Svi, ali baš svi ‘foodie’ filmovi koje ste ikada željeli pogledati

Svi, ali baš svi ‘foodie’ filmovi
koje ste ikada željeli pogledati

eatpraylove

Postoji nešto magično i prekrasno kod filmova čija je glavna tema hrana i piće. Iskreno, nismo naišli čak niti na loš film s tom hedonističkom premisom, kao da ih niti nema. Ako ih i ima, drago nam je da nam ovaj ‘mjehur od sapunice’ nisu (još) rasprsnuli! Složili smo našu listu filmova ove, slasne tematike. Koje god odabrali za filmsku večer, predlažemo nekoliko zalogaja koji savršeno idu uz filmove – onion rings & craft piva, pizza s veganskom mozzarelom u ispod 15 minuta ili pravim filmski klasikom što se grickalica tiče, no u nešto zanimljivijoj varijanti – kokice!

eatpraylove2
‘Eat, Pray, Love’

Foodie filmovi

Obzirom da je toliko mnogo ‘foodie’ filmova, odlučili smo navesti što više njih, bez obzira na žanr, tako da ćete naići i na trilere s hranom i pićem, romantične komedije, ozbiljne drame te animirane filmove. No, prije nego krenemo na sami popis, trebali bi objasniti o čemu se točno radi.

‘Foodie’ je naziv za sve objedinjeno pod opsesijom hrane – od logičnih stvari kao što su razni predmeti, pojave i interesi vezani uz hranu, gastronomske specifičnosti pa sve do dizajna, umjetnosti i filma. Termin je gotovo istovremeno nastao i u SAD-u i u Britaniji 1980. godine – upotrijebile su ga, nevezano jedna uz drugu, Gael Greene i Ann Barr, obje novinarke. Pomama za svime vezanim uz odličnu hranu tada je kulminirala 1984. godine izdanjem ‘The Official Foodie Handbook’ (ili u prijevodu Službeni ‘foodie’ priručnik).

'Burnt'
‘Burnt’

Od tih, ranih 1980-ih, opsjednutost hranom i gastronomskim užicima u popularnoj kulturi nije stala, dapače širi se na sve više i više područja, a nama posebno mjesto interesa zauzimaju filmovi, točnije njih 50. Sada više ne možete reći da ne znate što biste gledali nedjeljom navečer.

Na popisu su i filmski klasici, filmovi koji su svojevremeno probijali i umjetničke granice, osvajali Oscare, ‘trash’ filmovi, akcijski ‘foodie’ filmovi, oni koji su nas rasplakali, nasmijali, a vjerujemo da smo uspjeli i naći prvi ‘foodie’ film – crtić ‘Krazy Kat & Ignatz Mouse Discuss the Letter G’ iz 1916. godine!

'The Hundred-Foot Journey'
‘The Hundred-Foot Journey’

Popis donosi što više filmova, no istaknuli bismo dvije zanimljive pojave koje su nam zepele za oko – istočnjačka kinematografija često donosi akcijske ‘foodie’ filmove što će, vjerujemo obradovati sve ljubitelje borilačkih vještina, a i one koji vole tematski ‘pomaknute’ fimove, a obratite li pozornost na popis, uvidjet ćete da je britanska glumica Helen Mirren apsolutna kraljica ‘foodie’ tematike. Preporučujemo ih redom, onim abecednim, ipak nam se takav čini posve objektivnim.

1. ‘A Good Year’

Film ‘A Good Year’ režirao je Ridley Scott s Russelom Croweom u glanoj ulozi. Prvi na popisu je ‘foodie’ romantična drama nastala u režiji majstora napetosti i filmskog serijala ‘Alien’ te prošlogodišnjeg hita ‘The Martian’. Svakako neobičan spoj, ali ništa manje uspješan.

2. ‘A Matter of Taste’

Dokumentarni film koji slijedi kontroverznog chefa Paula Liebrandta u nastojanju osvajanja treće zvjezdice kritičara Franka Brunija koji piše za New York Times. Film je nominiran za nagradu Emmy.

3. ‘A Touch of Spice’

Grčka komedija koja propitkuje spoj, no i različitost grčke i turske kulture i to kroz percepciju dječaka koji odraste u vrsnog kuhara.

4. ‘Babette’s Feast’

Danska drama iz 1987. godine koja je ujedino prvi danski film na stranom jeziku koji je osvojio Oscara!

