Održana je premijera predstave ‘Povijest pčela’ u zagrebačkom HNK-u

Održana je premijera predstave ‘Povijest pčela’ u zagrebačkom HNK-u

Sinoć je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana premijera drame “Povijest pčela”, kazališna adaptacija  jednog od najčitanijih romana dvadesetprvoga stoljeća, norveške spisateljice Maje Lunde.

Važno i za postavljanje izazovno djelo o klimatskim promjenama, ekologiji i čovjekovu odnosu prema prirodi, isprepleteno s ljudskim strahovima, borbama i odnosima roditelja i djece, zagrebački HNK postavio je u suradnji s “Det Norske Teatret” iz Osla.      

Erik Ulfsby, direktor Norveškog narodnog kazališta iz Osla osim režije potpisuje i dramaturgiju, a pridružuju mu se i velika imena norveške kazališne scene, pa je tako scenografiju osmislio Even Børsum, kostimografiju potpisuje Ingrid Nylander, a oblikovatelj svjetla je Torkel Skjærven. Dramu je za pozornicu prilagodila Ingrid Weme Nilsen. Eriku Ulfsbyju, renomiranom  norveškom redatelju poznatom  po suvremenim interpretacijama dramskih klasika i mjuzikla,  ovo je već druga suradnja sa zagrebačkom nacionalnom kazališnom kućom, nakon hvaljenog uprizorenja “Peer Gynta” 2018. godine.

Zagrebačka publika ovacijama je ispratila  fantastičan ansambl predstave : Zrinku Cvitešić, Igora Kovača, Almu Pricu, Vlastu Ramljak, Sinišu Popovića, Silvija Vovka, Kseniju Marinković, Lucu Anić, Kristijana Potočkog, Luku Dragića, Doru Lipovčan, Slavka Juragu, Tesu Litvan, Marina Stevića i Ivana Colarića koji je i autor glazbe i pijanist. Dječje uloge odigrali su Viktor Zlatović, Miša Kekin, Franko Pavičić, Lucija Milojčić, Anja Rakić i Laura Pehar.

U predstavi se kroz elemente distopije isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost , a pratimo sudbine triju obitelji. Razdoblje prošlosti predstavlja priču o Williamu i njegovoj obitelji u Engleskoj 1852. godine, sadašnjost u drami je godina 2007., a radnja je smještena u američku saveznu državu Ohio, a pratimo lik Georgea koji je uzgajivač meda i pčelar. Treći dio ovog “ekološkog triptiha” smješten je u kinesku pokrajnu Sečuan, 2098. godine,  i ozbiljno  upozorava na mogući skori kolaps civilizacije kakvu smo do sada poznavali.

Nit koja sve tri priče veže u jednu, vječna je i univerzalna.  Razdvojeni  vremenom i prostorom,  ali svejedno zajedno.  Jer što se događa jednom, događa se svima.

Iduće izvedbe “Povijesti pčela” na repertoaru su  12., 15. i 30. ožujka.

Foto: Mara Bratoš

Učitati još
Zatvori