Pogledali smo: Serija ‘Tiny Pretty Things’ silno želi biti nova ‘Gossip Girl’, ali nepotrebno i bezuspješno

Pogledali smo: Serija ‘Tiny Pretty Things’ silno želi biti nova ‘Gossip Girl’, ali nepotrebno i bezuspješno

Kad smo vam početkom mjeseca pisali o najuzbudljivijim serijama, ‘Tiny Pretty Things’ bila nam je među onima za koje smo se posebno interesirali. Neotkriveni svijet baleta na prestižnoj akademiji zvučao je prepuno intriga i već dugo nismo gledali nešto što bi nas uvuklo u ples, kao što nas je ‘The Queen’s Gambit’ uvukla u šah.

Nažalost, throwback u teen serije 2000-ih i riznicu klišeja jedino su u što nas je serija uvukla.

Sinopsis za velika očekivanja

Netflixova nova serija temelji se na YA knjizi Sone Charaipotre i Dhonielle Clayton. Voice-over djevojke nas vodi u elitnu baletnu školu u koju upravo stiže Neveah, nova plesačica iz Inglewooda i brzo shvaća da se neće biti lako uklopiti u novu sredinu. Posebice kad je ista potresena strahovitom nesrećom koja se dogodila nedavno; zvijezda škole, balerina Cassie Shore, pala je s vrha zgrade, a sve je jasnije da to nije bio nesretan slučaj već da je netko od tinejdžera kriv za pokušaj ubojstva.

Neveah se upoznaje s mozaikom likova – od zlatne i kompetitivne djevojke Bette čija je sestra upravo postala glavna balerina na akademiji preko June koju stroga majka želi ispisati iz škole do Orena i Shanea koji dijele skrivenu ljubavnu priču. Tu je i Francuz Nabil, Cassein bivši partner, stroga ravnateljica škole kojoj je publicitet najvažniji, jezivi koreograf i policajka koja ne odustaje od istrage nesretnog slučaja.

Sve je prožeto ljubavlju za balet, napetošću i ciljanjem na najveće uloge u nadolazećem baletu trenutno najpoželjnijeg koreografa.

Serija koja silno želi biti ‘Gossip Girl’ ili ‘Pretty Little Liars’ nove generacije

Serija ‘Tiny Pretty Things’ nedoljivo nam je poznata. Stil dijaloga, tijek radnje, način snimanja i twistovi savršeno se uklapaju u serije sredinom 2000-ih i ranih 2010-ih. Bogati tinejdžeri elitnih krugova s brdom tajni, misteriozno ubojstvo i potpuno bizarni međuljudski odnosi – sasvim je jasno da se ‘Tiny Pretty Things’ silno trudi biti fenomen kakav je svojevremeno bila ‘Gossip Girl.’ Ali ne treba nam još jedna priča o bogatim klincima iz visokog društva, takve je pregazilo vrijeme i društvo, a i mlađa je publika spremna za toliko bolji teen sadržaj poput, recimo, ‘Euphorie’ i ‘Sex Education.’

Čak i da zažmirimo na recikliranje formule produkcije CW-a (Gossip Girl) i ABC-ja (Pretty Little Liars), Netflixova nova serija ponovno nas ne oduševljava. Radnja vrvi potencijalno zanimljivim pogledima u emotivne probleme, seksualni identitet, poremećaje u prehrani, rasizam i slično. Nažalost, čitavo vrijeme na površnoj razini. Likovi su, iako se nose s teškim navedenim teretima, potpuno nerazrađeni, plitki i gotovo da ih je teško zapamtiti i razlikovati zbog takvog manjka karaktera. Zapleta, okreta i storylineova je toliko da se likovi jednostavno izgube u tom moru nikad pojašnjenih događaja i informacija, a glumačke izvedbe im ne pomažu. Također se ugledaju na melodramatične i umjetne reakcije iz nekad popularnih serija. Jedini se u toj masi relativno ističe Brennan Clost u ulozi baletana Shanea. Njegove plesne izvedbe i promjene rijetke su minute u kojima fiktivni lik ima svoj karakter.

O količini seks scena već su se raspisali strani mediji i društvene mreže, a nama se u većini slučajeva čine potpuno nepotrebne i nepovezane. Za teen serije takvog tipa nije iznenađujuće da nema kontinuiteta u međuljudskim odnosima, da su tinejdžeri iz epizode u epizodu enemies, frenemies, ljubavnici, prijatelji i tako u krug. Međutim, serija ‘Tiny Pretty Thins’ u tom segmentu zaista nema nikakvog smisla i potpuno zbunjuje gledatelja.

Ono u čemu smo na koncu, ipak, uživali su kratke minute u kojim glavnu ulogu igra balet. Iako ćemo njihove likove do sljedećeg tjedna zaboraviti, glumcima se moraju pripisati divni baletni prizori zbog kojih serija ‘Tiny Pretty Things’, barem na kratko, djeluje živo i svoje.

Foto: IMDb / Netflix

Učitati još
Zatvori