Pogledali smo: ‘The Serpent’ je nova true crime serija zbog koje smo protrnuli, ali vrijedi je pogledati

Pogledali smo: ‘The Serpent’ je nova true crime serija zbog koje smo protrnuli, ali vrijedi je pogledati

True crime žanr u posljednjih se nekoliko godina profilirao kao jedan od najintrigantnijih, a posebice s dolaskom mnogobrojnih serija, emisija pa i podcasta koji se osvrću na jezive stvarne priče. Nekolicina nas je igranih serija osvojila načinom na koji su prikazale poznate slučajeve i umove zločinaca, kao što su Dirty John, The People vs. O.J. Simpson, Kiling Of Gianni Versace i ostali. Iza mnogih stoji baš Netflix, streaming div koji nije zažmirio na uspjeh i popularnost true crime žanra. Nije tako ni neobično da je prvom prilikom ugrabio BBC-jevu novu produkciju The Serpent koja se u nekoliko dana pozicionirala kao najzanimljiviji novitet na servisu.

The Serpent: Priča o zloglasnom i neuhvatljivom Charlesu Sobhraju

Protagonist ove priče (i stvarnog slučaja) je Charles Sobhraj, ubojica i prevarant koji je mamio, varao ili ubijao turiste koji su putovali Azijom 70-ih godina. Zakon je uspješno izbjegavao koristeći lažne putovnice kako bi putovao Indijom, Nepalom ili Tajlandom, inteligentno odabranom rutom kojom su najčešće 70-ih godina putovali hipiji. S obzirom na glas koji ih je tad pratio, mladi hipiji bili su za Sobhraja najbolji plijen jer vlasti, pa čak i same obitelji, na njihove nestanke nisu obraćale pažnju – bilo je ‘očekivano’ da se ne javljaju i da žive nepredvidljivo.

Sobhraj i njegova partnerica Marie-Andree Leclerc predstavljali bi se kao dileri dijamanata ili droge kako bi pridobili turiste prije nego što ih opljačkaju i naude im.

Unatoč jezivim zločinima i ubojstvima, godinama je uspijevao pobjeći vlastima i izvući se zbog čega si je i prišio nadimak The Serpent. U tu se igru miša i mačke sa zakonom uključio i nizozemski veleposlanik na Tajlandu, Herman Knippenberg, koji počinje shvaćati hvatanje Sobhraja kao vlastitu misiju.

Serija koja nudi puno više od same priče

Život i zločini Charlesa Sobhraja dovoljni su da vam serija privuče pažnju i da je počnete bingeati. Međutim, sve ono što nudi razlog je zašto ćete ‘The Serpent’ poželjeti pogledati u jednom dahu: genijalnu kinematografiju, vizualno dojmljive scene, kostimografiju i svakako glumu.

Tahar Rahim u ulozi ubojice je uvjerljiv, a istovremeno toliko smiren i bez pretjerivanja da u jednom trenutku upravo to postaje najjeziviji dio. Jemma Coleman u ulozi njegove suputnice jednako je uspješna i nudi drugačiju perspektivu na zastrašujuće pothvate u kojima su zajedno sudjelovali. Coleman, iako jednako brutalna i hladnokrvna, pokazuje i drugu stranu Marie-Andree u kojoj se komešaju krivnja i žaljenje. Billy Howell (Knippenberg) tu je odličan dodatak ‘izvana’, a kronološkim skokovima između njegove istrage, Sobhrajevih ubojstava i skrivanja serija postaje napeta i ‘brza.’

Sve je to prepleteno prizorima kaotične Azije 70-ih godina, atmosferom i pozadinskim detaljima koji objašnjavaju uzroke i posljedice svega što gledamo. Ulogu igra i kostimografija i scenografija u seriji zbog kojih je ista vizualni gušt i razlog više da zanemarimo povremeno slabiji dijalog.

Iako su mišljenja podijeljena oko završnih epizoda serije (i tome gubi li prema kraju kvaliteti), ‘The Serpent’ je bez sumnje priča vrijedna gledanja koja će na vas ostaviti utisak.

Ako ste izbingeali seriju i želite uroniti dalje u true crime svijet – ovdje smo izdvojili najbolje serije i dokumentarce koje možete gledati!

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori