Popularni glumac Mads Mikkelsen dolazi na Sarajevo Film Festival
Popularni glumac Mads Mikkelsen dolazi na Sarajevo Film Festival

Popularni glumac Mads Mikkelsen dolazi
na Sarajevo Film Festival

Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala. Na Festivalu će 14. kolovoza u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film LOV, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu. Mikkelsenu će prije projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj  umjetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, nije mogao prisustvovati.

Kratka biografija glumačke zvijezde

Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac porijeklom iz Kopenhagena, svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na kazališnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji.

Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami DILER iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku KRV NA MOJIM RUKAMA: DILER 2. Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. Mikkelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu CASINO ROYALE. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 milijuna dolara, čime je preuzeo titulu James Bond filma s najvećom zaradom. Iste godine Mikkelsen je odigrao glavnu ulogu u za Oscara® nominiranom filmu POSLIJE VJENČANJA u režiji dobitnice Oscara® za režiju Susanne Bier.

Godine 2009. je ponovo udružio snage s danskim redateljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu USPON VALHALLE. Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Godine 2010. je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi SUDAR TITANA. Film je režirao Louis Leterrier, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers. Godine 2011. Mikkelsen je odigrao ulogu Rocheforta u 3D adaptaciji TRI MUŠKETIRA u režiji Paula W.S. Andersona.

Mikkelsen je nastupio i u filmu NEIZBJEŽNA SMRT CHARLIEJA COUNTRYMANA u ulozi Nigela, nasilnog kriminalnog bossa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u siječnju 2013. na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u sklopu natjecateljskom programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u veljači 2013. godine.

Mads Mikkelsen je posebno poznat po ulozi u seriji HANNIBAL (2013.-2015.) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubojicu dr. Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa. Za svoj rad je dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine.

Iste godine se pojavljuje i u ROGUE ONE: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA i u Marvelovom filmu DR. STRANGE. Godine 2017. je snimio triler pod nazivom ARKTIK, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju 2018. Mikkelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa POLAR u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine.

Foto: Instagram, KENNETH WILLARDT

Učitati još
Zatvori