Pogledali smo: Serija ‘Lupin’ nije ‘Money Heist’, već napeta osobna osveta smještena u Pariz

Pogledali smo: Serija ‘Lupin’ nije ‘Money Heist’, već napeta osobna osveta smještena u Pariz

Serije i filmovi o pljačkama oduvijek su nas intrigirale, ali posebice posljednjih godina s izlaskom izvrsne serije ‘La Casa de Papel’, Netflixove najveće internacionalne uspješnice. Međutim, kad u neizvjesnu radnju i bezbroj plot twistova upletete i društvenu i osobnu notu, gotovo je garantirana još veća eksplozija. I baš je zato ‘Lupin’ vjerojatno prva velika serija 2021. godine. Iz više razloga.

Francuski klasik u novom ruhu

Sve je u novoj Netflixovoj seriji povezano jednim – kultnom francuskom knjigom o Arsenu Lupinu, gentlemanskom lopovu i majstoru obmana i prerušavanja, autora Mauricea Leblanca iz 1905. godine. Radnja serije bez puno nas okolišanja vodi u organizaciju pljačke ogrlice Marije Antoanete iz slavnog Louvrea. U stilu ‘Oceanovih 11’, glavni nas lik Assane Diop (fenomenalni Omar Sy) upoznaje s detaljima pljačke koju planira izvesti uz pomoć dva kriminalca. Ili barem oni tako misle. U rekordnom se vremenu, već u prvoj epizodi, kristalizira da je ‘Lupin’ puno više od serije o pljački i prava osobna borba protagonista.

Prepuna obrata, priča postaje Assanova osveta oca koji je prije više od 20 godina optužen za zločin koji nije učinio, a on moderna verzija Arsena Lupina smještena u društveno raslojeni Pariz današnjice.

Serija nas back and forth vodi iz sadašnjosti u prošlost. Točnije u 90-e godine kad su se odvili ključni događaji koji djeluju kao kotač svega što se trenutno raspliće. Upoznaje nas s Assaneovim odnosom s ocem, senegalskim migrantom Babakarom Diopom, skandalom za koji je bio Babakar bio optužen i Assanovim životom nakon tragičnih događaja.

Omar Sy kao priča za sebe

Činjenica da je Omar Sy glavno lice serije bila je dovoljna da je uvrstimo u našu binge listu. Izvrsnog francuskog glumca gledali smo u cijelom nizu internacionalno uspješnih filmova i jedan je od najaktualnijih francuskih glumaca. Gledati bilo koga drugoga u novim adaptacijama filma ‘The Intouchables’ je nepotrebno.

‘Lupin’ je još jedan njegov trijumf u kojem vodi priču za sebe. Kao Assane Diop je šarmantan, uvjerljiv, duhovit i nepredvidljiv. Serija mu dopušta da izvede čitav niz obmana i preruši se u nekoliko ljudi, dok pokušava doći do istine. Omar Sy to radi besprijekorno, u svom stilu karizmatično – ni previše ozbiljno, ni previše otkačeno.

Neizvjesna radnja koja vam ne da mira

Serija ‘Lupin’ ne može biti bolji izbor za one koji vole neizvjesnost, trilere i napetu radnju. Svaka epizoda (a ima ih samo pet) postavlja neko novo pitanje i baš kad osjećate da ste ga raspleli, ono skrene u skroz neki drugi smjer. George Kay i Francois Uzan, tvorci serije, uspijevaju redati plot twist za plot twistom i bizarni događaj za još bizarnijim. Tu i tamo im se provuče slabiji dijalog ili odu u krajnost s radnjom pa tako neki Assanovi pothvati jednostavno ne bi funkcionirali u stvarnosti, ali takva doza ludosti i eskapizma baš nam ovih dana treba. Male nedostatke nadoknadio je Omar Sy i društvena nota serije o rasizimu, a još više od socijalnom jazu.

Serija ‘Lupin’ je dobra – i to više nego što ćete na prvu pomisliti.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori