Pogledali smo srcedrapajući film koji ne silazi s liste najgledanijih filmova na Netflixu
Pogledali smo srcedrapajući film koji ne silazi s liste najgledanijih filmova na Netflixu

Pogledali smo srcedrapajući film koji ne silazi s liste najgledanijih filmova na Netflixu

Ovih dana svi pričaju o jednom filmu – Society of the Snow. Trenutno najgledaniji film na Netflixu prati istinitu priču koja je šokirala svijet. Riječ je o skoro pa nemogućoj priči o preživljavanju i nepobjedivosti ljudskog duha koja istovremeno rastužuje, ali i inspirira. Film je svoju premijeru imao na Filmskom festivalu u Veneciji, a priča se da bi mogao biti i nominiran za najbolji međunarodni film na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Pogledali smo ga i ovo su naši dojmovi.

society of the snow

Što se dogodilo na planinama?

Society of the Snow prati poznati istinit slučaj. Godine 1972. urugvajska ragbijaška momčad putovala je iz Montevidea u Santiago u Čile kada se njihov zrakoplov tragično srušio usred snježnih Anda. Od ukupno 45 putnika, pad je preživjelo njih 33. Ono što je uslijedilo, sada je poznato kao Čudo na Andama. Iako je sve bilo protiv njih, 16 putnika na kraju je uspjelo preživjeti dva i pol mjeseca užasnih uvjeta na Andama. Odmah se postavilo pitanje, što se to dogodilo na planinama. Society of the Snow daje odgovor na to.

society of the snow

U filmu upoznajemo nekoliko mladih ragbijaša i njihove pratnje, od zaigranih mladića uzbuđenih što prvi put putuju zrakoplovom, do snažnih boraca koji će učiniti sve kako bi preživjeli. Film pripovijeda jedan od njih, Numa Turcatti, koji je nažalost preminuo na planini. Sam pad zrakoplova je prikazan dosta realistično i stvarno dobro prikazuje osjećaj straha. Nakon toga, pratimo dva i pol mjeseca preživljavanja na Andama. Oko njihove olupine nema apsolutno ničega, nikakve vegetacije niti životinja, samo snijeg. Temperature su išle i ispod -40 stupnjeva, a mnogi su preminuli od posljedica ozljeda. Nakon nekoliko dana gladi, neki su se odlučili na potez zbog kojeg je možda i ova nesreća najpoznatija – kanibalizam.

society of the snow

Sve za preživljavanje

Society of the Snow prikazuje moralnu dilemu oko tog čina kojeg su neki od njih odbili, no jedenje tijela njihovih kolega koji su umrli, nedvojbeno im je spasilo živote. Ono kroz što su morali prolaziti zaista je nevjerojatno. Nekoliko snježnih oluja, izrazito niske temperature, gubljenje nade. Nekolicina ragbijaša uputila se do repa zrakoplova koji se srušio kilometrima od olupine u kojoj su sada živjeli kako bi pronašli radio i pokušali dojaviti kako su živi. No, na njemu su samo uspjeli čuti kako je potraga za njima obustavljena te se planira nastaviti mjesecima nakon, kada se snijeg otopi.

Međutim, snaga ljudskog duha najviše se očituje u situacijama kada nam je jedini cilj da ostanemo živi. Vijest o obustavi potrage nije ih obeshrabrila. Dvojica hrabrih, Nando Parrado (koji je u padu zrakoplova izgubio majku, a kasnije i sestru) te student medicine Roberto Canessa, mislili su da se iza planine nalazi Čile te su se odlučili uputiti i potražiti pomoć. Bez ikakve planinarske opreme i s količinom hrane koja im je trajala tri dana, pješačili su deset dana te naposljetku pronašli pomoć kada su nakon dva i pol mjeseca samoće, ugledali pastira. Njihova ustrajnost, spasila je svima živote. Ubrzo nakon, Nando je spasitelje s helikopterom odveo do ostatka preživjelih i njih 16 napokon je otišlo s Anda.

society of the snow

Poruka nade u vrijeme najveće krize

Scene susreta s obitelji, previjanja rana u bolnici i jedenja normalne hrane, a sve dok čujemo glas pokojnog Turcattija srcedrapajuće su i nismo mogli suspregnuti suze znajući da je riječ o stvarnom događaju. Society of the Snow nas se jako dojmio i postigao je ono što je i htio. Što se tiče same scene pada zrakoplova, nećete pronaći nijednu toliko zastrašujuću. Za razliku od prethodnih adaptacija događaja, Netflixov film autentično prikazuje i preživjelih 16, ali i one koji su svoj život završili na planini. Olupina zrakoplova u filmu identična je onoj u pravom životu, a to možemo vidjeti zbog pravih fotografija s mjesta nesreće. Ostali detalji su također izvrsno napravljeni. Gluma nepoznatih glumaca sastavljenih od Urugvajaca i Argentinaca fenomenalna je, a sama priča nadahnjuje.

society of the snow

Redatelj filma J. A. Bayona dokazuje kako je možda i najbolji čovjek za filmove katastrofe. Podsjetimo, Bayona je poznat po režiranju filma The Impossible, još jedne istinite priče koja prati obitelj koju je zadesio tsunami na odmoru. Society of the Snow nije za one slabog želudca, ali se itekako isplati pogledati. Odaje poruku nade i snage, a razlog zbog kojeg je film toliko dobro primljen možda je i u činjenici da su pravi preživjeli blisko surađivali na filmu. Kako bi film funkcionirao, bilo je od ključne važnosti da se glumci povežu s prežvjelima.

Ako tražite inspirativnu priču koja će vas rasplakati, ali i ispuniti, ne tražite dalje od Netflixovog Society of the Snow!

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori