Predstava mjeseca: Revizor (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu)

Predstava mjeseca: Revizor (Hrvatsko
narodno kazalište u Zagrebu)

kazalište-unsplash

Iza kazališta i umjetnika općenito je jedna od najizazovnijih godina uopće. Prije gotovo godinu dana omiljena narodna i gradska kazališta bila su primorana zatvoriti svoja vrata, a egzistencija brojnih slobodnih umjetnika postala je upitna. U psihički izuzetno teškim trenucima, kazališta su nam ipak uljepšavala dane u prvom lockdownu, nudila online prijenose predstava, a zatim i besplatne izvedbe na otvorenom. Međutim, gubici koje je kultura kazališta pretrpjela su veliki, a čak i nakon što su mogla otvoriti vrata – neka su kazališta u Zagrebu ostala zatvorena zbog posljedica potresa, dok druga rade pod ograničenjima.

Journalova nova rubrika Predstava mjeseca isticat će redovito one najuzbudljivije kazališne naslove, premijere, posebne priče s pozornica kojima se veselimo. Pokušat ćemo vam tako približiti rad brojnih kulturnjaka, dramaturga, glumaca, redatelja i svih drugih uključenih u stvaranje predstava, a istovremeno vas potaknuti da posjetite svoje omiljeno kazalište!

‘Revizor’ – prva predstava mjeseca

Prva predstava kojom otvaramo rubriku igra upravo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu! ‘Revizor’ redatelja Sergeja Potapova premijeru ima nadolazeći tjedan, a u pitanju je nova hrvatska izvedba poznatog djela Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Radnja kultnog djela

Kultni ‘Revizor’ originalno je službeno objavljen 1842. godine i jedna je od onih drama čiji se likovi i danas u mnogim aspektima mogu činiti aktualnima. Gogolj nas u svom djelu od pet činova vodi u carsku Rusiju u tipično provincijsko mjesto istog mentaliteta.

Status quo tog malog sela razbija vijest o dolasku državnog revizora koji bi znatno mogao narušiti svakodnevicu tamošnjih uhljeba. Kako bi prestigao tu katastrofu, upravitelj grada odlučuje brzinski srediti mjesto pa angažira policajce, suce, činovnike, razne mještane. Međutim, kad svi zamjene revizora za prevaranta (koji se pretvara da je revizor) i počnu mu se udvarati, kreće urnebesna tragikomedija koja prokazuje korupciju na svim razinama.

Genijalna ekipa na sceni

Sve nam je bliža premijera predstave koja je zakazana za 11. ožujka za pretplatnike HNK-a, a 12. ožujka za generalnu publiku. Posebnost kazališne predstave je i ime koje potpisuje režiju.

Sergej Potapov redatelj je predstave ‘Revizor.’ Ruski umjetnik jedan je od najcjenjenijih u svojoj zemlji i njegovo se ime veže uz sijaset nagrada. Osim kazalištem, Potapov se bavi i igranim i dokumentarnim filmom, a nosi nadimak ‘sibirskog Tarantina.’

Prije nekoliko se godina njegov film ‘Johogoi Alyy’ prikazivao i na poznatom Berlinaleu! Scenografiju i jedinstvene kostime koji su dodatni adut predstave potpisuje Julija Vetrova, dok je Mirna Rustemović na predstavi radila kao dramaturginja. S Mirnom smo već razgovarali povodom izvrsne izvedbe ‘Važnije polovice’ tik uoči prošlogodišnje karantene što je još jedan razlog zašto planiramo gledati ‘Revizora.’

Na pozornici gledamo dinamiku nešto iskusnijih i onih mlađih glumaca. U ulozi načelnika grada igra Bojan Navojec, dok njegovu suprugu igra odlična Daria Lorenci Flatz – koja je prošlog ljeta briljirala u filmu ‘Mater.‘ Njihovu kći glumi Iva Mihalić koju smo tijekom godina imali priliku gledati u televizijskim serijama, filmovima, ali i u popularnoj hrvatskoj streaming seriji ‘Uspjeh.’ U ansamblu predstave glume i Igor Kovač, Milan Pleština, Dušan Bućan, Alen Šalinović, Slavko Juraga, Ivica Jončić, Filip Vidović, Silvio Vovk, Kristijan Potočki i Tin Rožman.

Foto: Mara Bratoš/Damir Markovina/ HNK

Učitati još
Zatvori