Uzbudljiv kriminalistički film kojeg nazivaju hrvatskim Twin Peaksom
Uzbudljiv kriminalistički film kojeg nazivaju hrvatskim Twin Peaksom

Uzbudljiv kriminalistički film kojeg
nazivaju hrvatskim Twin Peaksom

Smrt djevojčice sa žigicama hrvatski je kriminalistički film temeljen na istoimenom romanu. Hvaljeni roman prije 21 godinu napisao je Zoran Ferić, pisac i kolumnist kojemu je ovo prva ekranizacija romana. Film već sad nazivaju hrvatskim Twin Peaksom zbog spoja crnog humora i mračne kriminalističke priče.

smrt djevojčice sa žigicama

O čemu je riječ?

Radnja filma prati slučaj ubojstva lokalne prostitutke, no umiješaju se svakakve neriješene misterije i duhovi iz prošlosti. Nedavno razvedeni patolog Fero, vraća se u svoj rodni kraj Rab. Tamo je proveo cijelo svoje djetinjstvo uz oca. Fero se vraća jer dolazi na sprovod prijateljeve kćeri Mirne, ali uskoro ga šef lokalne policije, ujedno i njegov prijatelj, uvuče u istragu ubojstva ‘djevojčice sa žigicama’. Riječ je o rumunjskoj prostitutki koja je svoje partnere zarazila gonorejom. Dok pokušavaju pronaći ubojicu, nad njima se nadvija sjena velike pogreške iz mladosti. Fero je zbog duhova iz prošlosti prisiljen sam krenuti u istragu.

Ubrzo nakon njegovog dolaska počnu se događati čudne stvari. Osim ubojstva, priča se i kako ogromni gušter vreba gradom. Također, seoski idiot Ranko, optuži redovnike da su Mirnu prepolovili na pola. Kada se Fero uključi u istragu ubojstva djevojčice sa žigicama, sumnjivci počinju izlaziti na vidjelo. Neki od njih su bitni ljudi iz zajednice, a neki i Ferini prijatelji.

smrt djevojčice sa žigicama
smrt djevojčice sa žigicama

Impresivna glumačka postava

Režiju potpisuje Goran Kulenović, poznat po režiranju jedne od naših najboljih serija – Crno bijeli svijet, a s Ferićem je i napisao scenarij. Impresivnu glumačku postavu predvodi Ozren Grabarić, a pridružuju mu se Goran Navojec, Jelena Lopatić, Slavko Juraga, Nikša Butijer, Slavko Sobin, Darko Stazić te mnogi drugi.

Film već hvale kao uzbudljivu kriminalističku priču kakvu još nismo vidjeli od domaće produkcije. Ipak, Smrt djevojčice sa žigicama ne predstavlja samo klasični krimić. Radnja je smještena u 1992. godinu kada je rat bio u punom mahu te turizma na Rabu nije bilo. Film baš kao i roman savršeno prikazuje tmurnu realnost koja je tada vladala.

smrt djevojčice sa žigicama
smrt djevojčice sa žigicama

Roman je stoga, uspješno preveden na filmsko platno, a ide mu u prilog i to što je pokupio odlične kritike na filmskim festivalima u Puli i u Sarajevu. Ako već niste, film obavezno pogledajte u hrvatskim kinima.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori