Knjiga je uvijek bolja? Ne kada je riječ o ovim serijama
Knjiga je uvijek bolja? Ne kada je riječ o ovim serijama

Knjiga je uvijek bolja? Ne kada je
riječ o ovim serijama

Knjige su jedna od najčešćih inspiracija za filmove i serije. Mnogi od njih su nastali upravo prema jednim od najboljih književnih djela, bilo da je riječ o romanu, stripu pa čak i fanfiction priči (sjetimo se serijala After). Nerijetko kada pogledamo film ili seriju koja je temeljena na knjizi čujemo onu ‘ma knjiga je uvijek bolja’. Knjige imaju tu neku moć držati vašu pažnju na način na koji vizualni medij nekad ne može. No, knjiga nije baš uvijek bolja. Zato smo danas sastavili listu serija koje su bolje od knjige.

serije koje su bolje od knjige
serije koje su bolje od knjige

Normal People

Normal People odlična je knjiga irske spisateljice Sally Rooney. Izašla je 2018. godine i postigla ogroman uspjeh, kako kod kritika tako i kod čitatelja. Uspjeh knjige još se više povećao kada je izašla istoimena miniserija koja je proslavila Paula Mescala i Daisy Edgar-Jones. Normal People prati ljubavni par Connella i Marianne koji si kroz godine ulaze i odlaze iz međusobnih života. Miniserija se puno bolje fokusira na njihovu vezu, tišina koje nema u knjizi puno daje seriji i Paul Mescal i Daisy Edgar-Jones odlično oživljavaju likove iz knjige.

serije koje su bolje od knjige
serije koje su bolje od knjige

Game of Thrones

Možda ne postoji poznatija serija i knjiga ovog stoljeća od Igre prijestolja. Fantasy drama smatrana je jednom od najboljih serija svih vremena, a temeljena je na knjigama Georgea R. R. Martina koji je postao jednako poznat kao i sama serija. Prva knjiga, Pjesma leda i vatre bio je i početak serije koja se zapravo razvijala usporedno i s knjigama (kojih sveukupno ima sedam). Radnja Igre prijestolja je kompleksna i duga pa ćemo samo reći da prati devet plemićkih obitelji u fiktivnom Westerosu koji se bore za Željezno prijestolje. Nakon desetljeća ljeta, dolazi zima, a s njom i veliki neprijatelj. Igra prijestolja sadrži intrigu, nevjerojatne scene borbe, šokantne smrti, zmajeve, mistične pojave i još puno toga. Iako su knjige odlične i cijenjene, serija je zaista nenadmašiva i savršeno vizualno predočava Westeros.

serije koje su bolje od knjige
serije koje su bolje od knjige

Hannibal

Kada je Thomas Harris napisao knjigu Crveni zmaj 1981. godine, nije ni slutio da će njegov zlikovac postati jedan od najpoznatijih na svijetu. Naime, s tom knjigom, Harris je stvorio Hannibala Lectera, najpoznatijeg fiktivnog kanibala koji je prvo ekraniziran u Oscarom nagrađenim filmom Kad jaganjci utihnu. Harris je Crvenog zmaja popratio s knjigom Kad jaganjci utihnu, Hanibal i Hannibal Rising. Zatim je došla i serija Hannibal koja istražuje vezu između Hannibala Lectera, psihijatra i serijskog ubojicu s mladim FBI agentom koji se s njim sprijatelji. Mnogi tvrde kako je serija čak bolja od same knjige, a Mads Mikkelsen rasturio je u svojoj ulozi poznatog lika.

serije koje su bolje od knjige
serije koje su bolje od knjige

The Handmaid’s Tale

Još jedna hit knjiga i serija, Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale) distopijska je serija koja prati budućnost u kojem su pojedine žene podvrgnute životu u fundamentalističkoj teokratskoj diktaturi. Sluškinje su koje služe samo kako bi rodile djecu svojim ‘vlasnicima’. Serija u fokusu ima jednu od njih, June/Offred. Knjiga koju je napisala Margaret Atwood postala je bestseler, no serija je ta koja joj daje novu dimenziju. Puno više nego knjiga je imala komentar na društvena i politička događanja, glavni lik ima veći identitet nego u knjizi te je puno brutalnija nego knjiga, što je zapravo bolje s obzirom na ozbiljnost teme koju pokriva.

serije koje su bolje od knjige
serije koje su bolje od knjige

Dexter

Poznata serija Dexter temeljena je na knjizi Dexter sanja mrak autora Jeffa Lindsaya. Radnja prati Dextera Morgana koji je po danu forenzičar specijaliziran za tragove krvi u policijskoj postaji u Miamiju, a po noći serijski ubojica. Mnogi su primijetili kako je serija u nekoliko elemenata bolja od knjige. Dexter je u seriji puno inteligentniji, sporedni likovi su multidimenzionalniji jer je knjiga iz Dexterove perspektive, a i priče unutar serije su kompleksnije, nasuprot knjige kojoj Lindsay daje puno jednostavniji pristup i priču.

serije koje su bolje od knjige
serije koje su bolje od knjige

Outlander

Outlander je serija koja ima svoju legiju fanova već skoro deset godina. Ima sedam sezona, a ove godine dolazi i osma. Temeljena je na povijesnom romanu kojeg je napisala Diana Gabaldon, a prati Claire Beauchamp Randall, medicinsku sestru tijekom Drugog svjetskog rata koja misteriozno završi u Škotskoj u godini 1743. Tamo upozna ratnika Jamieja i biva uvučena u veliku pobunu. Outlander je serija knjiga koju svi hvale, no uspjeh serije i kritike koje je prate nadmašuju i samu knjigu. Serija puno bolje uvuče gledatelja u radnju nego čitatelja, likovi ispadaju puno realističniji i simpatičniji nego u knjizi te je romantični aspekt prema mnogima napravljen bolje.

serije koje su bolje od knjige
serije koje su bolje od knjige

Sharp Objects

HBO-ova miniserija Sharp Objects sjajna je. Temeljena je na istoimenoj knjizi autorice Gillian Flynn koja prati novinarku Camille Preaker (u seriji izvrsna Amy Adams). Camille se nakon boravka u psihijatrijskoj ustanovi vraća u svoj rodni kraj jer je dobila zadatak istražiti ubojstvo dviju mladih djevojaka. No, osim same istrage, morat će se suočiti s vlastitim demonima iz prošlosti. Sharp Objects odlična je misteriozna krimi-drama koja je u mnogo čemu bolja od knjige. Iako je knjiga zaista vrijedna čitanja, miniserija uspijeva prikazati strah i napetost unutar Camilline obitelji, a Patricia Clarkson kao njezina majka je briljantna.

Foto: IMDb, Fraktura, Školska knjiga, Knjiga.hr, Znanje

Učitati još
Zatvori