Od sutra gledamo novu predstavu nastalu po knjizi genijalne Tisje Kljaković Braić

Od sutra gledamo novu predstavu nastalu po knjizi genijalne Tisje Kljaković Braić

Tisja Kljaković Braić već godinama glasi za jedno od najuzbudljivijih umjetničkih imena u Hrvatskoj. Karikature Oni osvojili su publiku svakodnevnim, duhovitim i neopisivo bliskim situacijama koje prikazuju, a oduševljenje publike donijelo je Tisji priliku da objavi i dvije zbirke ilustracija Oni i Oni2 koje su postale omiljene knjige na policama brojnih ljubitelja umjetnosti, ali i izvrsna ideja za poklon. Potražnja za njezinim umjetninama i ilustracijama bila je tolika da je izbacila i svojevrstan merch odnosno ilustrirane majice, pregače, kišobrane i slično.

Predstava U malu je uša đava stiže u splitski HNK

Međutim, osim što ju često vežemo uz titulu jedne od najpopularnijih umjetnica, Tisjina knjiga U malu je uša đava bila je najčitanija hrvatska knjiga u posljednjih nekoliko godina. Topla priča o odrastanju u Splitu u jednoj obitelji iznenadila je čitatelje duhovitošću i dozom nostalgije koju donosi osvrtom na djetinjstvo u osamdesetim godinama. Upravo nas je zato razveselila vijest o dolasku kazališne adaptacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu – premijera se napokon održava sutra, a nakon toga igra svaki dan do 16. veljače. S obzirom na popularnost knjige i Tisje Kljaković Braić, zasigurno će se tražiti karta više.

Predstava U malu je uša đava nosi režiserski potpis Marija Kovača koji je radio i na dramatizaciji samog teksta. Ulogu Tisje utjelovit će Andrea Mladinić, dok ostale članove obitelji igraju Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić i drugi. Kako kaže i sam službeni sinopsis predstave, radnja prati djevojčicu “koja odrasta pod zaštitom bake i dida, koja se skriva u kiosku, ne voli odlazak u vrtić, s didon ide na partiju karata u Hajduka, a sa susjedima na kupanje pod Marjanom. Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj – oca, majku, dida, baku, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica, vragolasta djevojčica, inteligentna, darovita i pomalo razmažena. Kroz niz zabavnih priča, s mješavinom smijeha i suza pratimo tipično dalmatinsko i mediteransko djetinjstvo prepuno radosti, povjerenja i ljubavi.”

Foto: HNK Split, Fraktura, Profil

Učitati još
Zatvori