Jučer je na Pulskom filmskom festivalu svečano održana premijera filma Stric – imamo fotografije s crvenog tepiha
Jučer je na Pulskom filmskom festivalu svečano održana premijera filma Stric – imamo fotografije s crvenog tepiha

Jučer je na Pulskom filmskom festivalu svečano održana premijera filma Stric – imamo fotografije s crvenog tepiha

Film Stric, dugometražni je prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, a nakon Posebnog priznanja kojim je nagrađen proteklog vikenda na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, premijerno je jučer prikazan na Pulskom filmskom festivalu. Film Stric, punokrvni je triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Groteskna radnja

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

“Stric je djelo drugačije od svega do sada viđenog na hrvatskoj sceni, a bome i šire. Idealna kombinacija hita s dozom napetog trilera, čak i horora i komikom ludih obiteljskih odnosa.” – rekao nam je Goran Bogdan.

Crveni tepih uoči premijere

Na premijeri su se na crvenom tepihu pojavili redatelji i glumačka postava.

“Ne znamo zapravo postoji li spektakularnija pozornica za filmsku premijeru od one u pulskoj areni pod vedrim nebom. Rimski amfiteatar jedinstvena je kulisa u svijetu u kojoj smo do sada tek kao dio publike imali priliku pratiti nastupe omiljenih glazbenika kao što su David Gilmour i Leonard Cohen. Prikazati naš debitantski film u takvom okruženju i s tolikom tradicijom filmskih premijera i glazbenih spektakala, za nas je nezaboravan događaj i sretni smo što smo dio tog nasljeđa. Vjerujemo da je naš film “Stric” dorastao toj velikoj pozornici i da će gledatelji uživati u začudnoj kombinaciji trilera, komedije i groteske koja bi mogla iznenaditi domaću publiku – nadamo se na najbolji mogući način. Naš glumački cast iz snova, Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica – predvođeni velikim Mikijem Manojlovićem, garancija su posebnog doživljaja filma pod zvijezdama.” – izjavili su David Kapac i Andrija Mardešić.

“Želim da pozdravim sve koji će večeras biti prisutni u pulskoj Areni prilikom premijere filma Stric. Želim da pozdravim Pulu, sve gledatelje i ekipu s kojom sam tako rado snimio ovaj film. Želim vam uspješnu premijeru i šaljem veliki pozdrav.” – izjavio je Miki Manojlović

Na filmu je radio fantastičan tim

Svjetsku je premijeru film imao 2. srpnja u  sklopu novog natjecateljskog programa Proxima festivala u Karlovim Varima, posvećenog uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora. U spomenutom je programu Stric osvojio Posebno priznanje jer je po ocjeni žirija riječ o ‘prvijencu iznimnog redateljskog dvojca koji vješto i odvažno kombinira elemente groteske i trilera.’

Direktor fotografije filma je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a majstorica maske Silvija Bradica. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić.

Film je nastao u produkciji Eclectice u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije  i Hrvatska radiotelevizija. 

Foto: Karlo Čargonja

Učitati još
Zatvori