Pogledali smo: ‘Friends’ nostalgični reunion uspio nas je oduševiti i razočarati u isto vrijeme

Pogledali smo: ‘Friends’ nostalgični reunion uspio nas je oduševiti i razočarati u isto vrijeme

Obilježili su različite generacije gledatelja – kako one koji su ih gledali u stvarnom vremenu i pratili godinama, tako i one mlađe koji su zahvaljujući streaming servisima potaknuli novi val popularnosti kultne ekipe serije Friends. Jučer smo nakon 17 godina napokon dobili reunion glumačkih lica koja su utjelovila neke od najiconic likova u pop kulturi. Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Courtney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc i David Schwimmer okupili su se u specijalnoj epizodi The One Where They Get Back Together koja nas je podsjetila zašto smo toliko voljeli Friendse, ali i zašto bi trebali ostati tamo gdje su završili.

Talk show, dokumentarac, clip show, live komedija – reunion je sve u jednom

https://www.youtube.com/watch?v=HRXVQ77ehRQ&t=23s

U nešto manje od dva sata, specijal epizoda odvodi nas u potpuni Friends univerzum. Prisjećajući se određenih trenutaka sa snimanja uz flashbackove, anegdote i dosad nepoznate činjenice, glavni nas glumci lako osvajaju nostalgijom. Gledajući ih u scenama iz 90-ih i ranih 2000-ih i danas, nemoguće je ignorirati emocije, čak i ako je koncept samog specijala miks svega i svačega. Možemo o njemu razmišljati kao o tributeu seriji Friends, hibridu dokumentarca i talk showa, live komediji pa nadalje…Jer iako pratimo glumce kako se kreću kroz set i u sjećanje prizivaju međusobna zadirkivanja i slično, tu je i James Corden u ulozi voditelja.

On pak kreira svoju pozornicu unutar specijala i razgovara s članovima ekipe na kultnom kauču iz špice Friendsa. I baš kad se uljuljamo u intervju i detalje koje nam glumci otkrivaju (a jedan će takav baš sve iznenaditi, obećajemo), uključuju se aktualni celebrityji kao što su Lady Gaga, Justin Bieber i Cara Delevigne. Tijekom epizode govore i kreatori serije, posebno Marta Kauffman i David Crane, s pričama o samim počecima, kako su birali glumce za likove Rachel, Rossa, Monice, Chandlera, Joeyja i Phoebe.

Zabavna epizoda koja ipak nije zagrebala površinu

Reunion prijatelja koje smo deset godina pratili na malim ekranima ili s kojima smo se u posljednje vrijeme rado vraćali u sasvim drugačije 90-e i 2000-e godine povukao je sa sobom visoka očekivanja. Toliko visoka da onim pravi die hard obožavateljima epizoda The One Where They Get Back Together možda ipak neće u potpunosti zadovoljiti crave za dinamikom ekipe i stvarnim pričama iza kulisa koje nismo znali prije. Iako su ispričane anegdote bile zabavne, za mnoge smo već znali. Ono što je ekipu Friendsa izdvajalo od drugih serija je i činjenica da je njihovo prijateljstvo postojalo i izvan seta Warner Bros. studija. Osim toga da su i danas u kontaktu, nismo saznali puno o njihovoj stvarnoj dinamici koja je bez sumnje morala biti nešto posebno.

Friends-reunion-epizoda-James-Corden

Friends je uvijek bila light komad uz koji bismo se opuštali, ali to ne znači da seriju nisu popratila brojna pitanja kao ona vezana uz borbe Matthewa Perryja s alkoholizmom, Lise Kudrow i njezinog priznanja o body image ili kako je David Schwimmer potaknuo ekipu da se izbore za veći novac po epizodi. Sve su to stvari koje možda nisu light, ali zasigurno bi obožavateljima ovih glumaca, a ponajprije njihovih likova, donijele nešto novo, bogatiju priču iza društva koje su godinama pratili. U ovakvom je reunionu uzbudljivije od svega bilo jednostavno vidjeti ih ponovno zajedno na ekranu.

Međutim, unatoč tome, specijalna je epizoda u nama izazvala onaj poznatu feel good nostalgiju i kad podvučemo crtu – reunion je bio gušt pogledati! Nije revolucionaran i možda neće biti ono što ćemo o Friendsima u konačnici najviše pamtiti, ali uspio je u svojoj namjeri – na sat i 45 minuta vratiti nas ponovno u zgode u Monicinom stanu, Central Perku i ostalim mjestima na koje su nas kultni prijatelji vodili.

Kako reunion možemo gledati u Hrvatskoj, pročitajte ovdje!

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori