Iz fikcije u stvarnost: Kako se cenzura kao iz Sluškinjine priče dogodila našim influencericama?

Iz fikcije u stvarnost: Kako se cenzura kao iz Sluškinjine priče dogodila našim influencericama?

U našoj se redakciji često komentiraju aktualni trendovi i pojave na društvenim mrežama ili u contentu lifestyle blogera i influencera čije profile volimo pratiti. Ovih nam je dana tako zapela za oko neobična cenzura koja se odvila u videima Sonje Kovač, Elle Dvornik, Eme Luketin, Martine Boščić i Veronike Rosandić. Priča odnosno video sadržaj koji su nam prezentirale naprasno je prekinut.

Kako izgleda svijet u kojem su žene cenzurirane?

Lifestyle influencerice Sonja Kovač i Veronika Rosandić skrenule su nam pažnju na činjenicu da neke žene cenzuru trpe zbog pukog eksperimentiranja s modom, što je mnogima od nas nezamislivo. Jednako nas je prodrmao i komentar Martine Boščić, fitness influencerice, koja je ukazala na to da u cenzuriranoj zemlji njezin video ne bi jednostavno ni mogao postojati na društvenim mrežama.

Mlada youtuberka i influencerica Ema Luketin u svom je YouTube videu naglasila kako negdje ne bi mogla iznijeti svoje mišljenje samo i isključivo zato što je žena, dok je na isto pažnju skrenula Ella Dvornik. Nakon što je pokazala što bi se dogodilo da živi u zemlji cenzure, influencerica je istaknula ono najvažnije: cenzura, kao što postoji u seriji Sluškinjina priča, ne mora biti fikcija, već se ženama diljem svijeta upravo sad i događa. Dodala je kako se baš zbog te teme ‘zakačila’ za seriju i pozvala svoju publiku na diskusiju o tome vide li i oni poveznicu Sluškinjine priče i stvarnosti.

Njihove su nas poruke podsjetile na relevantnost prava žena i još uvijek aktualnu borbu za slobodu našeg govora, mišljenja i načina života.

Borba za jednakost tek počinje punom snagom

Uz sve lakši pristup brojnim resursima, kao što je recimo obrazovanje, spontano se javio privid da su ženska prava gotova, ‘riješena’ tema. Stvarnost, ipak, taj prvotni dojam prečesto razbija i podsjeća nas da naša borba i dalje traje, a motivirana je nekim novim ikonama i simbolima otpora. Cenzura koje se dogodila hrvatskim influencericama inspirirana je Republikom Gilead iz serije Sluškinjina priča, ali iako fiktivna, podsjetila nas je da pravo ušutkavanje žena i ženskih glasova još uvijek postoji. U pitanju je zapravo HBO kampanja Gilead ili stvarnost kojom je najavljena nova, četvrta sezona genijalne Sluškinjine priče. Kampanja nam je zapela za oko jer je otvorila diskusiju o tome koliko je tanka granica između gileadske fikcije i naše stvarnosti.

Diljem svijeta patrijarhalno ozračje još opstaje – možemo ga pronaći u nametanju stereotipnih uloga ženama, guranju mladih djevojaka dalje od politike, znanosti, svega što se smatra ‘muškom igrom’ i inzistiranju na tradiciji i uobičajenoj podijeli životnih uloga koja je danas sve samo ne uobičajena. Prizori prosvjeda u Poljskoj, Ženski marš u Washingtonu pa i lavina jezivih priča o seksualnom nasilju koja je nedavno šokirala i našu regiju ne dopuštaju nam da borbu za ženska prava stavimo u drugi plan. No, čak i bez takvih prizora, ženska svakodnevica dokazuje da je borba za jednakost dugoročan zadatak. Još uvijek zarađujemo 14.1 posto manje od muškaraca po satu odnosno godišnje radimo besplatno čak dva mjeseca, još uvijek netko treći odlučuje o našem tijelu i još uvijek su nam nametnuta tuđa očekivanja.

Novi simboli otpora i ženske priče koje nas motiviraju

Međutim, današnjica patrijarhalnom društvu donosi brojne izazove jer je daleko slobodnija nego prije. Društvene mreže i online okruženje daje nam priliku da budemo glasnije i lakše se okupimo, motivirane novim ikonama i pričama. Onaj najjači utisak na nas ostavljaju priče drugih žena, naša zajednička iskustva koja daljnju borbu za ženska prava čine intenzivnijom. Osim kultnih imena, kao što su primjerice, kod nas Marija Jurić Zagorka ili pak Ruth Bader Ginsburg, danas nas motiviraju i istaknuti ženski likovi iz pop kulture, poput June iz Sluškinjine priče.

https://www.youtube.com/watch?v=LKZN9GGBiBo&feature=youtu.be

Popularna serija nastala po romanu Margaret Atwood vratila se s četvrtom sezonom. U novim epizodama June (Elizabeth Moss) uzvraća udarac totalitarnoj Republici Gilead, kao žestoka predvodnica pobunjenika i još jednom nas uz sve rizike koje prihvaća, podsjeća zašto je postala simbolom otpora. Cijela serija, kao i četvrta sezona, dostupna je u ponudi HBO GO-a s prijevodom!

Foto: IMDb, Pexels

Učitati još
Zatvori