Predstava mjeseca: Najstariji zanat (Kazalište komedija)

Predstava mjeseca: Najstariji zanat
(Kazalište komedija)

Kazalište Komedija jedno je od onih koja su stradala u zagrebačkom potresu i neko smo vrijeme čekali da ponovno upogoni svoje odlične predstave koji nam predstavljaju omiljeni način entertainmenta. U ožujku su nam priredili premijeru predstave Mandragola koju također vrijedi pogledati.

No, nakon nekoliko smo mjeseci u svibnju napokon dobili priliku ponovno gledati duhovitu Komedijinu predstavu Najstariji zanat koja je baš zato Journalova predstava mjeseca i kazališni komad koji bismo vam preporučile.

Crna komedija nagrađivane autorice

Crna komedija nastala je po istoimenoj drami Paule Vogel, nagrađivane američke dramatičarke koja je u svojoj karijeri dobila i Pulitzera. Predstava prikazuje pet starijih prostitutki koje međusobno funkcioniraju kao obitelj, ali i pravi mali biznis.

Još uvijek su aktivne, a svoju profesiju podređuju brojnim moralnim pravilima – obavljaju svoj posao časno, pošteno i prije svega ljudski. Život s margina tako postaje opipljiviji, a iako je njihova profesija oduvijek proklamirana kao grijeh, one pokazuju jednu sasvim drugu, topliju stranu. Međutim, smješteno u doba kad ubrzana, kapitalistička ekonomija uzima danak, njihovo poduzeće prostitucije susreće se sa svim problemima koje i mi smatramo aktualnima – jer prostitutke u predstavi su iscrpljene i potplaćene. Ali nad njima se nitko ne sažalijeva.

Predstava istovremeno progovara o potrebi ljudi za bliskošću, o prostituciji kao zanatu o kojem ne znamo gotovo ništa, ali ponajviše o dvostrukim mjerilima i krhkom moralu u društvu.

Pet prostitutki koje gledamo u Komedijinoj predstavi glume Mila Elegović, Nada Abrus, Mirela Brekalo Popović, Marija Jerneić i Nera Stipčević te Jasna Bilušić, dok ju režira Nina Kleflin.

Foto: Instagram / Kazalište Komedija / Ines Novković

Učitati još
Zatvori