Pogledali smo ‘Never Have I Ever’, po mnogima najbolju Netflixovu teen komediju do sada

Pogledali smo ‘Never Have I Ever’, po mnogima najbolju Netflixovu teen komediju do sada

Napete ili nekonvencionalne serije i filmovi potpuno su okupirali telezivijski svijet pa tako ne manjka ekscentričnih likova u fokusu. U tom moru ‘posebnih’ pravo je osvježenje pogledati nešto toliko nam poznato, blisko i potpuno obično. Takav dojam na prvu loptu ostavlja nova Netflixova serija ‘Never Have I Ever’ iza koje stoji Mindy Kaling, komičarka i glumica najpoznatija po ulozi u sad već kultnom ‘The Office.’

Klasična teen komedija s twistom

„Prošla je godina bila poprilično užasna pa sam pronašla način kako da mi se iskupite. Prvo, voljela bih ići na party s opasnim drogama. Drugo, znam da je to ‘indian thing’, ali mogu li mi se dlake na rukama prorijediti? I treće, najvažnije, zbilja želim dečka“, tako nas Devi, tinejdžerica iz indijske obitelji, uvodi u priču dok se moli bogovima Hinduzima. Nova školska godina je tu i Devi drži samo do jedne odluke: da ne bude grozna kao i prošla. A prošla joj je zbilja bila grozna: otac joj je preminuo na školskom koncertu, ostala je paralizirana, a zatim je čudom prohodala zbog čega su mnogi mislili da je paralizu glumila.

Već nam je na samom početku bilo jasno da se radi o simpatičnoj, duhovitoj i potpuno čudnoj priči kroz koju nas vodi do sad nepoznata glumica Maitreyi Ramakrishnan. Ulogu tinejdžerice razapete između tradicionalnih obiteljskih vrijednosti koje joj majka nameće, želje za klasičnim teen životom i tuge  zbog gubitka oca koja izvire u neočekivanim stiuacijama, Ramakrishnan je odglumila sasvim solidno. Uspijeva nas na trenutke dovesti u stanje kad bi na nju vrištali, a onda nas ponovno podsjeti da je samo tinejdžerica.

U novu školsku godinu ulazi s planom i programom za svoje jedine dvije prijateljice Fabiolu (Lee Rodriguez), robot-geek štrebericu, i Eleanor (Ramona Young), obožavateljicom glume i dramskog školskog kluba. Daje im zadatak da pronađu prve ljubavi i postanu popularne, a istovremeno želi i prvo seksualno iskustvo s najprivlačnijim tinejdžerom u školi za kojeg, očekivano, smatra da je iznad nje na hranbidbenom teen lancu. Njezin plan, naravno, brzo doživi potop, a život joj zagorčava i Ben (urnebesni Jarren Lewison), mladić s kojim se cijeli život nadmeće za superiornost.

Klišeji 80-ih i 90-ih uz poznatu estetiku

‘Never Have I Ever’ idealno balansira sve ono što smo obožavali u teen komedijama 80-ih i 90-ih, a istovremeno se čini svježom. Serija je apsolutno preplavljena klišejima koje prezentira na simpatičan i novi način baš kao i likove koje znamo iz svake starije teen komedije: glavni lik luzerice, strogi roditelj,  savršeni crush iz škole i neprijatelj iz noćne more. Estetikom pa i glazbom neke će podsjetiti na još jedan Netflixov hit, ‘To All The Boys I Loved Before.’

Iza klišeja i sporog početka krije se emotivna bomba

Mindy Kaling ne krije da je serija djelomično autobiografska i govori o njezinom vlastitom odrastanju kao teen Indijke u SAD-u. Ta se autentičnost vidi u slojevima priče koju nam serija malo po malo otkriva. Iza klišeja i klasične teen komedije, ‘Never Have I Ever’ interesantno stavlja fokus na indijsku obitelj, običaje i tradicije. U tom je segmentu briljirala Poorna Jagannathan koja u seriji glumi Devinu majku, uspješnu dermatologinju. U taj je lik unijela više dimenzija koje su daleko od tipičnog prikaza indijskih roditelja. Iako preko tog stereotipa prvotno upoznajemo njezin lik i često mu se vraćamo na humorističan način, a posebno u ‘kulturnim ratovima’ između njezine tradicije i Devine sadašnje stvarnosti.

Za rom-com seriju, ‘Never Have I Ever’ odlično uspijeva uklopiti i temu gubitka i tuge. Taj je storyline vezan uz smrt Devinog oca s kojom se tinejdžerica ne može pomiriti, unatoč tomu što traumu pokušava zanijekati. Iako Ramakrishnan nerijetko ‘viri’ kroz svoj lik i glumom nije uvijek najuvjerljivija, neki od njezinih najboljih glumačkih trenutaka upravo se vežu uz taj dio priče.

Feel-good serija vrijedna streamanja

Netflixova nova serija stigla je u dobar trenutak. Predstavlja izvrsnu ‘pick me up’ opciju za bingeanje. Polusatne epizode na kratko će vam maknuti crne misli i brigu koja mnoge od nas ovih dana ‘guši’ i vratiti vas u zlatno doba tinejdžerskih filmova i simpatični vertigo odrastanja koji smo svi prošli.

Foto: IMDb, Instagram

Učitati još
Zatvori