Vidimo se na Brijunima na 21. sezoni festivala Ulysses

Vidimo se na Brijunima na 21.
sezoni festivala Ulysses

“Nosorog”

Kazalište Ulysses pripremilo je za svoju 21. sezonu bogat program, od premijere Ionescova ‘Nosoroga’, predstava koje su bile hit prošlih sezona do niza gostovanja u sklopu projekta Ruta Grupa Triglav. Sezonu tradicionalno otvara koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, a druženje publike i Ulyssesa završit će koncertom Vlatka Stefanovskog.

Premijere

31. srpnja, bit će premijerno izvedena predstava Eugènea Ionesca “Nosorog” u režiji Lenke Udovički, komad u kojemu se, kako je istaknuto, “svi prepoznajemo onda kad pristajemo na trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude i kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu”. Predstava se igra u prijevodu Vjenceslava Kapurala i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština, a nastupit će Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Roko Juričić. Scenografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, autori glazbe Nigel Osborne i Davor Rocco, koreograf Staša Zurovac, a autor video projekcija Ivan Marušić Klif.

“Bakice”

Na Velikom Brijunu bit će izvedena i tri nova autorska projekta: plesno-kazališna monodrama Staše Zurovca “Lulu”, autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić “Zemlja vukova” te predstava Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj “Bakice”. Stalni Ulyssesov gost Zijah A. Sokolović odigrat će dvije monodrame – “Lijevo desno glumac” i “Glumac…je glumac…je glumac”.

RUTA Grupa Triglav

Ove godine Ulysses prvi put priprema i zajednički projekt kazališta okupljenih pod nazivom RUTA Grupa Triglav (Regionalna unija teatara). U sklopu projekta Kamerni teatar 55 iz Sarajeva izvest će predstavu Vedrana Fajkovića “Pozorište za početnike”. Beogradsko dramsko pozorište gostovat će s predstavom Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) “Ružni prljavi zli” i predstavu K. Kena/D. Wassermana “Let iznad kukavičjeg gnijezda”. Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis predstavit će se s “Don Quijoteom” po motivima Cervantesa, Dramski teatar iz Skoplja nastupit će s predstavom Dušana Kovačevića “Hipnoza jedne ljubavi”, a Mestno gledališče iz Ljubljane izvest će predstavu Ize Strehar “Iskoristi i odbaci me”.

Rade Šerbedžija

Poštivanje mjera

Glazbeni dio ovosezonskog programa obogatit će glazbenici Damir Urban & 4 te Vlatko Stefanovski, koji će tijekom ljeta održati samostalne koncerte. Iz Ulyssesa napominju da će se sve izvedbe održati uz poštivanje epidemioloških mjera, kako bi bili sigurni i publika i glumci. “Tvrđava Minor na Malom Brijunu bit će opet mjesto te teatarske ljepote, a i ovo ljeto na Brijunima pokazat će da ništa ne može uništiti ni kazalište, ni umjetnost”, poručili su iz Ulyssesa.

Foto: Ulysses.hr

Učitati još
Zatvori