Što znamo o nadolazećoj sezoni serije The Crown u kojoj se pojavljuje princeza Diana?

Što znamo o nadolazećoj sezoni serije The Crown u kojoj se pojavljuje princeza Diana?

Drama o turbulentnoj povijesti kraljevske obitelji i životu kraljice Elizabete II. završit će petom sezonom, a sada je i službeno da će Oliviju Colman u posljednjoj sezoni zamijeniti Imelda Staunton, najpoznatija kao Dolores Umbridge iz Harryja Pottera. Staunton će tako utjeloviti kraljicu Elizabetu u novije doba, a dobit će težak zadatak nadmašiti izvedbe Claire Foy (koja je glumila kraljicu u njezinim ranim danima vladavine) i Olivije Colman koje su obje za ulogu u seriji osvojile Emmy.

Tek nam se, ipak, smiješi četvrta sezona maestralne drame Petera Morgana. Priča neočekivanih razmjera razotkriva kompleksnu prošlost britanske kraljevske obitelji, a gledateljima omogućuje da sve aktualnosti pogledaju iz drugog kuta. Moglo bi se reći da se četvrtu sezonu čekalo od samog početka emitiranja serije, budući da u priču napokon ulazi princeza Diana, najvažnije lice kraljevske obitelji uz samu kraljicu Elizabetu.

Iskopali smo najvažnije informacije o četvrtoj sezoni serije koja je promijenila način na koji vidimo kraljevsku obitelj.

Kad dolazi na Netflix?

Još uvijek nemamo službeni datum izlaska nove sezone, ali navodno je možemo očekivati u studenom ili prosincu ove godine. Snimanje je počelo već u kolovozu 2019. godine. U javnost su izašle fotografije sa snimanja pa se čini se da su neke ključne scene, poput kraljevske turneje princeze Diane i princa Charlesa u Australiji 1983. godine i scene u kojoj se Claire Foy epizodno vraća kroz flashback, već snimljene.

Tko će glumiti u četvrtoj sezoni?

Glavna glumačka postava ostaje ista kao u trećoj sezoni: vraća se Olivia Colman kao kraljica Elizabeta II., Tobias Menzies kao princ Philip, Josh O’Connor kao princ Charles, Erin Doherty kao princeza Anne i fantastična Helena Bonham Carter kao princeza Margaret.

Međutim, u pitanju je najuzbudljivija sezona zbog likova koji postaju dio suvremene kraljevske obitelji i njihovih odnosa s prominentnim političkim akterima Velike Britanije.

Briljantna Gillian Anderson utjelovit će nekadašnju premijerku Margaret Thatcher. Pretpostavlja se da će upravo odnos kraljice i Iron Lady biti okosnica radnje četvrte sezone. Prethodna sezona završila je 1979., upravo kad je Thatcher izabrana, a u političkoj areni ostaje sve do 1990. godine što znači da ćemo Anderson gledati kroz cijelu sezonu.

Princeza Diana ulazi u obitelj

Trenutak koji se čekao od samog početka je dolazak princeze Diane u kraljevsku obitelj. Radi se o prekretnici koja će promijeniti ne samo odnose unutar kraljevskih krugova nego i čitavu kraljevsku obitelj kakvu danas poznajemo. Kultni lik Diane pripao je mladoj glumici Emmi Corrin. Princ Charles i Diana vjenčali su se 1981., a u sljedeće tri godine dobili su sinove Williama i Harryja. Cijelo to vremensko razdoblje pokriva četvrta sezona.

Vjerojatno je i da Morgan neće ostaviti pitanje njihovog razvoda 1992. godine nerazriješenim. Štoviše, očekuje se da ćemo imati priliku premotati povijest i ponovno pogledati koje su to odluke dovele do samog kraha odnosa Diane i Charlesa zbog kojeg će život princeze naprasno završiti. Budući da se radi o jednom od najvažnijih ženskih figura općenito i braku koji je transformirao percepciju javnosti o kraljevskoj obitelji, vjerojatno je da će Dianin lik biti pokretač radnje četvrte sezone.

Koja povijesna događanja ćemo pratiti?

U najnovijoj ekranizaciji afera s britanskog dvora trebali bismo pratiti događaje od 1977. do 1990. godine. Period je to obilježen Iron Lady, američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom, sve većim utjecajem princa Charlesa na dvor te Falklandskim ratom.

The Crown će zasigurno ispitati neslaganje kraljice i Margaret Thatcher oko apartheida odnosno segregacije u Južnoj Africi, ali i okolnosti velikog štrajka rudara koji je tresao zemlju. Moguće je da će serija prikazati i incident 1981. godine kad se na kraljicu Elizabetu pucalo šest puta na tradicionalnoj svečanosti Trooping of the Colour. Postoji šansa i da Morgan prikaže neslavni pokušaj napada na kraljicu 1982. kad je provalnik uspio doći do njezine spavaće sobe zbog propusta u osiguranju. Serija će pulsirati političkim temama, a u to će se uklopiti i odnos Charlesa i Diane.

Viješću da će peta sezona ujedno biti posljednja gotovo se potvrdilo da serija neće obuhvatiti događaje koji okružuju Meghan Markle i princa Harryja. O tome je Morgan već govorio i naglasio kako bi to bio novinarski prikaz jer se radi o previše recentnim događanjima o kojima ne može pisati slobodno iz autorske i povijesne perspektive.

Foto: IMDB, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori