Stara zagrebačka kina: Pokušali smo ih okupiti na jednom mjestu
Stara zagrebačka kina: Pokušali smo ih okupiti na jednom mjestu

Stara zagrebačka kina: Pokušali smo ih
okupiti na jednom mjestu

Zagreb nekada. Često se sjetimo djetinjstva i izlazaka u grad koji bi završavali odlaskom u kino. Zagrebačka kina dio su našeg identiteta, a upravo se oko njih vrtio kulturni život metropole. U običnoj šetnji užim i širim centrom grada naišli bi na brojna kina koja su danas ostala tek u sjećanju starijih stanovnika grada. Osim u centru i brojni zagrebački kvartovi, sve do periferije, imali bi svoje kino predstavnike. Baš me ovoga ljeta u šetnji gradom zaustavio stranac s pitanjem u kojem kinu može pogledati neki film. Stajali smo nasred Cvjetnog trga, nekada sjecištem i čvorištem, mjestom iz kojega ste u kojem god pravcu da krenete mogli stići do nekog od zagrebačkih kina. Danas ih je ostalo toliko malo. Neka su devastirana, neka prenamijenjena, neka i dalje imaju svoju funkciju, a neka su srušena i na njihovom mjestu niknuli su neke nove, modernije zgrade. Nisam ga u tom trenu mogla poslati nigdje drugdje nego u blockbusterska kina, koja jedina rade uvijek. Spomenula sam mu i kina koja još uvijek rade poput Tuškanca, Kinoteke, Kic-a, SC-a, ali i ispričala priču o brojnim zagrebačkim kinima kojih je do prije samo petnaestak godina ovdje ipak bilo malo više. Od državnog arhiva dobili smo na korištenje fotografije starih zagrebačkih kina iz Vjesnika, stoga smo pripremili sentimentalnu šetnju starim Zagrebom.

kino kozara-2-journal

Stari Zagreb

Duša starog Zagreba je ono što se često zaboravlja pogotovo kada Zagreb gledamo iz perspektive jedne europske metropole. Gentrifikacija, različite gradske politike i brojni drugi faktori uzrokovali su da grad gubi dio svog (kulturnog) identiteta. Još poneka mjesta u gradu sjaje onim istim sjajem, čuvaju ljude koji su duša ovoga grada i ne daju da onaj pravi zagrebački štih padne u zaborav. I na tome im hvala. S druge pak strane, brojna su kulturna dobra u gradu devastirana, s godinama sustavno uništavana i sada ostaju u ropotarnicama povijesti i državnim arhivima. Kina su bila upravo to. Kulturna dobra koja su grad činila većim, jačim, bile su žile kucavice svih zbivanja. Bila su naš prozor u svijet, naš razlog i poticaj. Dugački redovi, miris kokica, trganje papirnatih karata i uzbuđenje koje se može osjetiti samo pred prvi odlazak u kino. Zagreb je do prije nekoliko godina imao brojna kina u kojima su mnogi proslavili mladost.

kino lika-2-journal

Sjećate li se svog prvog filma?

U sedamdesetima i osamdesetima Zagreb je brojao više od dvadeset kina, a mnogi se i dan danas sjećaju prvih naslova koje su gledali na velikom platnu. Kartodrapci, u žargonu, bili su, osim za drapanje karata zaslužni i za red u kinima. Često su gužve bile tolike da se moralo čekati u redovima, a tu su svoju priliku prepoznavali i šverceri i preprodavači. Svega toga danas nema, a tek rijetke odlaske u kino zamijenili su streaming servisi u udobnosti vlastitog doma. Filmski festivali i pokoja nezavisna kina još uvijek drže sjaj tog nekadašnjeg vremena, a i dalje velika posjećenost pokazuje kako zainteresiranih ljudi i dalje ima. Upravo zbog njih i dalje vjerujemo u održavanje cijele ove kulture koja neće potpunosti završiti u nostalgiji. Ipak u čast onim vremenima kojih više nema, pripremili smo nostalgičnu šetnju kroz neka stara zagrebačka kina.

kino Kosmaj-Grič-Journal

Kino Zagreb

Smješteno na Cvjetnom trgu sada je dio kompleksa Centar Cvjetni. Nije u funkciji.

Kino Balkan, kasnije kino Europa

Kultno kino u Varšavskoj ulici. Zbog preuređenja, ali i brojnih političkih igara kino nažalost prestaje s radom u lipnju 2019.

Kino Triglav

Nalazilo se na Trešnjevci u Okićkoj 3 i bilo je popularno odredište posjetitelja iz ovog dijela grada.

Kino Remetinec

I dan danas služi kao prostor za razne udruge i njihove programe. Često služi i kao koncertni prostor Centra za kulturu Novi Zagreb.

Kino Sloboda, današnje kino Tuškanac

Ovo je jedno od rijetkih starih zagrebačkih kina koje još uvijek radi i svojim sjajnim programom i filmskim festivalima ima važnu ulogu u kulturi cijele Hrvatske.

kino Sloboda-Journal

Kino Kosmaj, kasnije Grič

Kino Grič se kao i kino Europa dugo držalo i imalo je svoju namjenu u kulturi. Nažalost ne radi od 2019.  i na njegovom mjestu trebao bi niknuti još jedan luksuzni hotel.

kino kosmaj-grič-2-journal

Kino Kozara

Današnji Histrionski dom.

Kino Central

Nalazi se na početku Petrinjske. Danas je na tom mjestu noćni klub.

kino Central-Journal

Kino Jadran

Nalazilo se na Ilici 42, blizu Dežmanovog prolaza. Danas je na njegovom mjestu trgovina.

Kino Lika

Jedno od predivnih zagrebačkih kina koje je radilo još i u ranim dvijetisućitima. Ondje su se mogli gledati filmovi pod otvorenim nebom s pogledom na Zagreb, ispod Gornjeg grada. Danas je na toj adresi (Ilica 10), Zagrebački plesni centar.

kino lika-3-journal
kino Lika-1-Journal

Osim ovih ovo su još neka zagrebačka kina od kojih mnoga danas ne postoje, a mnoga imaju druge namjene kako kulturne tako i posve drugačije.

  • Kino Partizan – danas Urania
  • Sesvete – Narodno sveučilište
  • Kino Studio – Vlaška 92 – danas prostor udruge Triko cirkus studio
  • Studentski centar – Savska – i dalje u funkciji
  • Kalnik – Ilica 227 – Centar za kulturu i film Augusta Cesarca
  • Kinoteka – Kordunska 1
  • Kustošija – Vatrogasna 1, srušena zgrada
  • Mosor – Zvonimirova – Luda kuća kazalište
  • Moša Pijade – Klub Boogaloo
  • Opatija – Draškovićeva – danas kazalište Vidra
  • August Cesarec Ilica 208 – Teatar Exit
  • Bratstvo – Avenija Dubrava – druga namjena
  • Croatia – Katančićeva – i dalje radi kao kino
  • Forum SKUC Jarun – koncertni prostor
  • KIC – Preradovićeva – i dalje radi

Foto: Hrvatski državni arhiv

Uz pomoć: *https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb/2011/01/1628649177/font-colorcc0000zagrebacka-kina-pokusaj-povijesnog-pregledafont.html

Učitati još
Zatvori