5. ‘Big Night’

Priča slijedi dva brata, Talijana, koji otvaraju talijanski restoran u Americi. Pruža im se prilika podići restoran na višu razinu, no tijekom noći koja je trebala biti njihov veliki uspjeh, sve krene u drugom smjeru. Film doslovno nose odlični glumci Tony Shalhoub i Stanley Tucci.

6. ‘Burnt’

Bradley Cooper i Sienna Miller kao chefovi velikih restorana među kojima se razvija i romansa dovoljan su razlog da odmah pogledate ovaj prošlogodišnji filmski hit (pogotovo ako još niste!).

BRADLEY COOPER stars in BURNT.
‘Burnt’

7. ‘Chef’

Jon Favreau, Dustin Hoffman, Sofia Vergara i John Leguizamo glumci su zbog kojih odmah poželite spremati začinjenu, južnjačku hranu…

8. ‘Chocolat’

Sada već kultna romantična drama s Johnny Deppom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Film donosi odličnu romantičnu priču i mnogo, mnogo čokolade!

'Le Chocolat'
‘Le Chocolat’

9. ‘Cooking with Stella’

Politička satira u kojoj oni društveno niže rangirani postanu učitelji ili gurui diplomata i političke elite, a sve zbog hrane.

10. ‘Dinner Rush’

Glumci Danny Aiello, Kirk Acevedo i Edoardo Ballerini u ovom filmu će vam pokazati što zapravo znači ‘osveta je najbolja servirana hladna’.

11. ‘Eat, Drink, Man, Woman’

Odlična dramska priča o tri sestre koje traže recept za ljubav i njihovom ocu, slavnom kuharu…

12. ‘Eat, Pray, Love’

Film nastao prema bestselleru i s Julijom Roberts u glavnoj ulozi… Uloga s kojom se svaka čitateljica i gledateljica može poistovjetiti. Savršen izbor za žensko druženje u nedjelju uvečer.

'Eat, Pray, Love'
‘Eat, Pray, Love’

13. ‘Estômago’

Strast i energiju južnjačke i egzotične kuhinje Brazila nikada nećete zaboraviti nakon ovog filma…

14. ‘Haute Cuisine’

Odlična francuska drama i komedija o chefici Danièle Delpeuch te kako je postala osobna kuharica francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda.

'Haute Cuisine'
‘Haute Cuisine’

15. ‘Jiro Dreams of Sushi’

Japanski perfekcionizam posve dolazi do izražaja u ovom dokumentarnom filmu o legendarnom majstoru sushija.

16. ‘Julie & Julia’

Odlična drama i komedija o Juliji Child te kako je inspirirala Julie Powell u kuhanju i pisanju kuharice. Meryl Streep, Amy Adams i Stanley Tucci užitak su za gledati u ovom filmu.

'Julie & Julia'
‘Julie & Julia’

17. ‘Just Desserts’

Na popisu se našao i ovaj kratki film o slasticama i jednoj zanimljivoj slastičarki.

18. ‘Kings of Pastry’

Dokumentarni film o osvajaju najznačajnije nagrada u slastičarstvu, one francuske, Meilleurs Ouvriers de France (MOF), i što se sve mora postići kako bi se ona osvojila. Iznenađujuće napet dokumentarni film.

19. ‘Krazy Kat & Ignatz Mouse Discuss the Letter G’

Usudili bi se reći da je ovo prvi ‘foodie’ film! Morate ga pogledati.

20. ‘Kung Fu Chefs’

Kung Fu i hrana.

21. ‘La Grande Bouffe’

Marcello Mastroianni i nagrada na Cannes Film Festival dva su jaka razloga zašto pogledati ovaj film.

22. ‘Le Chef’

Francuske zvijezde Jean Reno, Michaël Youn i Raphaëlle Agogué pod režiserskom palicom Daniela Cohena donose priču o osvajanju Michelinove zvjezdice, srazu generacija, tradicionalnom kuhanju i molekularnoj kuhinji.

'Le Chef'
‘Le Chef’

23. ‘Le Grand Chef 2: Kimchi Battle’

Kako izgleda jedan od najvažnijih natjecanja u kulinarstvu i koliko je stresan put do vrha, pogledajte u nastavku hita iz 2007. godine.

24. ‘Like Water for Chocolate’

Snimljen prema bestselleru donosi priču o latinskoj kuhinji i ljubavi.

