‘Firefly Lane’ cheesy je, ali preslatka i dirljiva serija za bingeanje s prijateljicama

‘Firefly Lane’ cheesy je, ali preslatka i dirljiva serija za bingeanje s prijateljicama

Netflix ima novu žanrovsku ljubav: sapunicu! Što je krenulo s ‘Virgin River’ i ‘Sweet Magnolias’, streaming div nastavio je s novom serijom, ‘Firefly Lane’, a apsolutno sumnjamo da postoje glumice prikladnije za takvu vrstu priče od Katherine Heigl i Sarah Chalke. Na koncu su one i razlog zašto ova melodramatična serija do kraja ostaje sasvim dirljiva i simpatična.

Mini saga o ženskom prijateljstvu

Serija ‘Firefly Lane’ nastala je po istoimenom romanu Kristin Hannah, autorice koja potpisuje i hitove ‘Slavujeva pjesma’ i ‘Zimski vrt.’

Radnja nas vodi kroz tridesetak godina dugo putovanje kroz prijateljstvo Tully Hart i Kate Mularkey, dvije karakterno dijametralno različite žene. Paralelno ih upoznajemo 70-ih godina u njihovoj ulici Firefly Lane u koju se kao tinejdžerka Tully tek useljava, zatim u 80-ima kad polako kreću u karijere i veze koje će ih u konačnici oblikovati u osobe kakve jesu u 2003. godini koja u seriji predstavlja sadašnjost.

Tully je ambiciozna, inteligentna, brza i oštra, ali istovremeno emocionalno potpuno oštećena. Kate je mirna, staložena i ljupka te potpuno nesposobna izraziti svoje mišljenje ili želje. Tully postaje poznata TV voditeljica, a Kate majka kojoj je obitelj prioritet. Potpuno drugačije, njihovo prijateljstvo ih drži kroz sva veselja, ali i tragedije u odrastanju i životu. Na neobičan način obje žive u međusobnim sjenama; Kate ne dolazi do izražaja zbog Tully, dok Tully ostaje u drugom planu na svim životnim poljima, osim u karijeri.

Serija navigira kroz njihove uspone i padove, kako pojedinačne tako i one njihovog prijateljstva, dok pritom upoznajemo niz likova upletenih u njihovu priču.

Nedostaci nadoknađeni zabavnim tandemom

‘Firefly Lane’ ima zaista puno ‘nedostataka.’ Samo su neki potpuno zbunjujuć timeline, klišejizirani dijalog, očiti plot twistovi i pomalo bizarna šminka i frizura(kao pokušaj ‘skidanja’ glumicama dvadesetak godina). Neke ste rečenice u seriji čuli barem stotinjak puta u ostalim sapunicama, a sporedne je likove zaista teško zapamtiti odnosno vrlo lako zaboraviti pa se jednostavno stope u masu.

Najveći pogodak su Katherine Heigl i Sarah Chalke. Dvije glumice koje su karijeru uostalom i izbrusile u sapuničastim serijama i filmovima i kojima taj žanr tako dobro leži. ‘Firefly Lane’ savršeno se nastavlja na taj niz romantičnih komedija, sitcoma i serija i njih dvije u tandemu gotovo uspijevaju izbrisati sve one manjkavosti. Pa čak i kad ih gledate s bizarno lošom šminkom koja bi ih trebala pomladiti.

Nadopunjavaju se, imaju dovoljno interesantnu kemiju na ekranu da poželite svaki put ipak pogledati i sljedeću epizodu i jako im dobro leže njihovi likovi.

nove-serije-u-veljači-2021.-Firefly-Lane

Cijela serija snimljena je, gotovo namjerno, u tom ‘poznatom nam’ stilu osrednjih američkih sapunica, ali radnja je, uz sve nedostatke, zbilja pitka. Toliko pitka da vam neće dugo trebati da izbingeate cijelu seriju, a posebice u svom ženskom društvu. ‘Firefly Lane’ idealan bi izbor bio za proslavu Valentinova uz prijateljice, nakon što pogledate neke od najljepših romantičnih filmova ikad!

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori