Ovisni smo o true crime serijama – ovo su najbolje krimi priče na Netflixu koje morate pogledati

Ovisni smo o true crime serijama – ovo su najbolje krimi priče na Netflixu koje morate pogledati

Ima nešto čemu je nemoguće odoljeti u true crime serijama ili dokuserijama. Posljednjih godina njihova popularnost dosegnula je vrhunac lansiranjem na streaming servise poput Netflixa. Iako govore o zastrašujućim spletkama i događajima, takve nam serije pružaju bizarno intrigantan pogled u umove kriminalaca i pozadinske priče prepune šokantnih podataka. True crime žanr danas je postao opsesija, kako publike tako i produkcijskih kuća koje znaju da takav proizvod uvijek ‘pali.’ U početku je true crime bio definiran s poluistinitom pričom, romansiranim verzijama, glamurizacijom i aluzijama da bi sada postao ravnopravan žanr kojim se propituju sustavi, pravosuđe, psihologija i zakoni.

Izdvojili smo nekoliko popularnih igranih serija i dokuserija s kojih nećete moći skinuti pogled.

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

‘American Crime Story’ popularna je američka kriminalistička televizijska antologija koja u svakoj sezoni obrađuje novu krimi priču koje potpisuju redom izvrsni redatelji među kojima se najviše ističe Ryan Murphy. ‘The People v. O.J. Simpson’ jedna je od najpopularnijih.

Obrađivala je slučaj ubojstva Nicole Brown Simpson za kojem se sudilo tada slavnom sportašu i glumcu O.J. Simpsonu. Simpson je bio optužen za ubojstvo svoje bivše supruge i njezinog prijatelja Rona Goldmana. Izbodena tijela pronađena su ispred Nicoleine kuće, a Simpson je postao glavni osumnjičenik kad je na njegovom posjedu pronađena krvava rukavica.

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

Nakon slučaja Nicole Brown Simpson, ‘American Crime Story’ izbacio je još jednu sezonu, također o celebrity ubojstvu. Radnja se bavi ubojstvom Giannija Versacea, jednog od najuspješnijih modnih dizajnera i osnivača modne kuće Versace.

Ubijen je 1997. godine ispred svoje vile u Miamiju nakon što se vratio iz jutarnje šetnje za vrijeme koje je nabavio novine i kavu – stvari koje je, osim tog jutra, uvijek obavljao njegov asistent. Radnja prikazuje kako je Andrew Cunanan, serijski ubojica, odlučio ubiti dizajnera te strahovite posljedice koje je tragični događaj ostavio. Novo glavno lice Versacea, Giannijevu sestru Donatellu, utjelovila je Penelope Cruz, Edgar Ramirez odglumio je dizajnera, dok je Darren Criss dobio ulogu mladog serijskog ubojice.

Dirty John

Serija od osam epizoda prati jezivu stvarnu priču o Johnu Meehanu koji je 2014. godine potpuno razorio svakodnevni život Debre Newell i njezine obitelji. Tada 59-godišnjakinja, Debra je upoznala Meehana preko dating aplikacije, a nakon četiri propala braka bila je spremna dati mu šansu.

Nije znala, ipak, da se radi o manipulativnom, poremećenom seksualnom prijestupniku koji je vrebao nju i cijelu njezinu obitelj. Meehan je imao čitavu povijest iskorištavanja i ucjenjivanja žena njihovim golim fotografijama, a proveo je vrijeme u zatvoru zbog uhođenja i droge.

Mindhunter

Iako se razlikuje od ostalih po tome što ne obrađuje jedan konkretan zločin, ‘Mindhunter’ je svakako jedna od ponajboljih serija inspirirana stvarnim događajima. David Fincher (redatelj filmova koju su obilježili 2000-e, poput ‘Fightcluba’ i ‘Seven) te drugi producenti među kojima je i Charlize Theron donose priču o FBI-jevim agentima Holdenu Fordu i Billu Tenchu.

Serija, bazirana na istinitim događajima, prati agente koji kasnih 70-ih, uz pomoć doktorice psihologije, znanstvenice, počnu istraživati ponašanje teških kriminalaca i otkrivaju kako i zašto okolina djeluje na njihovo ponašanje i na njihov razvoj u grozne i zastrašujuće ubojice kakvima su i bili. ‘Mindhunter’ se tako koncentrira na psihološki aspekt zločina i pozadinske priče ubojica.

The Keepers

Još jedan genijalan Netflixov projekt bio je dokumentarac u sedam epizoda koji istražuje misteriozno ubojstvo časne sestre Catherine Cesnik u 1969. godini. Apsolutno je šokirao javnost i probudio želju javnosti da se nastavi raditi na slučaju. Sestra Cathy, kako su je zvali, podučavala je u školi u Baltimoreu i bilo joj je tek 26 godina kad je nestala.

Tijelo joj je pronađeno bačeno u šumi, a godinama kasnije njezine su se bivše učenice javno oglasile o seksualnom zlostavljanju svećenika Josepha Maskella i Neila Magnusa. Teresa Lancaster i Jean Wehner, koje su trpile zlostavljanje, priznale su da ih je sestra Cathy jedina u školi pitala o tome što se događa i odlučila ih zaštititi. Ubijena je prije nego što je stigla o zlostavljanju obavijestiti nadbiskupiju u Baltimoreu.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Među svježim je dokuserijama na Netflixu priča o seksualnom nasilniku i moćniku Jeffreyju Epsteinu. Bazirana je na knjizi iz 2016. godine koja je objavljena prije nego što je Epstein preminuo u zatvoru. Serija nam donosi priče njegovih žrtava o tome kako je biznismen zlouporabio svoje ogromno bogatstvo, elitni krug ljudi kojima se okružio i moć za mračne zločine, nasilje i pedofiliju. Također je postavio kamere na svojim posjedima kako bi snimao utjecajne ljude u seksualnim odnosima s maloljetnim djevojkama, a zatim ih ucjenjivao.

The Disappearance of Madeleine McCann

Jezivu priču o nestanku djevojčice Madeline McCan pratio je cijeli svijet. Deseci teorija zavjere, slabi dokazi i neobične izjave svjedoka razvili su se u 13 godina otkako je djevojčica nestala na obiteljskom odmoru u Portugalu.

Netflix je prošle godine izbacio dokuseriju koja pokušava reinterpretirati posljednje dane i nestanak trogodišnjakinje u svibnju 2007. Kroz osam epizode pratimo nekoliko teorija različitih novinara i detektiva o tome tko ju je oteo, kako, je li preminula u apartmanu i jesu li u sve umiješani njezini roditelji.

Making a Murderer

Jedna od najslavnijih dokumentarnih true crime serija je ‘Making a Murderer’ koja je 2015. promijenila i drastično popularizirala žanr, a snimana je tijekom 10 godina. Na ekrane je prenijela šokantnu stvarnu priču o Stevenu Averyju, čovjeku iz Wisconsina koji je bio nepravedno osuđen za silovanje i ubojstvo Penny Beernsten.

Proveo je 18 godina u zatvoru za zločine koje nikad nije počinio sve dok 2003. nije pušten na osnovi DNK testova koji su pokazali da nije kriv. Samo dvije godine kasnije osuđen je za ubojstvo zbog koje mu je određena doživotna kazna zatvora, a on i njegovi odvjetnici tvrdili su da mu je ponovno smješteno za što su imali pregršt dokaza. Paralelno serija prati i uhićenje i suđenje Averyjevom nećaku Brendanu Dasseyju koji je bio optužen za sudjelovanje u ubojstvu.

Unsolved Mysteries

True crime obožavatelji ovog su ljeta na Netflixu pratili mini dokuseriju ‘Unsolved Mysteries’ o kojoj smo detaljnije pisali ovdje. Radi se o rebootu originalne emisije koja se emitirala od 1980. godine, a glavni je cilj bio uključiti publiku u istragu kako bi policija dobila nove tragove.

Naratora u rebootu nema, u emisiji je vrlo malo toga odglumljeno, a većinom se priče oslanjaju da intervjue i sjećanja obitelji, prijatelja i policije te arhivske snimke iz medija. Emisija ‘Unsolved Mysteries’ uspješno balansira prizore iz današnjih dana uz stare fotografije i snimke koje nam služe kao vremeplov u jezive događaje.

World’s Most Wanted

Nakon uspjeha prethodnog naslova, Netflix je ovog kolovoza zaokružio žanrovsku priču serijalom ‘World’s Most Wanted.’ Epizode predstavljaju nikad uhvaćenih kriminalaca i zločinaca koji su uspjeli pobjeći policiji unatoč minimalnim šansama, ogromnim potjerama i velikim novčanim nagradama koje su se nudile za bilo kakav trag. Neki su od njih u bijegu već 20 godina, a još uvijek se ne zna kako su uspjeli pobjeći.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori