Ovoga ljeta Kino Europa Online gostuje u Art Parku

Ovoga ljeta Kino Europa Online
gostuje u Art Parku

Besplatnom projekcijom filma “Ema” Pabla Larraína u zagrebačkom Art parku na Ribnjaku, Zagreb Film Festival ovog je ponedjeljka predstavio svoju platformu Kino Europa Online.

Kino Europa Online je platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu programa zagrebačkog kina Europa. Nakon zatvaranja kina njome se nastoji umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, ali i održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa. Platforma je pokrenuta prošle godine, na 95. rođendan kina Europa, kako bi se simbolički odala počast dvorani koja je gotovo cijelo stoljeće bila dom filmskoj umjetnosti. Platformu vodi kreativni i organizacijski tim Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival. Suradnja s Art parkom nastavit će se i u narednim tjednima uz prigodne projekcije. Najnoviji naslovi dostupni na samoj platformi su “Ljeto za Sangailé”, “Kad otvorim oči”, “Jel’ ti žao” i “Viva”, a odabrani su posebno za mlade gledatelje.

Dobri filmovi

“Ljeto za Sangailé”, delikatna je drama redateljice Alanté Kavaïté prati tihu 17-godišnju djevojku, koja ljeto provodi s roditeljima u rezidenciji smještenoj u pitoresknoj litavskoj provinciji. Usamljena je i neshvaćena, prepuštena sanjarenju.

Smješten u Tunis, u ljeto 2010. godine, nekoliko mjeseci prije revolucije, film “Kad otvorim oči” prati osamnaestogodišnju Farah koja se u represivnom društvu svojom političkom rock grupom bori protiv državnog režima.

Film “Jel’ ti žao” Davea Schrama, snimljen prema bestseleru autorice Carry Slee, donosi priču o Jochemu koji doživljava svakodnevno maltretiranje vršnjaka, no nitko u vezi toga ne želi išta poduzeti, ili su nezainteresirani ili se boje.

Film “Viva” Paddyja Breathnacha, prikazan na prestižnim svjetskim festivalima kao što su Sundance i Palm Springs, prati Jesusa, koji radi kao vizažist grupe drag izvođača u Havani, ali sanja o tome da se i sam popne na scenu. Kad konačno dobije priliku, jedan čovjek izađe iz publike i udari ga u lice – bio je to njegov otac, bivši boksač, odsutan iz sinova života posljednjih 15 godina.

Foto: Ernest Mazarekić

Učitati još
Zatvori