Danas bingeamo švedsku seriju nastalu po svjetskom bestselleru koja je stigla na Netflix

Danas bingeamo švedsku seriju nastalu po svjetskom bestselleru koja je stigla na Netflix

Ako ste ljubitelji švedske književnosti, zasigurno vam je ime Fredrik Backman odavno poznato. Čak i ako inače ne pratite njegove radove, velika je vjerojatnost da ste u knjižarama ili knjižnicama naišli na barem jedan njegov naslov. Gotovo se svako djelo ovog svjetski popularnog autora transformiralo u bestseller koji se ne skida s top ljestvica renomiranih magazina. Samo su neke od tih uspješnica romani A Man Called Ove (Čovjek zvan Ove), Beartown (Medvjedgrad), Us Against You (Mi protiv vas), Britt Marie Was Here (Britt Marie je bila ovdje).

Njegov roman najnovijeg datuma koji je nanizao pohvale čitateljske publike, Anxious People (Tjeskobni ljudi), svrstao se i među brojne Journalove preporuke štiva. Pročitali smo ga u dahu, a impresionirao nas je pitkošću, lakoćom o kojoj autor progovara o sumornim temama i dozom humora koja je konstantna kroz cijelu knjigu.

S obzirom na popularnost knjige, nije nas začudila vijest da stiže i streaming adaptacija knjige, a upravo je danas švedska serija izašla na Netflix!

Anxious People – švedska serija kao savršeni binge materijal nakon Božića

Backmanu adaptacije njegovih djela nisu strane, štoviše, film snimljen po knjizi A Man Called Ove bio je nominiran za najbolji film na stranom jeziku, a Beartown je moguće pogledati kao miniseriju na HBO GO-u. Ne sumnjamo da će jednaki uspjeh doživjeti nova adaptacija na Netflixu koja će gledatelje, po našem sudu, ponajviše osvojiti tragikomičnim tonom i pristupom neobičnim ljudskim odnosima.

Sve se vrti oko maskiranog pljačkaša banke koji bježi od policije nakon što je bizarno neuspješno pokušao opljačkati banku koja ne rukuje gotovinom za neobično specifičan iznos novca. U bijegu uletava u stan na prodaju koji je upravo otvoren za javnost. Cijela situacija eskalira na sasvim neočekivani način jer – s jedne strane pljačkaš banke nije nimalo tipičan kriminalac, s druge strane naišao je na grupu potencijalno najiritantnijih taoca. Kad policija uđe u zgradu, pljačkaša više tamo nema, a intervjui s taocima također neobičnom policijskom tandemu nimalo ne pomažu. Što se zapravo dogodilo u tom stanu, gdje je nestao kriminalac i zašto baš nitko od svjedoka ne zvuči suvislo?

I dok će povod svega biti klasična whodunit premisa, ono što će nas zapravo držati prikovane uz ekrane su osobne i nerijetko dirljive priče ovih apsurdnih likova. Crna komedija u punom smislu tako će kroz odnose protagonista i njihove živote progovoriti o temu samoubojstva, gubitka, tugovanja, ljubavnih odnosa, nesigurnosti i humanosti. Svaka epizoda traje tek pola sata što ovu seriju čini savršenim odabirom za relaksirano bingeanje nakon Božića.

Foto: Instagram, Amazon, Netflix / screenshot

Učitati još
Zatvori