominirana za brojne prestižne nagrade, a Romola Garain gotovo je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu.

  • Sense and Sensiblity (2008)

Posljednja TV serija za preporuku je adaptacija iz 2008. godine. Glasi kao jedna od najeksplicitnijih prikaza Austeninog romana ‘Sense and Sensibility.’ Glavne su uloge ostvarile Hattie Morahan i Charity Wakefield kao sestre Dashwood. Serija je zaradila broje nominacije pa i Emmy za izvrsnu glazbenu podlogu.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori