Znamo gdje gledati ‘Sam u kući’, ako vam je falio ove godine
Znamo gdje gledati ‘Sam u kući’, ako vam je falio ove godine

Znamo gdje gledati ‘Sam u
kući’, ako vam je falio ove godine

Božić nije Božić bez tradicionalnog prikazivanja filma Sam u kući na našoj televiziji. Iznimku neće predstavljati ni ova godina, a s Kevinom se u drugom nastavku filma Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku družimo na RTL televiziji na sam Badnjak od 20:15 sati. Na sam Božić, u istom terminu će biti prikazan original – Sam u kući. A ako ste već danas poželjeli gledati ovaj blasik to možete učiniti na steraming platformi Disney+.

Jedan je to od apsolutno najslavnijih, kultnih božićnih obiteljskih filmova koji je lik malog Kevina lansirao u najprepoznatljivije filmske likove. Uloga je to koja je obilježila karijeri Macaulayja Caulkina i od nje nikad nije mogao pobjeći, a u filmu uz njega gledamo i danas glumačke legende Joea Pescija, Catherine O’Haru te Daniela Sterna i Johna Hearda.

Priča o osmogodišnjaku koji za blagdane ostaje sam kod kuće spletom okolnosti čak je 27 godina bila po zaradi od 476 milijuna dolara najuspješnija komedija. Iza njeje bogata povijest, a mi smo okupili najzanimljivije činjenice o ovom urnebesnom, božićnom filmu.

1. Macaulay Caulkin nije bio jedini Caulkin u filmu. Njegov brat u stvarnom životu, Kieran Caulkin, glumi mu bratića u filmu.

2. Film je držao Guinnessov rekord više od 25 godina kao komercijalno najuspješniji film. Maknuo ga je tek kineski blockbuster ‘Never Say Die’.

3. Kuća obitelji McCallister postala je ogromna turistička atrakcija u gradu Winnetki u Illinoisu. Stvarni vlasnici kuće prodali su je 2012. godine za milijun i 585 tisuća dolara.

4. Robert de Niro odbio je ulogu kriminalca Harryja Limea pa je ona pripala Joeu Pesciju.

5. Pesci je na setu izbjegavao Caulkina kako bi ga se dječak zaista bojao.

6. Ozlijede koje je Kevin u filmu zadavao lopovima u stvarnom životu vjerojatno nitko ne bi preživio.

7. Tarantula na licu lopova Marva bila je prava.

8. Film ‘Angels With Filthy Souls’ kojim Kevin straši neželjene goste zapravo ne postoji.

9. Starac Marley za kojeg je Kevin prvotno mislio da je ubojica zapravo nije ni trebao biti u filmu, ali redatelj je smatrao da filmu treba malo pravog božićnog duha.

10. Joe Pesci je zbilja ugrizao Culkina za prst do krvi u sceni kad ga objesi na kuku na vratima.

11. Marv je zaista stao na špičaste božićne ukrase. Nisu bili od stakla, ali glumac kaže da je svejedno užasno boljelo.

12. Postoji teorija zavjere da se Elvis pojavljuje u filmu. Iako je preminuo 1977. godine, mnogi fanovi tvrde da se Elvis pojavljuje u sceni kad Kevinova majka pokušava kupiti kartu za Chicago na aerodromu.

13. Kultni vrisak kad Kevin nanese losion nije trebao tako izgledati. Macaulay Culkin slučajno je ostao ukočen s rukama na licu, a trebao je nekoliko puta pljesnuti po obrazima.

14. Mnogi gledatelji nikad nisu uočili stvarni razlog zašto su roditelji zaboravili na Kevina. Večer prije, nakon incidenta s pizzom, tata McCallister slučajno je bacio Kevinovu avionsku kartu u smeće.

15. Najslavnije izjave u filmu bile su slučajno improvizirane.

16. Macaulay Culkin glumio je 20 godina starijeg Kevina u web seriji ‘DRYVRS.’ Glumi vozača taksija koji kaže putniku “Još uvijek imam noćnem ore od tog ćelavog čudaka koji me lovi uokolo.”

17. Glumica koja glumi Kevinovu sestru Megan odustala je od glume i postala prvakinja juda.

18. Postoje četiri nastavka filma ‘Sam u kući.’

19. Fotografija Buzzove djevojke zapravo je fotografija sina jednog od producenata.

20. Film je ogroman film u Poljskoj. Do te mjere da kad nacionalna televizija nije stavila film na raspored za Božić 2010. godine, prosvjedovalo je više od 90 tisuća ljudi na Facebooku.

21. Mokri banditi odnosno glumci Joe Pesci i Daniel Stern nisu uopće imali vjere u uspjeh filma.

22. Macaulay Culkin je zbilja nacrtao cijelu kartu s planom Kevinovih napada na lopove.

23. Kieran Culkin (nesretni bratić u filmu koji se pomokrio u krevet) danas glumi Romana Royja, važnog člana najslavnije familije u nagrađivanoj seriji ‘Succession.’

24. John Candy i njegova uloga kralja Polke bila je potpuno improvizirana i odglumio ju je u 23 sata.

25. Scena u kojoj su lopovi gotovo pregazili Kevina bila je snimana unatrag odnosno kombi je otišao unatrag, a zatim su snimku izvrnuli jer bi snimanje bilo preopasno.

26. Kevinova zamjena za opasne pothvate bio je 30-godišnji muškarac Larry Nicholas.

27. John Hughes napisao je scenarij za neke od kultnih teen i dječjih filmova poput ‘The Breakfast Club’ i ‘Sixteen Candles.’

28. Hughes je scenarij za film napisao u manje od 10 dana.

29. Film je inspiriran stvarnim obiteljskim putovanjem. Točnije, autor John Huges putovao je u Europu prvi put s obitelji kad je pomislio: ‘Što da je jedno od djece slučajno ostalo kod kuće?’

30. Nekoć je postojala i ‘Sam u kući’ videoigrica.

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori