Motovun Film Festival u dosad najatraktivnijem izdanju
Motovun Film Festival u dosad najatraktivnijem izdanju

Motovun Film Festival u dosad
najatraktivnijem izdanju

O Istri smo pisali već nebrojeno puta, a razlog zašto ju toliko volimo leži u činjenici što je čarobna u svako doba godine. Jedno od najdražih nam mjesta gdje se uvijek rado vraćamo jest Motovun, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić, čija je veduta jedan od poznatih simbola Istre. A Motovun Film Festival jedna je on njegovih najpoznatijih manifestacija.

Centar filmskog svijeta

Smješten u sjevernom dijelu poluotoka, iznad doline rijeke Mirne i okružen Motovunskom šumom, Motovun je odavno atraktivna i popularna turistička destinacija. Ljeti postaje centar filmskog svijeta zahvaljujući Motovun Film Festivalu koji se ovdje održava od 1999. godine.

U ozbiljnim vremenima svakako je potreban predah od teške svakodnevice, a to i ove godine nudi Motovun Film Festival. Ove će se godine održati od 26. do 30. srpnja. Festival progovara o važnim temama, ali i nudi otklon od teške svakodnevice.

Više od stotinu naslova

Na petodnevno putovanje kroz više od stotinu ostvarenja festival kreće 26. srpnja automobilom kaotične obitelji iz filma Put pod noge, prvijenca Panaha Panahija, sina najpoznatijeg iranskog redatelja Jafara Panahija. Nagrađen na brojnim prestižnim festivalima, ovaj vedri uradak mnoge će podsjetiti na omiljenu Little Miss Sunshine. To će biti samo uvod u jedno od dosad atraktivnijih motovunskih izdanja, najavljeno je na predstavljanju programa u zagrebačkom KIC-u, kojem su nazočili i autori hrvatskih filmova u programu.

Doista ne pamtimo kada smo imali glavni program s toliko nagrađenih naslova. Uz to, trebaju nam ogromna platna, jer su naši ekrani svakim danom sve manji, treba nam i da imamo s kime razgovarati o onome što smo gledali, jer filmovi su rađeni da ih gledamo zajedno. Treba nam zabava do svitanja i bezbrižna ljetna filmska avantura. Potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika, u ovakvoj godini on bi vam sasvim sigurno prepisao Motovun, izjavio je tada direktor festivala Igor Mirković.

Motovun Film Festival

Kao i svake godine, motovunska selektorska ekipa nastoji predstaviti program relevantnih zanimljivosti u svjetskom filmu. U njemu ima filmova nagrađenih u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu te s Cannesa. Tu su filmovi iz geografski različitih prostora od Ukrajine do Irana te od Egipta do Islanda, ali i dva hrvatska noviteta – Nosila je rubac črleni, ruralni retro-mjuzikl Gorana Dukića te Glava velika ribe, sociopolitička urbana drama Arsena Oremovića.

Komedije za dašak radosti

U programu ima gangsterskih filmova poput ukrajinskog Nosoroga, političkih trilera poput Dječaka s neba, nagrađenog za najbolji scenarij u Cannesu, te neuobičajeno puno komedija kojima se željelo unijeti dašak radosti u ovu tešku situaciju koja vlada svijetom. Stoga su se tu našli Divlji momci i Nevjerojatno ali istinito, pa sve do finskih Cure, cure, cure s nagradom publike na Sundanceu.

Pritom su selektori vodili motovunskim kredom: živahnom i zanimljivom pripovijedanju koje reflektira društvo, suvremene probleme i složenost današnjeg svijeta.

Osim toga, trinaest crnohumornih prizora iz bračnog života milenijalaca donosi film Nema šanse njemačkog redatelja Dietricha Brüggemanna, nagrađenog u Karlovim Varima za najbolju režiju. Jedan od najcjenjenijih njemačkih suvremenih redatelja Andreas Dresen predstavit će se istinitom pričom o majci koja je izbavila sina iz Guantanama. Film Kurnaz protiv Busha ovjenčan je na Berlinaleu nagradama za najbolju glavnu ulogu i scenarij. Sa Srebrnim medvjedom za režiju s istog festivala dolaze Dragulji u odjeći, cjelovečernji prvijenac meksičko-bolivijske redateljice Natalije López Gallardo o borbi tri žene protiv kartela.

Ovjenčani priznanjima iz Berlina su i Prekrasni stvorovi, uznemirujuća islandska drama o sazrijevanju te Tri zime, dirljiva priča o teškom životu u švicarskim Alpama. Pozornost će privući i Sveti duh, španjolski tragikomični triler o sljedbi vjernika u paranormalne pojave te Artur Rambo, francuski film o maloj školi kulture otkazivanja na internetu. Iz Francuske dolazi i Rodeo, priča o autsajderici koja uživa u ludim vožnjama na motoru, nagrađena u programu Izvjestan pogled u Cannesu.

Švedski stol odličnih filmova

Na meniju je i švedski stol odličnih filmova iz Švedske, ovogodišnje zemlje – partnera. U suradnji s prijateljima iz Veleposlanstva Švedske, Švedskog filmskog instituta i partnerskog festivala Uppsala ISFF bit će prikazano čak 25 filmova, među njima i djela majstora poput Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona i Roya Anderssona, kao i prošlogodišnje motovunske pobjednice Ninje Thyberg.

Motovun Film Festival
Samir Cerić Kovačević

Najbolje iz Švedske predstavljamo kroz četiri programske selekcije koji uključuju Filmove promjene posvećene pionirskim djelima švedskog filma koji su nadišli granice svoje zemlje i vremena, Mladi i neposlušni o pobunjenoj mladosti, selekcija najboljih kratkiša u programu Pick ‘n’ mix – i na kraju Švedska à la carte. Posebna preporuka je švedsko remek-djelo, nijemi film koji ove godine slavi 100. godišnjicu, Vještice: Povijest magije kroz stoljeća redatelja Benjamina Christensena uz posebnu poslasticu –  glazbenu pratnju sjajnih Alena i Nenada Sinkauza, ističe selektorica ovog dijela programa Inja Korać.

Nagrade

U Motovun se nakon dvadeset godina vraća kultni redatelj Goran Marković, ovoga puta kao počasni gost i dobitnik nagrade Maverick Motovuna. Nagrada Pedeset godina ide, pak, u ruke Ranku Mitiću, zacijelo rekorderu domaće kinematografije, jer ni nakon pedeset i pet godina neprekidne karijere ovaj asistent kamere nije se umorio snimati filmove.

Omiljeni motovunski program kratkih filmova odabran je ove godine na temelju čak 728 prijavljenih radova, a donosi pregled intrigantnih, dinamičnih, duhovitih i važnih filmova koji su važni  jer na svjež i inovativan način osvještavaju perspektive, priče i ljude koji su često nevidljivi.

Pobjednik, odnosno najbolji europski film, i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, dok se za nagradu Corto Montonese, tj. najbolji hrvatski film u programu, natječu četiri filma – Snjeguljica Lane Barić, Sakupljač Danijela Žeželja, Dok smo bili tu Sunčice Fradelić i Dječak Hrvoja Mabića.

Buje@teen za najmlađe

Motovun Film Festival imat će i ove godine svojevrsnu uvertiru, prvi put u Bujama. Buje@teen, šarolik program ostvarenja iz svih dijelova Europe, namijenjen djeci i mladima, otkriva uzbudljivost i bogatstvo europskih priča i kulture te na pristupačan način progovara o problemima i temama s kojima se susreću najmlađi članovi našeg društva.

Nastupi popularnih bendova

Već uobičajeno, Motovun nudi i niz popratnih zbivanja te atraktivan glazbeni program. Već prvog dana zasvirat će grčka etno-ska-punk atrakcija Koza Mostra, a do kraja festivala slijedi pregršt nastupa popularnih bendova i DJ-a.

 

Od 26. do 30. srpnja slijedi pet dana uživanja, kako za one željne ukazivanja na važne teme, tako i za sve kojima je potreban otklon od istih.

Foto: Instagram, Pexels, Samir Cerić Kovačević

Učitati još
Zatvori