‘Euphoria’ se bliži kraju, ali imamo fantastične serije koje će skratiti čekanje do nove sezone

‘Euphoria’ se bliži kraju, ali imamo fantastične serije koje će skratiti čekanje do nove sezone

Sam Levinson uspio je serijom Euphoria ono u čemu su se brojni režiseri prije njega okušali, ali uvijek bi potonuli u tropama, klišejima i estetici klasičnoj za tinejdžersku seriju. Uspješnica čija se druga sezona približava svom kraju održala je ljestvicu visoko i u ovom poglavlju, a nastavila je nerijetko bolnu priču o ovisnosti, tome što čini obitelji, traumi, seksualnosti i kompleksnim odnosima roditelja, djece i prijatelja. Euphoria je impresionirala i načinom na koji u prvi plan stavlja tradicionalno viđene marginalizirane osobe i odnose, ali niti u jednom trenutku njihova osobnost ne postaje definirana upravo tim značajkama.

Serije kao Euphoria koje će vas jednako uvući u priču

Iako je izvrsna na bezbroj razina, a posebno na onoj estetskoj, prije nego što se nametnula kao prekretnica u tinejdžerskim serijama, postojale su druge televizijske odnosno streaming priče koje su joj utabale put.

U nastavku vam ih predstavljamo kao dobru ideju što pogledati kad i druga sezona i službeno završi!

Skins

Lista mora početi serijom Skins, britanskim hitom koji je došao kraju još 2013. godine, ali među prvima je eksplicitno prikazala mračnu, realniju verziju odrastanja unutar grupe tinejdžera u srednjoj školi. Izazovi s mentalnim zdravljem, korištenje raznih supstanci, poimanje vlastitog tijela i otkrivanje seksualnog identiteta tek je dio širokog dijapazona tema kojeg je serija Skins obradila. Slično kao koncept Euphorije u prvoj sezoni, Skins u svakoj epizodi obrađuje životnu situaciju i poziciju jednog od likova. Razlog više za pogledati ovu seriju je i doza britanskog mračnog humora koji izviruje na određene trenutke.

We Are Who We Are

Luca Guadagnino režirao je jedan od naših najdražih filmova u posljednjih nekoliko godina – Call Me By Your Name, a 2020. godine vratio se na ekrane serijom We Are Who We Are. Njegov specifičan osjećaj za priču i redateljski pečat savršeno se uklopio u seriju koja u osam epizoda govori o dvoje mladih američkih tinejdžera koji žive u američkoj vojnoj bazi u Italiji. Za to vrijeme, Caitlin (Jordan Kristine Seamon) i Fraser (Jack Dylan Grazer) proživljavaju najintenzivnije trenutke odrastanja, plove kroz različite međuljudske odnose, susreću se s prvom ljubavi i svim onim značajnim prekretnicama u životu tinejdžera.

Grand Army

Grand Army progovara o temama posebno bliskima populaciji SAD-a, ali i univerzalnim pojavama i preispitivanjima unutar svakog od nas, dok odrastamo. Kroz likove Joeyja del Marca, Leile Kwan Zimmer, Dominique, Jaysona Jacksona i Siddharthe Grand Army govori o tinejdžerskim snovima, socijalnom jazu, poimanju vlastitog identiteta, rasizmu i ksenofobiji, dok naši protagonisti pokušavaju pronaći put u newyorškom Brooklynu. Baš kao Euphoria, ova serija , koja je nažalost prerano otkazana, zadire duboko u mračne strane odrastanja, a radnja se počinje zahuktavati nakon terorističkog napada pokraj javne srednje škole koju glavni likovi pohađaju.

My Mad Fat Diary

Serija sa Sharon Rooney u glavnoj ulozi na prvu je puno lakšeg karaktera od Levinsonove Euphorije. No, iako su njezini protagonisti nerijetko duhoviti i nalaze se u često apsurdnim situacijama, My Mad Fat Diary ne libi se zagrepsti pod površinu. Štoviše, radnja je smještena između 1996. i 1998. godine i prati mladu Rae koja se pokušava vratiti normalnoj teen svakodnevici nakon što je ljeto provela u ustanovi za mentalne poremećaje zbog pokušaja samoubojstva. Njezina školska okolina ne zna što se zapravo dogodilo, a dok se bori s vlastitim nesigurnostima i društveno nametnutim kompleksima, Rae polako otkriva da se njezini prijatelji i sami nose s vlastitim traumama. Serija je bila nominirana za BAFTA-u u kategoriji najbolje dramske serije, za najbolju glavnu glumicu i najbolju sporednu glumicu (Claire Rushbrook).

Everything Sucks

Prije nego što je briljirala u Euphoriji, Sydney Sweeney glumila je u ovoj teen komediji s elementima drame koja je oduševila dozom nostalgije i načinom na koji obrađuje teen kulturu toga doba. Uz Sweeney, glavne su uloge utjelovili Peyton Kennedy, Jahi Di’Allo Winston, Rio Mangini i Elijah Stevenson. Radnja je smještena u devedesete godine prošloga stoljeća i vrti se oko grupe tinejdžera, zapravo outsidera, koji navigiraju izazovima tinejdžerskog života u svijetu bez hiper tehnologije, društvenih mreža i smartphonea. Saga o njihovima životima počinje nakon što se dramska i filmska srednjoškolska grupa ujedini i odluči snimiti film zahvaljujući kojem se konačno žele probiti na društvenoj ljestvici. Međutim, nekolicina kompleksnih odnosa čini taj pothvat izazovnijim nego što misle.

Genera+ion

U pitanju je još jedna HBO uspješnica koju neki nazivaju ‘sestrinskom serijom’ Euphorije, no, nešto lakšeg dojma. Duhovita priča donosi nam glumačku postavu u koju se lako zaljubiti, a čine ju Justice Smith, Chase Sui Wonders, Uly Schlesinger, Lukita Maxwell, Chloe East i drugi. Činjenica da su glumci relativni newcomeri čini seriju još primamljivijom jer uživamo u izvedbama nekih novih lica koja imaju potencijal. Sve se vrti oko grupe srednjoškolaca koji skrivaju svoje živote od roditelja, zaljubljuju se međusobno i pokušavaju otkriti tko su zapravo u konzervativnoj sredini Orange Countyja.

Foto: IMDB, Netflix, HBO

Učitati još
Zatvori