Predstavljen program 21. Motovun Film festivala

Predstavljen program 21.
Motovun Film festivala

Sitni kriminalac iz Švedske, danska ‘sponzoruša’, britanska novinarka i borac ISIL-a, ruski rockeri i kolumbijski plaćeni ubojica, raznolika je lepeza likova koji će oživjeti na motovunskim platnima: za točno tri tjedna pokrenut će se projektori Motovun Film Festivala i počet će još jedan put oko svijeta u više od 100 filmova i 65 projekcija.

‘Bit će ovo godina sjajnih gostiju: iz Švedske nam dolazi Ruben Östlund, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, čiji je film Kvadrat prije nekoliko mjeseci bio nominiran za Oscara, a nešto prije osvojio je Zlatnu palmu. Na domaćem terenu, naši počasni gosti bit će glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija. Uz filmski program, stižu nam redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske, a posebno se radujemo programu Berlin – grad partner, iz kojeg nam dolazi puno iznimnih kreativaca, filmaša i likovnih umjetnika te tri odlična DJ-a, koji u motovunske noći donose duh berlinskih klubova’, najavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković tijekom predstavljanja 21. izdanja festivala u zagrebačkoj Gliptoteci, a koje će se ove godine održati od 24. do 28. srpnja.

Devetnaest filmova ovogodišnjega glavnog natjecateljskog programa MFF-a plod je cjelogodišnje potrage glavnih selektora Jurice Pavičića i Milke Zajović za filmovima koji imaju dušu, intrigu, energiju, koji ne ostavljaju ravnodušnim i koji nude nove filmske poglede, a najavila ih je selektorica Zajović:
‘U programu iznova imamo filmove velikih autora kao što su američka redateljica Debra Granik (Ne ostavi traga) i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan (Drvo divlje kruške), ali i najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirila Serebrenikova (Ljeto) oštrog kritičara Putinovog režima koji se već neko vrijeme nalazi u kućnom pritvoru. Svakako valja istaknuti i film Hannahredatelja Andree Pallaora, sa sjajnom Charlotte Rampling, koja je u Cannesu nagrađena za najbolju žensku ulogu, te Slatki život redateljice Isabelle Eklöf koji je nakon premijere na Sundanceu podigao mnogo prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Međutim, uz zvjezdane autore i naslove, svake nam je godine važno pronaći filmove za koje još gotovo nitko nije čuo, a smatramo da će postati veliki festivalski hit. Ove godine to je debitantski Napad panike redatelja Paweła Maślone, tragikomedija koja prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista, kojoj smo odlučili posvetiti jedno od najistaknutijih mjesta u programu.

Ponosni smo na to što u programu imamo i čak tri dugometražna hrvatska filma. Dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića, koji prati pripreme za predstavu Aleksandra Zec kazališnog redatelja Olivera Frljića, već je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance, a na Motovunu će imati hrvatsku premijeru. Tabu temama bavi se i Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel, koja pokušava rasvijetliti okolnosti nikad istražene smrti svojeg bratića na slavonskom bojištu 90-ih, a premijeru je imao u Cannesu unutar programa Tjedan kritike. Kao mali odmak od duhova prošlosti, tu je Aleksi, debitantski film obojen ljetnim mediteranskim notama redateljice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi, koji progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali svejedno ne zna tko je i što želi.

Kao poseban kuriozitet istaknula bih jedan od prvih filmova čija radnja se u potpunosti odvija na ekranu kompjutera. Profil, redatelja Timura Bekmambetova, prati londonsku novinarku koja preko lažnog Facebook profila pokušava saznati na koji način ISIL mami mlade Europljanke u Siriju kao nevjeste džihadista, a u berlinskom programu Panorama osvojio je nagradu publike. Istaknula bih i hrvatsku premijeru glazbenog dokumentarca o jednako slavnoj i kontroverznoj britanskoj reperici tamilskih korijena Matangi / Maya / M.I.A., u kojem pratimo načine na koje M.I.A. koristi glazbu za širenje političkih ideja iako joj to nosi status autsajderice’, rekla je Zajović.


‘Uvijek nas pitaju: tko je ove godine zemlja partner? E, nije zemlja, nego grad. U goste nam dolazi Berlin, s 20-ak filmova i umjetnicima iz desetak različitih zemalja. To je slika Berlina, multikulturalnog magneta koji privlači umjetnike svijeta, čijem zovu nisu odoljeli ni mnogi naši. Osim ljudi i filmova, iz toga grada dolazi nam ambiciozna izložba Zidovi i mostovi, u kojoj ćemo predstaviti 13 umjetnika iz naše i susjednih zemalja i njihove berlinske radove’, predstavio je Igor Mirković ovogodišnji berlinski program, koji MFF donosi u suradnji Goethe-Institutom Kroatien u Zagrebu.

‘Izložba Zidovi i mostovi nudi pregled intenzivnog dijaloga hrvatske kreativne scene sa scenom u Berlinu, za umjetnike već neko vrijeme najpopularnijem gradu u Njemačkoj. Izložba koja gostuje na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, a kasnije i u zagrebačkoj Laubi, prikazat će različite pozicija i iskustva hrvatskih umjetnika te pokazati koliko su njihova iskustva reprezentativna kako za hrvatske, tako i za međunarodne okvire’, izjavio je Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien u suradnji s kojim MFF donosi berlinski program.


‘Veseli nas da smo i ove godine uz Motovun Film Festival, a kako bi festival u potpunosti zaživio u ideji i realizaciji, Hrvatski Telekom će za festivalsku organizaciju, goste i posjetitelje  osigurati besplatni bežični brzi internet u cijelom Motovunu. Korisnici koji ne mogu doći u Motovun moći će u MAXtv videoteci premijerno pogledati odabrane dugometražne i kratke filmove s ovogodišnjeg motovunskog festivala. Nova MAXtv platforma omogućuje niz interaktivnosti, stoga vjerujemo da će naši korisnici, osim na Festivalu, uživati u festivalskim filmovima i putem televizije, smartphonea ili tableta gdje god se nalazili’, izjavio je Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu.

Kao i svake godine, Motovun Film Festival brine o tome da barem posjetiteljima iz Zagreba pojednostavni put do motovunskog brda: dva festivalska autobusa kreću prema Istri na ‘nulti’ i prvi dan festivala (23. i 24. srpnja). Preko sustava Kupi ulaznice.hr moguće je kupiti jednosmjernu kartu do Motovuna po cijeni od 130 kuna te si po istoj cijeni osigurati kartu od Motovuna do Zagreba.

Do 10. srpnja traje akcija prodaje paketa ulaznica Sve po 15 kuna, koji uključuje 10 ulaznica, svaka po cijeni od 15 kuna za 10 različitih projekcija koje posjetitelji biraju sami. Paket Sve po 15 kuna i ostale pakete moguće je kupiti online putem sustava Kupiulaznicu.hr.

Učitati još
Zatvori