Nova sezona ‘Sex Education’ jednostavno je senzacionalna

Nova sezona ‘Sex Education’
jednostavno je senzacionalna

Netflix je u jesensku sezonu ušao neobično ambiciozno. Umjesto brojnih novih reality emisija i natjecanja, streaming platforma u rujnu je samo izbacila petu sezonu serije Money Heist, napetu trailer priču Clickbait i – novu sezonu serije Sex Education. Ovo potonje upravo je bila najveća vijest za mnoge među nama koji su se zaljubili u coming of age priču o tinejdžerima iz srednje škole Moordale. Kad je premijerno startala na Netflixu prije dvije godine, Sex Education odmah se pokazala kao sve samo ne teen serija snimljena po poznatom kalupu. Od samog je početka iskrenija, manje romantizirana i urnebesna verzija klasičnih teen priča.

I treća sezona to je apsolvirala i mogla bi biti najbolja sezona dosad! To znamo već zato što nam je teško izdvojiti najbolje od najboljeg jer ima previše best of trenutaka.

Više seksa, novi likovi i nikad smješniji splet okolnosti

Sex Education

Nova sezona znači novi početak za srednju školu Mooredale – u punom smislu jer na čelo škole dolazi nova ravnateljica. Jemima Kirke glumi ravnateljicu Hope, ženu odlučnu da školi vrati ugled i to pod svaku cijenu. Iako su je naši protagonisti dočekali s prvotnim oduševljenjem, Hopeine metode vrlo su je brzo svrstale u redove antagonista. Ali ne onih crno-bijelih što je ogroman uspjeh ove serije. Jer Hope je ‘feministkinja’ i daje vjetar u leđa određenim učenicima (kao što je, primjerice Maeve koja zahvaljujući njoj razmatra razmjenu u SAD-u), ali istovremeno traži od njih da nose uniforme, izgube svaki smisao za izražavanje sebe, promovira apstinenciju i pokazuje zastrašujuće snimke poroda ili spolnih bolesti, a ide do tolikog bizarluka da crta i linije po hodnicima unutar kojih učenici moraju hodati.

U takvom postrojenju, naši tinejdžeri ipak doživljavaju više seksualnih avantura nego ikad prije!

Eric i Adam postaju nam omiljeni TV par, Lilly i Ola ispunjavaju sve seksualne maštarije, dok Otis ulazi u casual vezu s nekim s kim ga nikad ne biste spojili. Rezultat: sijaset urnebesnih, dirljivih i neugodnih trenutaka. I u ovoj se sezoni nastavlja Otisov i Maevin emotivno nabijeni odnos, međutim, oboje imaju simpatije koje je teško staviti po strani. Ono što je sasvim sigurno – njihov odnos mogao bi biti jedino što će obožavatelje ostaviti s upitnikom nad glavom i ove sezone. Razveselilo nas je ipak što do izražaja dolaze genijalna prijateljstva s kojima nas je serija upoznala – ono između Otisa i Erica te Aimee i Maeve.

Treća sezona donosi drastične promjene za sve likove uključene – od Jean Milburn (Gillian Anderson) koja će uskoro dobiti bebu s Olinim ocem Jakobom, preko Adama koji uči izražavati svoje osjećaje i emocije do Aimee koja se napokon pokušava suočiti s traumom koju je doživjela u drugoj sezoni. I upravo tu leži uspjeh serije jer, iako smo već u trećoj sezoni, ponovno otkrivamo slojeve naših junaka i iz apsurdnih situacija u kojima se pronađu izranjaju stvari koje ne bismo slutili. Ipak, istovremeno doista imamo osjećaj da se kraj srednje škole bliži, a tako malo po malo i naši likovi sazrijevaju.

Sex Education ponovno uspijeva prikazati koliko su naizgled jednostavni problemi smješteni u tinejdžerski svemir kompleksni, kako ta dinamika ne zaobilazi ni roditelje ni starije i da se baš svaki od tih problema može prikazati na dirljiv i urnebesan način, daleko od patetike koja nerijetko zahvaća teen serije.

Treća sezona Sex Education ispunila je ogromna očekivanja koja nam je sama nametnula i podsjetila nas zašto smo je s ovolikim nestrpljenjem iščekivali!

Foto: IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori