Sjećate li se viralnih plesnih trendova koji su nas zabavljali prošlog desetljeća?

Sjećate li se viralnih plesnih trendova koji su nas zabavljali prošlog desetljeća?

Posljednjih deset godina bilo je plodno tlo za ‘viralnu’ kulturu. S prvim značajno naprednim mobitelima, razvijanjem raznih društvenih mreža i pojavom memeova imali smo prilike svake godine svjedočiti pravoj pomami za nekim viralnim hitom. To su nerijetko bili upravo skroz otkačeni plesni pokreti! Proizašli su iz raznih glazbenih spotova i motivirali ljude diljem svijeta da svoju interpretaciju tih plesova objavljuju na raznim društvenim mrežama (sjećate li se Vinea?!). Neki su se plesni pokreti zadržali, a na neke smo već zaboravili.

Zašto se ne bismo zabavili isprobavajući kod kuće najpopularnije plesove prošloga desetljeća?

The Dougie

Jedan od prvih dance hitova iz 2010. godine bio je tzv. the Dougie. Danas ga rijetko vidimo u glazbenim spotovima, ali tada su ga isprobali brojni slavni glumci i pjevači. The Duogie je postao popularan zbog pjesme Teach me How to Dougie hip hop grupe Cali Swag District. Ples se pojavio još 80-ih godina kad ga je počeo izvoditi reper Doug E. Fresh, zatim ga je ponovno otplesao Lil Wil 2007. godine da bi eksplodirao u popularnosti 2010. godine zbog hip hop grupe.

Every day, I’m shuffling

Prije devet godina svugdje smo mogli čuti pjesmu Party Rock, a poznata rečenica iz pjesme, Every day, I’m shuffling, bila je istinita jer su zbilja svi i svugdje plesali. Glazbeni duo ponovno je rasplamsao hit ples shuffle koji je nastao 80-ih godina, a bio je tipičan za elektroničku i rave glazbu.

Opa, Gangnam Style!

Daleko najpoznatiji ples desetljeća bio je Gangnam Style koji je potekao iz istoimene pjesme K-pop zvijezde Psyja. Glazbeni spot izašao je na ljeto 2012. godine i postao je viralni hit diljem svijet. Danas pjesma ima preko 3.5 milijardi pregleda i nema tko nije isprobao popularni dance pokret! Gangnam Style smatra se najvažnijim čimbenikom tzv. korejskog kulturnog vala odnosno porasta popularnosti korejske popularne kulture i zabave još od 1990-ih godina.

Do the Harlem Shake

Originalno se ples Harlem Shake pojavio 1981. godine kad ga je izveo Al B. Međutim, polovicom 2012. godine američki producent Bauuer preradio je istoimenu pjesmu da bi ju YouTuber DizastaMusic proslavio ‘meme’ videom ‘Do the Harlem Shake.’ Pravi je ples nastao na ulicama Harlema i mnogi ga stanovnici smatraju dijelom njihove kulture.

Dab

Dab i danas često vidimo. Možda najjednostavniji pokret od svih ponovno je postao hit 2015. godine kad je izašla pjesma grupe Migos Look At My Dab. Zapravo je dugo bio dio popularne japanske kulture, ali tek nakon spota Migosa počeo se pojavljivati i u spotovima i pjesmama brojnih drugih izvođača.

Nae Nae

Još je jedan plesni pokret izronio 2015. godine i to u pjesmi Watch Me repera Silentoa. Iako je pjesma bila prosječna, ples je ostao zapamćen i danas ga također možemo vidjeti u brojnim koreografijama. Izgleda jednostavno, ali nije ga lako savladati. Tako je nedugo nakon objave pjesme krenula čitava #WatchMeDanceOn kampanja u kojoj je čak 50 instruktora plesa na YouTubeu učilo publiku kako pravilno otplesati Nae Nae.

Floss

Neko se vrijeme činilo da postoji samo Floss u svijetu plesa! Floss je zapravo među prvima objavio YouTuber Ryan Mayall pod nazivom The Dance još 2010. godine. Međutim, proslavio ga je tzv. ‘The BackpackKid’ Russell Horning. Viralni ples Horning je otplesao 2017. godine u SNL showu za vrijeme nastupa Katy Perry. Nakon toga baš smo svi isprobali ovaj naizgled jednostavan plesni pokret.

Foto: Profimedia.hr, GIPHY

Učitati još
Zatvori