Višestruki dobitnici Oscara gosti su ovogodišnjeg Ponta Lopud festivala

Višestruki dobitnici Oscara gosti su
ovogodišnjeg Ponta Lopud festivala

Na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu radionice će voditi tri mastera i tri predavača, svjetski uspješni i priznati filmski autori i profesionalci. Oni će tijekom šestodnevnog programa podijeliti svoja znanja i iskustva s budućim zvijezdama regionalne kinematografije.

Nakon što je postalo poznato tko će biti glavni predavači, uslijedilo je veliko iznenađenje organizatora. Naime, na Ponta Loptu festivala dolaze dva velika imena. Grupa talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije dobit će priliku upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije, višestrukih dobitnika Oscara, glumice i producentice Frances McDormand i redatelja, producenta i scenarista Joela Coena.

Velike karijere i bogato iskustvo

Tijekom festivala, Joel Coen i Frances McDormand održat će zajedničke i pojedinačne radionice na kojima će govoriti o svojim karijerama, o iskustvu zajedničkog rada te o suradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma.

Frances McDormand već dugo vremena smatra se jednom od najznačajnijih živućih glumica. Svojim karakternim ulogama i brojnim izvanrednim glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava i kritiku i publiku. Uloge u filmovima kao što su Fargo, Tri plakata izvan grada, Zemlja nomada, i brojne druge, stalno podižu standarde onog što smatramo glumačkom vještinom.

Američki redatelj, scenarist i producent Joel Coen četiri je puta ovjenčan prestižnom nagradom Američke akademije, ali i Zlatnom palmom u Cannesu. Zajedno s bratom Ethanom već četiri desetljeća stvara nezaboravna autorska ostvarenja, stojeći iza filmova kao što su Nema zemlje za starce, Fargo, Barton Fink, Veliki Lebowski, neizostavnim naslovima filmskih antologija.

Uz poznati par filmaša, tu su i već najavljeni predavači svjetske klase.

Peter Spears

Peter Spears, Oscarom je nagrađeni producent filma NOMADLAND (Zemlja nomada). Spears je producirao i film Luce Guadagnina CALL ME BY YOUR NAME (Skrivena ljubav), temeljen na knjizi AndréaAcimana, za koji je također bio nominiran za Oscara 2017. godine. Nedavno je producirao film BONES AND ALL, za koji se ponovo udružio s redateljem Lucom Guadagninom i glumačkom zvijezdom Timothéejem Chalametom. Film će biti premijerno prikazan tijekom 2022. godine.

Juho Kuosmanen

Juho Kuosmanen finski je filmski, kazališni i operni redatelj i pisac, čiji su kratki filmovi prikazani na mnogim festivalima uključujući Cannes, Locarno i Oberhausen. Njegov debitantski igrani film THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MӒKI premijerno je prikazan u Cannesu 2016. godine, gdje je dobio glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard. Njegov drugi dugometražni igrani film, COMPARTMENT NO. 6 također je premijerno prikazan u Cannesu, 2021. godine i to u glavnom natjecateljskom programu, a žiri mu je dodijelio Grand Prix, koji je podijelio s filmom A HERO redatelja Asghara Farhadija. Kuosmanen je suosnivač i umjetnički direktor filmskog festivala Kokkolan Kinojuhlat.

Brian Swardstrom

Brian Swardstrom jedan je od partnera u United Talent Agency, gdje zastupa glumce koji rade na filmu, televiziji i u kazalištu. Zastupa i mnoge dobitnike nagrada Oscar, Emmy i Tony, među kojima su četverostruka dobitnica Oscara Frances McDormand, Timothée Chalamet, Edward Norton, Michael Douglas, Tilda Swinton, Kevin Kline, Claire Foy i brojni drugi. Više od 30 godina radi kao agent za talente.

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Režija“ sudjeluje šest vrlo uspješnih mladih redateljica i redatelja: Antoneta Alamat Kusijanović,  Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano.

U međunarodnom programu masterclassa Ponta Lopud festivala za filmske profesionalce u kategoriji Gluma sudjeluje devet iznimno talentiranih glumica i glumaca iz regije: Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, Dado Ćosić, Anja Matković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Amila Terzimehić, Sara Klimoska i Timon Šturbej.

Na drugom Ponta Lopud festivalu, koji se održava od 22. do 27. lipnja 2022., sudionici i publika imat će priliku uživati u osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova na jedinstvenim lokacijama pod vedrim nebom, u izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana, Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala: www.pontalopud.hr te na društvenim mrežama Ponta Lopud festivala. 

Foto: Ponta Lopud festival

Preporuka

Zatvori