Izvrnuto obrnuto 2 rastura u kinima, a mi smo povodom toga izdvojili 15 najboljih Pixarovih filmova
Izvrnuto obrnuto 2 rastura u kinima, a mi smo povodom toga izdvojili 15 najboljih Pixarovih filmova

Izvrnuto obrnuto 2 rastura u kinima, a mi smo povodom toga izdvojili 15 najboljih Pixarovih filmova

Trenutno je u kinima jedan od najgledanijih filmova Inside Out 2 (Izvrnuto obrnuto 2), nastavak popularnog i hvaljenog animiranog filma. Animirani filmovi jedni su od rijetkih u kojima jednako uživaju i djeca i odrasli, a ako postoji jedan studio za animaciju koji dominira (osim Disneyja), onda je to Pixar. U svojih 20-ak godina postojanja, Pixar je zaradio 23 Oscara, od kojih je 11 za najbolji animirani film, za što drži rekord u toj kategoriji.

Uspjeh drugog dijela Inside Outa potaknuo nas je da izdvojimo naših 15 najboljih Pixarovih filmova.

Pixar crtić Brave

Brave

Princeza Merida prava je Pixarova heroina koja je odličan primjer djevojčicama. U filmu Brave pratimo njezinu borbu da se oslobodi ograničenja s kojima se nosi kao princeza u svom Škotskom kraljevstvu. Sve se zakomplicira s jednom kletvom koju Merida mora ukloniti oslanjajući se na svoju hrabrost i vještinu borbe.

Pixar crtić Luca

Luca

Jedan od recentnijih Pixarovih uradaka, Luca je pravi ljetni i nostalgični film koji bi vam mogao izazvati i suze. Slatki film smješten na talijanskoj rivijeri prati prijateljstvo koje se rodi između Alberta i Luce, morskih stvorenja koja se pretvaraju u dječake te djevojčice Giulije.

Pixar crtić WALL-E

WALL-E

Sad već Pixarov klasik, WALL-E je dobitnik Oscara za najbolji animirani film. Prati najslađeg robota ikad koji se u daljnjoj budućnosti uputi na svemirsko putovanje koje će promijeniti sudbinu čovječanstva. Film ima i poruku zaštite okoliša, a i jednu od boljih romantičnih priča s velikog ekrana – između našeg naslovnog robota i EVE.

Pixar crtić The Incredibles

The Incredibles

Još jedan oskarovski film, The Incredibles ima i drugi dio, no za ovu listu smo izdvojili originalni. Film prati obitelj Parr, klan superheroja koji pokušavaju živjeti miran život u predgrađu, no primorani su djelovati i spasiti svijet nakon što stigne opasnost. The Incredibles je savršen spoj humora, akcije, zabave i emocija.

Pixar crtić Onward

Onward

Pixarov film u kojem glasove posuđuju Tom Holland i Chris Pratt, Onward je pravi dirljivi obiteljski film koji će vas raznježiti. Radnja prati braću Iana i Barleyja Lightfoota, vilenjake koji s pomoću magije pokušavaju oživjeti svog oca na jedan dan.

Pixar crtić A Bug's Life

A Bug’s Life

Jedan od Pixarovih najranijih filmova je A Bug’s Life iz 1998. godine. Film prati mrava čija je kolonija u opasnosti od pohlepnih skakavaca. Kako bi je spasio, želi regrutirati ‘ratnike’, no umjesto toga regrutira skupinu buba za koje se ispostavi da su nesposobna cirkuska družina.

Pixar crtić Coco

Coco

Glazbena avantura Coco noviji je Pixarov film koji će sigurno za par godina biti smatran klasikom. Coco prati dječaka Miguela koji se silno želi baviti glazbom, no njegova obitelj ima generacijsku zabranu glazbe. Miguel zatim uđe u Zemlju mrtvih kako bi pronašao svog šukundjeda, legendarnog pjevača.

Pixar crtić Cars

Cars

Animirana trkaća vozila oživljena su u poznatom filmu Cars u kojem glas posuđuje i hollywoodska zvijezda Paul Newman. Film prati Lightning McQueena, početničkog trkaćeg auta koji tik prije važne utrke zaglavi u opustošenom gradu gdje nauči kako pobjeđivanje nije sve u životu.

Pixar crtić Ratatouille

Ratatouille

A da animirani filmovi mogu bilo što napraviti slatkim i simpatičnim dokazuje i Ratatouille. Film je to u kojem pratimo jednog štakora koji ispade poprilično talentiran kuhar te stvori pakt s mladim kuharom u poznatom pariškom restoranu. Svi misle kako je on taj koji izvanredno kuha, no sve konce zapravo povlači štakor.

Pixar crtić Soul

Soul

Soul je možda i jedan od Pixarovih najboljih filmova svih vremena. Također, dobitnik Oscara za najbolji animirani film, film prati Joea, učitelja glazbe koji žudi za željom da bude jazz glazbenik. Kada slučajno padne u šahtu, pronađe se u mjestu između života i smrti gdje sazna što to znači imati dušu. Film je dirljiv i topao, a ima i odličan soundtrack.

Pixar crtić Monsters, Inc.

Monsters, Inc.

Jedan od najpoznatijih animiranih filmova koji svi vole je i Monsters, Inc. Film prati dvojicu čudovišta – velikog plavog Sulleyja te malog jednookog zelenog Mikea Wazowskija. Oni žive u svom svijetu čudovišta te nemaju kontakta s ljudskim bićima. Sve dok u njihov svijet ne zaluta curica Boo. Čudovišta sada moraju pronaći način kako vratiti Boo doma.

Pixar crtić Toy Story

Toy Story

Sve je započelo s prvim Pixarovim filmom – Toy Story. Film sad ima četiri nastavka, ali nijedan toliko značajan kao prvi iz 1995. godine. Toy Story prati igračke jednog dječaka od kojih je glavni kauboj Woody. Međutim, nastanu problemi kad ga zamijeni nova igračka, astronaut Buzz Lightyear.

Pixar crtić Inside Out

Inside Out

Dolazimo i do jednog od omiljenih Pixarovih filmova publike – Inside Out. Iako drugi dio nije toliko dobro prošao kod kritika, trenutno ruši rekorde gledanosti, a prvi ima odlične recenzije. Film prati djevojčicu Riley koja se preselila u San Francisco sa svojom obitelji. Pratimo i njezine emocije – Sreću, Tugu, Strah, Gadljivost i Bijes koje pokušavaju navigirati i kontrolirati njezin novi život.

Pixar crtić Finding Nemo

Finding Nemo

Najpoznatija animirana ribica, Nemo predmet je poznatog Pixarovog filma Finding Nemo. Kada se ribica izgubi u Velikom koraljnom grebenu, njegov otac ga pokušava pronaći i vratiti doma.

Pixar crtić Up

Up

I za kraj, kao najbolji Pixarov film smo izdvojili film Up. Radnja prati 78-godišnjeg Carla Fredricksena koji nakon smrti supruge putuje u Paradise Falls u svojoj kući opremljenoj balonima, nenamjerno vodeći i mladog slijepog putnika sa sobom. Up je jedan od najemotivnijih animiranih filmova i jedan od Pixarovih najpoznatijih koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori