Imaju li filmovi iz franšize Poslije svega zapravo lošu poruku o mladim vezama?
Imaju li filmovi iz franšize Poslije svega zapravo lošu poruku o mladim vezama?

Imaju li filmovi iz franšize Poslije svega zapravo lošu poruku o mladim vezama?

Posljednji nastavak megapopularne franšize Poslije svega (After Everything) stigao je u hrvatska kina. Ovo je peti nastavak romantnčne teen drame koja je zaludjela, većinom mlađu publiku, diljem svijeta. Film je započeo s klasičnom enemies to lovers pričom, a franšiza je postala popularna najviše među tinejdžerkama. Međutim, iako zvuči kao još jedan bezopasni teen film, franšiza Poslije svega kritizirana je zbog svoje problematičnosti. Romantiziranje toksične veze, manipuliranja i gaslightanja samo su neke od stvari koje joj se predbacuju.

U nastavku teksta postoje spoileri prva četiri filma za one koji ih nisu pogledali.

poslije svega

Fan fiction o Harryju Stylesu

Film je temeljen na fan fictionima o Harryju Stylesu. Autorica Anna Todd ih je objavila na stranici Wattpad koji su onda predočeni u tri knjige. Glavni lik, Hardin trebao bi biti baziran na poznatom pjevaču kojem je za potrebe knjiga i filmova, promijenjeno ime. Radnja prvog filma prati Tessu (Josephine Langford), nevinu brucošicu koja se zaljubi u bad boyja Hardina (Hero Fiennes). Hardin se na prvu za nju interesira zbog oklade sa svojim prijateljima s kojima se kladio da će uspjeti zavesti Tessu. No, s vremenom se u nju stvarno zaljubi. Klasična je to priča dobre djevojke koja se zaljubi u lošeg dečka s ‘dobrim srcem’. Hollywood je već usavršio takvu formulu, dajući nam filmove poput Sumraka i 50 nijansi sive s kojima Poslije svega ima sličnosti.

U zadnjem nastavku, Hardin je best-selling autor nakon što je napisao knjigu o sebi i Tessi (za koju njoj nikada nije rekao). On i Tessa nisu više zajedno, a Hardin putuje u Lisabon pronaći Natalie. To je cura s kojom se davno prije družio i kojoj je uništio život. Sada želi popraviti svoje greške, ispričati se Natalie i vratiti Tessu.

poslije svega
poslije svega

Romantiziranje toksičnih veza

Tessa i Hardin kroz pet filmova imaju on and off vezu u kojoj se njihovi problemi nikada ne riješe. Svaka svađa završi seksom i sve bude u redu. U drugom filmu, Hardin često ima izljeve bijesa svaki put kada Tessa razgovara s muškom osobom. Čak i kada je Tessa na poslovnom putovanju sa svojim kolegom Trevorom (Dylan Sprouse), Hardin provali u hotelsku sobu u koju odsjedaju i poludi. To postane čest problem u njihovoj vezi jer Hardin rijetko kad može kontrolirati svoju ljubomoru.

To se još više i pogorša u trećem i četvrtom filmu kada je Hardinovo manipuliranje Tesse na vrhuncu. Kada Tessa dobije svoj posao iz snova u drugom gradu, Hardin umanjuje njezina postignuća. Govori joj kako nikada ne bi ni dobila posao da nije njega te uopće ne želi ni razmisliti o opciji da se preseli u drugi grad s njom. Sve češće reagira nasilno, razbijajući stakla i izazivajući fizičke obračune s ljudima.

poslije svega

Hardin i Tessa nisu jedno za drugo

Njegovo ponašanje u filmu se opravdava kroz njegovo teško djetinjstvo što je također problematično. Hardin, njegovi roditelji i Tessina vlastita majka joj nekoliko puta kroz filmove govore kako je ona jedina koja ga može smiriti i pomoći mu. Time se još više romantizira ona ‘mogu ga popraviti’ kada je riječ o toksičnim vezama u kojima žene opravdavaju nasilno ponašanje muškarca time da je on zapravo dobar, samo ga treba popraviti. Zbog svega toga, Tessa osjeća odgovornost da ostane uz Hardina, unatoč tome što stalno mora paziti da on ne bi ishitreno reagirao na nešto. Kao šlag na torti, Hardin naposljetku napiše i objavi knjigu u kojoj u detalje opisuje turbulentnu vezu s Tessom i otkrije osobne stvari o njoj, a da je nikad nije za to pitao dopuštenje.

poslije svega

Loš primjer mladima

Ono što je posebno problematično je činjenica da se nikad u nijednom od filmova niti ne spomene niti prizna kako je veza toksična i kako je Hardin zapravo loša i nasilna osoba. Samo jednom dođu do spoznanja kada Tessa Hardinu kaže kako se nikad ne mogu složiti jer svaki put kada imaju problem to riješe seksom. Izgleda da su onda ipak svjesni kakvu poruku šalju. Ono što je sigurno je da je Hardin hodajuća red flag, a romantiziranje njegovog toksičnog ponašanja predstavlja loš primjer mladoj publici kojoj su filmovi namijenjeni.

Svaka odrasla osoba s prvim pogledom na Poslije svega zna kako prikazana veza nije zdrava, ali filmove većinom obožavaju tinejdžerke. Njima film poručuje kako je u redu ostati uz dečka koji vas ne cijeni, koji ima ljubomorne ispade te koji umanjuje vaša postignuća. Jer ipak vas voli, samo vi ga možete smiriti i to je prava ljubav. Jedino što nije, i o takvim problemima je potrebno pričati, shvatiti ih i riješiti ih, a ne romantizirati.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori