Šutnja – Hrvatska serija koja je dobila same pohvale stiže i na HBO Max

Šutnja – Hrvatska serija koja je dobila
same pohvale stiže i na HBO Max

Dalibor Matanić uvjerljivo je jedan od najproduktivnijih hrvatskih televizijskih i filmskih kreativaca. Njegove je uspješne projekte sad već izazovno nabrojati, ali u svijetu televizije i streaminga dovoljno je spomenuti seriju Novine, jedinu hrvatsku seriju dostupnu na Netflixu. Koncem prošle godine Matanić je izbacio novu seriju Područje bez signala koja je, najblaže rečeno, rasturila regionalnu televizijsku scenu i u kratko se vrijeme profilirala u jednu od najboljih domaćih serija posljednjih godina.

Međutim, prošlo je tek nekoliko mjeseci, a hvaljeni režiser već je prezentirao novu televizijsku seriju koja je napravila rezultirala sličnim odjekom. Štoviše, Šutnja je dobila isključivo pohvale i lavinu oduševljenih recenzija i komentara. Nastala prema romanima Drage Hedla, poznatog hrvatskog novinara i pisca, kriminalistička serija uskoro stiže na HBO Max, jednu od najvećih streaming platformi. Pridružit će se nevjerojatnoj listi nagrađivanih hit naslova kao što su Succession (Nasljeđe) i Euphoria (Euforija).

Šutnja – krimi serija koja neprestano plijeni pohvale

Šutnja okuplja poznata glumačka imena kao što su Ksenija Mišina, Goran Bogdan, Tihana Lazović, Zlatko Burić, Sandra Lončarić, Leon Lučev, Darko Milas i drugi, a osim što je oduševila hrvatsku publiku ušla je u selekcije najvećih međunarodnih festivala poput Berlinale Series. Matanićeve televizijske i filmske priče nerijetko zrcale društvene krhotine, a u tome još jednom briljira novoj seriji koja je prvotno bila prikazana na HRT-u.

Serija u šest epizoda snimljena je po romanima Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina. Radnja se seli između hrvatskog Osijeka i ukrajinskog Kijeva, a obrađuje teme poput bijelog roblja, dječje prostitucije, zločina, ali i osobnih trauma i kompleksnih međuljudskih odnosa. Radnja počinje smrću dvije djevojke – jedna se utopila, druga je preminula od predoziranja. Glavni sumnjivac također je pronađen mrtav, a slučaj prate detektiv Vladimir (Milas) i reporter Stribor (Bogdan).

Paralelno, dok u Hrvatskoj pratimo ovu trakavicu, u Kijevu se gubi trak nećakinji utjecajnog para Olge (Mišina) i Ivana Hrvatića (Lučev) iz Osijeka. Uskoro se ispostavlja da je treća žrtva – i to pronađena u Osijeku, a ne u Kijevu gdje je nestala. Počinje se stvarati zapanjujuća slagalica motiva, događaja i odnosa koji su rezultirali ovim događajima, a put do istine neće biti jednostavan.

Serija je trenutno još uvijek dostupna na platformi HRTi, a 12. travnja stiže u ponudu HBO Maxa sa svih šest epizoda!

Foto: HBO Max / Marko Dukić, Nikola Preradović, Maya Maksimova

Učitati još
Zatvori