25. ‘Lunchbox’

‘The Lunchbox’ jedan je od pobjednika na Cannes Film Festivalu 2013. godine. Glavnu ulogu nosi poznati Irrfan Khan, a u pratnji su mu odlični Nimrat Kaur i Nawazuddin Siddiqui.

26. ‘Mostly Martha’

Originalna priča o chefici i njezinoj borbi u muškom svijetu kulinarstva.

27. ‘No Reservations’

‘No Reservations’ je zapravo američki remake filma ‘Mostly Martha’. Jednako kvalitetan, nešto poznatiji i na kino blagajnama uspješniji.

'No Reservations'
‘No Reservations’

28. ‘Osaka Wrestling Restaurant’

Akcijska komedija koja će sve nasmijati do suza.

29. ‘Pieces of April’

Životna obiteljska drama s kojom se svi (pogotovo oni s velikim obiteljima) mogu poistovjetiti.

30. ‘Ratatouille’

Prekrasna Disneyeva priča o mišu Remyju koji najviše od svega želi postati svjetski priznati kuhar.

31. ‘Restaurant’

Jedna od prvih, no odličnih, uloga Adriena Brodyja.

32. ‘Sideways’

Film o međuljudskim odnosima i vinu. Niti više, niti manje. Ljubav, nevjera, napetost, tuga i zabava začinjene putevima Napa vinograda i svim prekrasnim okusima vina. I da, Paul Giamatti u jednom od svojih boljih glumačkih izdanja.

33. ‘Simply Irresistible’

Sarah Michelle Geller u odličnoj dramskoj romantičnoj komediji.

34. ‘Soul Food’

‘Soul’ obiteljska priča iz devedesetih. Uz odličnu glazbenu pozadinu, donosi i odličnu hranu.

35. ‘Soul Kitchen’

Komplicirana ljubavna priča s ‘twistom’. I ima mnogo slasne hrane.

36. ‘Tampopo’

Film donosi što je sve potrebno za postizanje savršenstva u ‘fast food noodle’ restoranu.

37. ‘The Chinese Feast’

Ovaj film otkriva tajne kineske kuhinje.

38. ‘The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover’

Helen Mirren u jednom od svojih najbojih glumačkih izdanja. Britanska oštroumnost i dovitljiv humor pratit će vas cijeli film. Nije na odmet spomenuti da je za kostimografiju zaslužan Jean Paul Gaultier.

39. ‘The God of Cookery’

Naprosto fantastičan film. Ne znamo je li je zbog ovolike količine kiča genijalan ili loš. No svakako bi se neke scene trebale pretvoriti u .gif. Postale bi instantni internet hit!

40. ‘The Hundred-Foot Journey’

Helen Mirren u još jednom odličnom izdanju. A i hrana izgleda fantastično.

41. ‘The Ramen Girl’

Brittany Murphy nalazi sreću i smisao u Japanu, i to kao specijalizirana kuharica.

42. ‘The Slammin’ Salmon’

Urnebesna komedija o vlasniku restorana u Miamiju koji se spetlja s mafijom i o natjecanju u kojem se bira najbolji konobar restorana.

43. ‘The Trip to Italy’

Hedonističko putovanje po Italiji sa Steveom Cooganom i Robom Brydonom. Uz film pripremite čašu vina i naručite pizzu. Trebat će vam barem nešto talijansko za prizalogajit.

44. ‘The Wing or the Thigh’

Kultna francuska komedija iz 1976., s maestralnim Louisom de Funèsom.

45. ‘Today’s Special’

Zabavna, no iznimno realistična priča o gubitku posla i zadržavanju titule chefa.

46. ‘Tortilla Soup’

Romantična komedija s Héctorom Elizondom u ulozi oca kojemu su kulinarski rituali na istom (prvom) mjestu kao i ljubav prema njegovim trima kćerima.

47. ‘Vatel’

Uma Turman, Gerard Depardieu i Tim Roth u filmu o istinitoj priči o dvorskom kuharu kralja Luisa XIV.

48. ‘Waitress’

‘Feel good’ film s Keri Russel u glavnoj ulozi.

49. ‘Who Is Killing the Great Chefs of Europe?’

Zombiji i oštrouman britanski humor recept su za odličan ‘pomaknuti foodie’ film. Zabava je garantirana.

50. ‘Woman on Top’

Penelope Cruz u napetoj, strastvenoj priči s mnogo dobre i slasne hrane!

Učitati još
Zatvori