Tri filmske kuće u Italiji i Francuskoj u kojima bi rado proveli cijelo ljeto

Tri filmske kuće u Italiji i Francuskoj u
kojima bi rado proveli cijelo ljeto

Call Me By Your Name

Ima nešto magično u filmovima koji se zbivaju u Italiji, njenim pokrajinama kao što je romantična Toskana ili u francuskoj Provansi. Samo jedan pogled u njima izaziva želju za putovanjem, uživanjem u suncu, vinu, dobroj hrani i dobrom životu općenito. Osim radnje važna je i scenografija, a sljedeća tri filma tu su atmosferu dočarala toliko savršeno da smo spremni odmah spakirati kofere. I to ponajviše zahvaljujući kućama u kojima se većina radnje zbiva…

Call Me By Your Name

Call Me By Your Name (Skrivena ljubav)

Film koji je okupirao našu pažnju otkako je, nakon prikazivanja na Sundanceu, stigao u distribuciju krajem prošle godine, prati priču o odnosu između mladića Elija i američkog studenta Olivera koji dođe živjeti u kući Elijevih roditelja tijekom ljeta. Elio i Oliver otkriju osjećaje koje njeguju jedan prema drugome i upute se u ljetnu avanturu koja će im zauvijek promijeniti živote. U filmu glavne uloge glume Armie Hammer i Timothée Chalamet, obojica izvrsno portretirajući svoje likove – srednjoškolca, tinejdžera koji se ludo zaljubi u američkog studenta.

No veliku ulogu u filmu Call Me By Your Name je odigrala i vila Elijevih roditelja iz 17. stoljeća u kojoj se dobar dio radnje i zbiva. Prostrana,  s očaravajućim vrtom stvorenim za lijene doručke i večere koje se protežu do dugo u noć, pa čak i vlastitim bazenom, ogromnom bibliotekom i tavanom na kojem se svatko može sakriti, zaista zove da produženo ljeto provedemo baš tamo.

Under the Tuscan Sun (Pod suncem Toskane)

Film Pod suncem Toskane temelji se na istoimenim memoarima američke pjesnikinje, esejistice i profesorice kreativnog pisanja Frances Mayes, a napisala ga je i režirala Audrey Wells. Film prati uspješnu 35-godišnju newyoršku spisateljicu Frances (Diane Lane) kojoj se sruši svijet kad ju napusti muž zbog puno mlađe žene. Na nagovor najbolje prijateljice Patti, Frances otputuje u Italiju, u čijoj prekrasnoj pokrajini Toskani kupi veliku staru kuću.

I ta kuća postaje pokretač cijele radnje – kako ju Frances obnavlja tako upoznaje nove ljude i iznova gradi svoj život, polako potvrđujući sama sebi da je ipak napravila dobru stvar. Vila, za koju je odmah bilo jasno da ima nevjerojatno puno potencijala, danas je preuređena u divnu kuću za odmor koja se može iznajmiti.

A Good Year (Dobra godina)

Ridley Scott je režiser ove romantične komedije koja spaja glumce kao što su Russell Crowe i Marion Cottilard. Možda neobično kad znamo kakva inače ostvarenja ima u svojem portfoliju, ali rezultat je odličan. Kad Max Skinner dozna da je, kao jedini živi rod svog ujaka Henryja, naslijedio imanje u Francuskoj na kojemu je odrastao, te da mora onamo otputovati, to je zadnja stvar koju želi. No, učinit će to svejedno i doživjeti avanturu svog života.

Prvi susret s imanjem i starom kućom vraća dječačke uspomene, uživanje kraj bazena i duge, vruće ljetne praznike. A to će se sve nastaviti s otkrivanjem vinograda i svih zanimljivosti koje kuća skriva. Film se snimao na imanju Château la Canorgue koje možete posjetiti ako se nađete u Provansi.

Foto: screenshot

Učitati još
Zatvori