Serija ‘White Lines’ zabavan je i mračan splet raskalašene Ibize, luksuza i misterioznog ubojstva

Serija ‘White Lines’ zabavan je i mračan splet raskalašene Ibize, luksuza i misterioznog ubojstva

‘La Casa de Papel’ odnosno ‘Money Heist’ doslovno je lansirala Alexa Pinu među najpoželjnije TV autore. Nakon gigantskog uspjeha priče o fikcijskoj pljački ogromnih razmjera, sasvim je očekivano bilo da će novu Netflixovu seriju ‘White Lines’ pratiti neviđeni hype.

Španjolsko-engleska serija je, po svemu što smo do sada pogledali, napeta i kičasta priča idealna za bingeanje.

Tko je ubio Axela Collinsa?

Cijela se priča pokreće oko misteriozne smrti Engleza Axela Collinsa, mladića koji nestaje na Ibizi prije 20 godina. To je vrlo jasno na samom početku prve epizode kad u pijesku uočimo gotovo mumificirano tijelo. Kad je Axelovo tijelo konačno, pronađeno njegova sestra Zoe odlučuje napustiti policijske procedure i sama otkriti što se dogodilo i tko je ubio njezinog brata koji je kao mladić s prijateljima otišao u Španjolsku s idejom da će mu taj raskalašeni svijet partijanja omogućiti karijeru DJ-a.

Zoe upada u svijet prožet ilegalnim drogama i kockanjem, ali ono što povezuje nju, osrednjeg DJ-a i dilera Marcusa, patrijarhalnu moćnu obitelj Calafat čiji utjecaj propada te njihovog šefa osiguranja Boxera je upravo – Axelova misteriozna smrt. U trenutku kad Zoe stiže na otok, obitelj Calafat ima jednu misiju; zataškati i primiriti sve ilegalne droge koje kolaju njihovim kockarskim klubovima dok se ne srede određeni biznis planovi. Ipak, ne računaju da će Zoeina pojava na površinu izvući davno zakopanu istinu o njihovim međusobnim odnosima.

Od krimi drame do psihološkog trilera s cool estetikom

Za razliku od ‘La Case de Papel’, ‘White Lines’ ima puno kompleksniju strukturu i vodi nas kroz više vremenskih perioda u životima glavnih likova. Nerijetko skače s jednog mjesta i teme na sasvim drugu pa se tako prvih nekoliko epizoda čini da je tempo radnje sporiji i da ju je nešto teže pratiti. Tome pridonosi i činjenica da serija kombinira španjolski i engleski jezik koji se brzo izmjenjuju. Međutim, jednom kad ‘pohvatamo’ odnose likova ‘White Lines’ pretvara se u sasvim solidnu dramsku krimi seriju s glossy estetikom.

Vizualno dojmljiva serija svaku nas epizodu iznova prikači prikazom španjolske obale, rave partyja 90-ih i visokog patrijahalnog društva. Ne bježi od brojnih sirovih seksualnih scena i sasvim je jasno da nas želi privući prvo estetikom, a tek onda samom radnjom pa se sloj po sloj otkriva pozadinska priču. Tako tek nakon nekoliko epizoda postaje jasnije da u samom fokusu nije samo Axelova smrt, već  život njegove psihološki traumatizirane sestre koja će se morati suočiti sama sa sobom i shvatiti da je i sama bila karika u Axelovom nestanku pa i ubojstvu.

Dramatični twistovi potpis su Alexa Pine

‘La Casa de Papel’ imala je određene manjkavosti u dijalogu pa su se tu i tamo potkrali klišej momenti u odnosima između likova. Međutim, ono što nas je apsolutno uvijek zadržalo su dramatični twistovi u radnji. Upravo to zadržat će vas i na seriji ‘White Lines’ koja zbog Pininih karakterističnih neočekivanih obrata u radnji cijelo vrijeme ostaje vječito svježa i sasvim addictive za one koji su skloni binge-watchanju!

Foto: Instagram, IMDb

Učitati još
Zatvori