Serije o prevarantima s kojih nećete moći skinuti pogled

Serije o prevarantima s kojih
nećete moći skinuti pogled

Inventing Anna

Posljednjih nekoliko dana svi koji večeri vole završiti gledanjem serija pričaju o dvije stvari: dokumentarcu The Tinder Swindler i seriji Inventing Anna. Dokumentarac o Simonu Levievu u rekordnom je vremenu zasjeo na trending listu, a seriju o prevarantici Anni Delvey, ne sumnjamo, čeka ista sudbina. Iako sasvim različiti kad govorimo o formatu i produkcijskim ekipama, oba Netflixova hit u srcu radnje imaju upravo – prevarante.

Serije o prevarantima koje su zaludjele svijet

The Tinder Swindler

Uvid u njihove igrice, manipulacije i uvrnute odnose koje grade s ljudima (najčešće upravo žrtvama) intrigira čak i one koji ne preferiraju true-crime žanr ili serije koje dovode na rub napetosti. Psihologija takvih likova rijetko ostavlja publiku ravnodušnom, a kad je njihova perspektiva upravo glavna, serije i filmovi postaju još zanimljiviji. U slučaju da ste već pogledali dokumentarac, a planirate ubrzo dovršiti i seriju Shonde Rhimes, imamo nekoliko prijedloga što pogledati sljedeće.

Dirty John

Hvaljena serija donosi osam epizoda koje donose igrano svjedočanstvo Debre Newell i njezine obitelji. Nakon što je zatvorila četvrtu bračnu priču, Debra u pedesetima odluči instalirati dating aplikaciju. Upravo tako 2014. godine upoznaje Johna Meehana, isprva šarmantnog muškarca koji se čini kao čovjek s kojim bi mogla zapravo i završiti potragu za pravim partnerom za sebe. Međutim, kako se radnja raspliće i sve se sumnjivije stvari počinju događati, Debra shvaća da John nije čovjek kakvim se predstavlja, štoviše, radi se o seksualnom prijestupniku koji je cijelo vrijeme vrebao nju i njezinu obitelj i skrivao jezivu prošlost.

The Act

Izuzetno teška true-crime serija svojevremeno je šokirala publiku. U 2019. godini donijela je stvarnu priču o Gypsy Rose Blanchard i njezinoj majci Dee Dee Blanchard. Priča se vrti oko jezivog zlostavljanja ove majke koja je cijeli svijet, ali i vlastitu kćer, uvjerila da je Gypsy bolesna, zbog toga ju držala izoliranom od normalnog života, tretirajući lažne simptome. U izvrsnoj seriji igraju Patricia Arquette, Joey King, AnnaSophia Robbb, Calum Worthy i drugi.

The Puppet Master

Nekoliko tjedana prije nego što je The Tinder Swindler naježio javnost, na Netflix je stigao The Puppet Master, dokuserijal u samo tri epizode – koje ćete pamtiti. Radnja prati Roberta Hendy-Freegarda, još jednog prevaranta koji je godinama uspijevao varati cijeli svijet i tako uništiti živote brojnih obitelji. Glumio je agenta tajne službe MI5, a slično kao Simon Leviev, manipulirao ih je da mu prepuste upravljanje financijama. Psihološka kontrola i igrice ovog manipulatora doveo je neke na rub egzistencije, a kraj će vam ostaviti gorak okus u ustima.

Don’t F**** With Cats

Prije filma The Tinder Swindler, produkcijska je ekipa snimila dokuseriju Don’t F*** With Cats koja je do danas jedan od najpotresnijih sadržaja takvog tipa na ovoj streaming platformi. Režirao ju je Mark Lewis koji je maestralno prikazao bolestan lov na ubojicu čija je saga počela ubijanjem malih mačića i objavljivanjem potresnih snimki na internetu. Kad novinarska ekipa odluči poduzeti nešto i zaustaviti ga, internetski ubojica prijeti još većom tragedijom.

Sneaky Pete

Prelazimo na dvije fiktivne serije koje vrijedi pogledati upravo zbog fantastično razrađenih likova. Prva je Sneaky Pete koja nosi potpis Bryana Cranstona i Davida Shorea, a snimljena je za Amazon. Radnja serije prati Mariusa Josipovića, prevaranta koji nakon što izađe iz zatvora odlazi u bijeg od opake ekipe gangstera koji ga traže, a u tu svrhu smisli plan: preuzet će identitet svog cimera iz ćelije – Petea. Međutim, ne računa da će ga novi identitet i ujedinjenje s Peteovom obitelji odvesti na još opasnije pothvate od onih koji inicijalno bježi.

The Catch

Baš kao serija Inventing Anna, The Catch dolazi iz produkcijske radionice Shondaland Shonde Rhimes. Sve se temelji na ideji autorice Kate Atkins, a prati Alice Vaughan (Mirelle Enos), koja ima vlastitu istražiteljsku firmu u Los Angelesu i bavi se raznim slučajevima i prevarantima. A onda postane i sama žrtva jednog: prevari je i nasamari njezin vlastiti zaručnik. Alice je odlučna u tome da ga pronađe prije nego što ostane bez svega, ali njezin bivši zaručnik Benjamin (Peter Krause) vješt je prearant koji radi za složenu mrežu međunarodnog kriminala.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori